Antar att du med "Svarthallon" avser Rubus Occidenalis, som är en amerikansk art inom Rubus. Mest känd i Europa är sorten "Black Jewel", som säljs på internet av de flesta större tyska plantskolor
I Europa skiljer man mellan hallon och björnbär genom att hallon är röda alternativt gula, samt släpper från busken, medan björnbär är svarta och behåller den lilla "ploppen" när man plockar dem.
I Amerika finns det Rubus-sorter som är svarta, men som släpper den lilla "ploppen" vid plockning. Man har valt att klassa även dessa sorter som hallon. Ur växthänseende är de rätt lika björnbär med långa taggiga rankor.
Hallonmasken uppfattar de amerikanska hallonen som tillräckligt annorlunda för att inte angripa dem.
De svarta "hallonen" mognar ca 2 veckor efter svenska hallon, vilket förlänger plocksäsongen.
Smaken är god, tydlig rubus, men det är ju stort spann inom rubussläktet, jämför hallon, björnbär, åkerbär mm., så det är nog individuellt hur man uppfattar smaken.