Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Varför är yoghurten blaskig?  (läst 4631 gånger)

Remma-Rambo

  • Inlägg: 16
Varför är yoghurten blaskig?
« skrivet: 12 feb-07 kl 10:50 »
Ofta när man köper yoghurt är den besk och blaskig. Ibland är den helt smaklös. Sällan är den som den ska vara: tjock, krämig och lagom syrlig.

Vad beror det här på?

Är det normalt med sådana här kvalitetsskillnader för yoghurt?

Har det någonting med den levande yoghurtkulturen att göra?

Beror det på mejeriet? Jag bor i Dalarna och här finns bara yoghurt från Milko. Är det inkompetens på Milko som orsakar kvalitetsskillnaderna?

Eller är det likadant i hela Sverige? Kan svenska mejerister inte tillverka riktigt god yoghurt? Det är ju en östeuropeisk specialité.

Gruff

  • Inlägg: 4550
    • Östergötland
    • Caprifool
Re:Varför är yoghurten blaskig?
« Svar #1 skrivet: 12 feb-07 kl 10:56 »
Men Yogurt BLIR blaskig, eller jag skulle kalla det för lös om man t.ex. gör den själv. Äter man yogurt runt medelhavet, så är den avrunnen med ca: 50%. Eller så tillsätter man komersiellt en viss % torrmjölk innan kultiveringen. Och så, den läbbiga varianten......gelatin.

Sommartorparn

  • Inlägg: 2834
Re:Varför är yoghurten blaskig?
« Svar #2 skrivet: 21 feb-07 kl 17:19 »
När jag började göra yoghurt själv var den ganska blaskig, men nu har jag haft samma kultur i snart sagt månader och den blir tjockare och tjockare för varje gång. Tilläggas bör att jag nu låter den stå i två dygn i alla fall, istället för ett som i början. Dessutom är det inte "äkta" yoghurt utan "buttermilchkultur" från början, så den smakar mer och mer som filmjölk för varje gång. Yeah! :)

rosita51

  • Inlägg: 881
    • Skåne
Re:Varför är yoghurten blaskig?
« Svar #3 skrivet: 22 feb-07 kl 14:48 »
När jag gör yoghurt, blir den tjockare än den man köper. Men när jag tar av den hemgjorda och syrar mjölken med nästa gång, blir den lösare efter ett par, tre gånger.
MVH Rosita zon 1

Sar

  • Inlägg: 2653
  • hvilaro.blogspot.com
    • Hvila Ro - Prästgård anno 1700
Re:Varför är yoghurten blaskig?
« Svar #4 skrivet: 03 mar-07 kl 21:51 »
När jag började göra yoghurt själv var den ganska blaskig, men nu har jag haft samma kultur i snart sagt månader och den blir tjockare och tjockare för varje gång. Tilläggas bör att jag nu låter den stå i två dygn i alla fall, istället för ett som i början. Dessutom är det inte "äkta" yoghurt utan "buttermilchkultur" från början, så den smakar mer och mer som filmjölk för varje gång. Yeah! :)

Hur gör du youghurten?

Sommartorparn

  • Inlägg: 2834
Re:Varför är yoghurten blaskig?
« Svar #5 skrivet: 03 mar-07 kl 22:24 »
Jag köper H-mjölk (för jag har hört att man ska koka upp mjölk och låtna den svalna, men det tar så lång tid och H-mjölk är ju i princip redan uppkokt - och så är den billig och kan förvaras i källaren tills jag gör yoghurt), värmer upp den till ca 35-37 grader, blandar i en slatt från förra satsen, häller den i tillbringare eller tillbaka i tetrapacket, lindar in den i en handduk, ställer den i en mjuk kylväska, som står på golvvärmen bredvid kylskåpet som strålar värme sidledes. Efter 1-2,5 dagar är den färdig.

Märkte att yoghurten blev fastare för varje gång. Men nu efter ett par månader verkar det inte fungera så bra längre. Den är visserligen tjock som gräddfil uppepå, men väldigt blaskig under (och när man blandar så överväger blasket), så jag ska börja om. Har just köpt en 1/2 liter Buttermilch. Det är för filsmakens skull, som jag saknar i Tyskland. Det går bra med andra surmjölksprodukter, fast där har jag inte hållit på lika länge med samma sats. Buttermilch i sig är totalt blaskigt, så därför dricker jag det inte, men det verkar vara nästan samma syrebakterier som filen.

Det beror till stor del på de värdelösa yoghurtsförpackningarna som de säljer här, att jag har börjat göra yoghurt själv. Och så blir det billigare förstås.

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
Re:Varför är yoghurten blaskig?
« Svar #6 skrivet: 04 apr-07 kl 09:02 »
Ställ gräddmjölk i en skål, efter tolv timmar är den tjock. Jag brukar lyckas i princip varje gång. Vilka basselusker som är inblandade har jag inte brytt mig om att kolla, det blir bra, och tjockt.
Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!

Sommartorparn

  • Inlägg: 2834
Re:Varför är yoghurten blaskig?
« Svar #7 skrivet: 20 apr-07 kl 20:08 »
Tror jag vet varför filen/yoghurten blev blaskigare efter ett tag. Jag hade låtit den stå för länge att surna. Just nu är den väldigt tjock och fin. Men det verkar som om det räcker med ca 12 timmar nu när det har blivit varmare.

Sommartorparn

  • Inlägg: 2834
Re:Varför är yoghurten blaskig?
« Svar #8 skrivet: 04 maj-07 kl 14:20 »
Troligen är det något med mjölksyrebakterierna. Nu har jag hållit på ganska länge att göra yoghurt och det jag kan se är att den först är fin och tjock ett tag, men plötsligt blir den blaskig efter några veckor/någon månad. Det är väl bara att vänja sig vid att köpa ny yoghurt/buttermilch/annat då och då för att börja om.

 

siddelina

  • Gäst
Re:Varför är yoghurten blaskig?
« Svar #9 skrivet: 13 aug-07 kl 10:14 »
Jag gjorde egen yoghurt för första gången, förra veckan, och den blev faktiskt rätt så tjock. Känner mig stolt över mig själv ... ;D


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

556 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Höjdpunkt när tidningen kommer, väldigt bra tidning
/Jenny

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser