Jag köper H-mjölk (för jag har hört att man ska koka upp mjölk och låtna den svalna, men det tar så lång tid och H-mjölk är ju i princip redan uppkokt - och så är den billig och kan förvaras i källaren tills jag gör yoghurt), värmer upp den till ca 35-37 grader, blandar i en slatt från förra satsen, häller den i tillbringare eller tillbaka i tetrapacket, lindar in den i en handduk, ställer den i en mjuk kylväska, som står på golvvärmen bredvid kylskåpet som strålar värme sidledes. Efter 1-2,5 dagar är den färdig.
Märkte att yoghurten blev fastare för varje gång. Men nu efter ett par månader verkar det inte fungera så bra längre. Den är visserligen tjock som gräddfil uppepå, men väldigt blaskig under (och när man blandar så överväger blasket), så jag ska börja om. Har just köpt en 1/2 liter Buttermilch. Det är för filsmakens skull, som jag saknar i Tyskland. Det går bra med andra surmjölksprodukter, fast där har jag inte hållit på lika länge med samma sats. Buttermilch i sig är totalt blaskigt, så därför dricker jag det inte, men det verkar vara nästan samma syrebakterier som filen.
Det beror till stor del på de värdelösa yoghurtsförpackningarna som de säljer här, att jag har börjat göra yoghurt själv. Och så blir det billigare förstås.