Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Köpa acc-tank till befintlig panna, eller byta till pelletspanna?  (läst 2746 gånger)

fastfrusen

  • Inlägg: 1200
    • -
Jag behöver lite hjälp med argument, och komma på om jag tänker rätt här.
Sambon äger sitt föräldrahem, vi bor på övervåningen och "svärfar" på nedervåningen. Total boyta är ca 200 kvadratmeter. Det är ett murat hus med tjocka väggar, förutom två väggar på övervåningen med balkongdörrar som drar. Taket är också dåligt isolerat.

Nuvarande uppvärmning är en vedpanna på 22 kWh från 2003 med vattenburet system, vanliga element i alla rum förutom hallen på nedervåningen där det är golvvärme. Det finns inga acc-tankar. Så det blir fort kallt i huset när man inte eldar. Speciellt på morgonen.

Innan jag kom in i bilden har det pratats om en investering i en super high-teck pellets panna med hela baletten. Och jag förstår att svärfar är trött på att elda efter 30 år av konstant eldande hela vintrarna.

Huset står i österrike, så vintrarna är betydligt kortare och varmare än i dalarna där jag är uppväxt. (Minusgrader kan förekomma från slutet av november - mars. Men förra veckan hade vi plus 15 och sol. Extremt sällan under -10)

Så nu efter att sambon besökt mitt föräldrahem i dalarna med acc-tankar där det eldas en eller två ggr om dagen på vintern. Har vi börjat spåna på om det inte är bättre att köpa en acc-tank hit. Och hellre lägga pengarna på isolering av taket och byte av dom dåliga väggarna. + en del andra saker som behöver göras i huset. Min teori är att huset skulle kännas mycket varmare bara av att inte bli utkylt varge natt...

Det jag nu undrar över är: Hur stora tankar behöver vi? Ovh hur ofta kan det tänkas att vi behöver elda för värmen. (ej varmvatten) Säg att det är mellan 0 och minus 5 grader ute (standard vinterväder här) Är pannan tillräckligt stor för huset?

Eller är det bättre att satsa på en pelletspanna till det fyrdubbla priset? Vi måste oavsett köpa ved, så priset ved/pellets är förmodligen inte så stor skillnad.
"If you freeze in the arctic, its because you are a lazy bastard!" ;-)

Skogsvilde

  • Inlägg: 17011
  • Om det inte dödar dig muterar och försöker på nytt
    • -
Acctank är nog att föredra om man vill slippa onödiga transporter och extra bearbetning av sitt bränsle.
E-nr är inte det minsta lilla farliga.
Det kan vara produkten som döljer sig bakom som ställer till det.
Men inte nödvändigtvis.

Jakobn

  • Inlägg: 600
    • Skåne
Om ni måste köpa veden får ni tänka på att det kommer gå mycket mer ved om ni ska hålla huset varmt för jämnan med tankar.

Din teori om att det kommer kännas varmare om det inte blir utkylt stämmer. ;-)

Själv är bäste dräng

  • Inlägg: 14516
    • Östergötland
Det behöver inte gå åt mer ved för att hålla en jämn temperatur med hjälp av tankar. Det fungerar på samma sätt som om du värmer huset med en kakelugn istället för en plåtkamin. Genom att elda en kortare tid får du betydligt mindre spill genom rökgaserna.

Minst 1500 liter skulle jag rekommendera. Om det finns plats är en större volym trevligt, men redan en tank på 750 liter gör stor skillnad mot att elda utan tank. Med tank går det ju även att komplettera med solvärme på ett smidigt sätt.

fastfrusen

  • Inlägg: 1200
    • -
tack för konstruktiva svar :)
Grannen säljer ved, från skogen här intill, så jag tycker även det är ett argument.Närliggande bränsle. 

Men skulle det gå åt mer ved än pellets om vi väljer acc-tankar och befintlig panna?

Jag är också sugen på att komplettera med solvärme i framtiden. Huset ligger högt och har mycket solinstrålning.. Här är dessvärre herrarna i huset mycket skeptiska. Men det kan ju ändras med tiden ;) och om tankarna och systemet i övrigt är på plats så är det ju inte allt för komplicerat att bygga en solfångare bara som experiment om jag fattat rätt...

Det är gott om plats i källaren, det enda problemet är väl att man måste igenom två dörrar för att komma in till pannrummet... Eventuellt skulle det räcka med en dörr om man ställer tanken i rummet bredvid pannan..
Jag tänker att hellre ta i för mycket än för lite med tankarna, eftersom alternativet är en pelletspanna som sköter sig helt själv.

Hur länge / mycket måste jag elda för att värma upp 1500 liter med min panna? (tror volymen i pannan var på 76 liter) och hur länge räcker det för att värma hyfsat välisolerade 200 kvadrat?
"If you freeze in the arctic, its because you are a lazy bastard!" ;-)

sɹǝpuɐ

  • Inlägg: 5876
  • Vad händer om du tänker tvärtom? Vänder på det?
    • -
Pellets är mer kompakt än ved, så det går åt mer ved än pellets för att få ut samma värme. Men det beror på att pellets i princip är komprimerad och torkad ved.

En annan faktor är att vedpannan kanske inte är så effektiv som en modern vedpanna med fläktstyrd underförbränning vid mycket hög temperatur. Det innebär att det kan gå åt mer ved av den anledningen. Det skulle kunna vara ett argument för att byta ut pannan.

Har ni tillgång till ved från grannen till ett vettigt pris så tycker jag att det låter bättre än pellets. Ett alternativ skulle rent av kunna vara en ny vedpanna+ackumulator. En ny vedpannan och ackumulator skulle kunna minska arbetet med att elda och även minska behovet av ved. Och innebära att ni smidigt kan ta över det mesta eldandet från svärfar. Om ni inte tänker ta över eldandet så tycker jag nog att svärfar kan få bestämma att han vill ha en pelletspanna istället...

När man köper ackumulator kan man passa på att köpa en med "solslinga". Det innebär att man sedan kan ansluta en solfångare till solslingan och gör att det är enkelt att komplettera med solfångare i efterhand. "Bara" att koppla in solfångaren till solslingan. (Med pump, styrenhet och expansionskärl.)

En fördel med pellets är att man inte behöver en ackumulator, eller iaf klarar sig med en mycket mindre. Pellets fungerar lite som olje-eldning. Går igång automatiskt vid behov. Men även pelletseldning blir bättre med en ackumulator, fast det kan räcka med en liten på 500 liter eller så. Det är också en bra storlek för en ackumulator till solfångare vår och höst...

torbjorn

  • Inlägg: 13773
    • Medelpad
Nu vet jag inte hur pelletsmarknaden ser ut i Österrike, men här i Sverige finns det monopoltendenser på vissa håll, och dålig konkurrens som gör att pelletsen kan bli otrevligt dyr eller att priset varierar på oförklarligt sätt. Redan av den anledningen skulle jag nog föredra att behålla vedpannan.

Jag har också en känsla av att det ofta är mycket krångel med pelletspannor och de sköter sig inte alls så automatiskt som man kanske hoppades på innan installationen. Det finns exempel på nybyggda bostadsområden där husen försågs med pelletspanna från början, men redan efter 3-4 år har de flesta husägare slängt ut pelletspannan och ordnat någon annan uppvärmning - antingen vedpanna eller värmepump.

Själv är bäste dräng

  • Inlägg: 14516
    • Östergötland
De köpetankar jag använt mig av har varit oisolerade och på 750 liter vardera. De är billigast och går in genom dörrar. Isolera dem när allt är kopplat och klart. Man tar en som har allt (varmvattenberedare, solslinga och elpatron), sedan sätter man 1-3 stycken nakna parallellt som buffert om man vill elda sällan. Alternativt ser man till att det finns plats intill första tanken så man kan koppla in fler senare.

Lite överslagsräkning:
Eran panna som är på 22 kW levererar förmodligen kring 15 kW med vanlig bra ved. Det gör att om huset kräver 5 kW för att vara varmt när det är nollan ute, så behöver du elda 8 timmar per dag mot tank. Till det går det åt ca 35 kg torr ved (tror du får in det på två ilägg i pannan). För att värmemagasinet i vattentankarna skall kunna leverera hygglig temp till elementen de resterande 16 timmarna av dygnet måste volymen minst vara 2000 liter. Eldar du 4 timmar på morgonen och 4 timmar på kvällen räcker det med 1000 liter, och vill du elda 16 timmar varannan dag så behöver du 4000 liter.

torparliv2

  • Inlägg: 4
    • Västmanland
Helt rätt som Torbjörn säger:
Monopol beror tillviss del på att det är ganska få tillverkare av pellets. Många återförsäljare/ säljare till svensson, tar sin pellets från samma tillverkare. Vilket betyder att nasarna ofta har samma pris från tillverkaren. Dessutom vill de alla tjäna max med pengar å ingen prutar utan alla följer den som "tordes" lägga sig högst.

Finns en del "import-pellets, kolla kvalitet. Det har funnits partier där det varit väldigt mycket "mjöl" samt att det var väldigt dåliga värden.
 Blir mycket elda, men ingen värme.

En annan viktig detalj med pellets är att de vid dålig kvalitet kan förekomma någon sorts "sintring". Detta kan helt förstöra en pelletsbrännare! Blir då att köpa nytt o dyrt.



...... men här i Sverige finns det monopoltendenser på vissa håll, och dålig konkurrens som gör att pelletsen kan bli otrevligt dyr........


Jag har också en känsla av att det ofta är mycket krångel med pelletspannor och de sköter sig inte alls så automatiskt som man kanske hoppades på innan installationen........


Ahlman

  • Inlägg: 120
    • Uppland
Pelletspriserna i Sverige nådde sin högsta punkt 2009 och sedan har de varit stabila på en något lägre nivå.
Sintring får snåljåpar som försöker elda med billig miljöfarlig halmpellets men svensk barrtädspellets ger ingen sintring.
Sluta dra skrönor som ni hört på kafferasten.
Det finns välfungerande brännare med automatisk uraskning och har så funnits i 9 år men snåljåpen letar efter den allra sämsta skiten och sedan klagar han.
Skulle aldrig fundera på att djävlas med ved när det finns bekväm pellets. ;D

Själv är bäste dräng

  • Inlägg: 14516
    • Östergötland
Sintring förekommer på barrträpellets.

Varför djävlas med pellets när det finns värmepumpar?

DennisCA

  • Inlägg: 2638
    • Finland
Jag tycker an acktank låter bättre av den orsaken att du nämde förbättra isoleringen i väggarna och taket. Bara att göra det allena skulle väl hjälpa ert hus. Där nere i tropikerna är dom väl inte så haj på detta med isolering.

kretslopp

  • Inlägg: 2258
  • mindre gård, nästan självförsörjande, pensionär.
    • Småland
En helt annan del i sammanhanget som jag tror kan hjälpa er, är luftavfuktare. För om väggarna är torra blir dom fortare varma och håller värmen bättre över natten.
kretslopp

fastfrusen

  • Inlägg: 1200
    • -
Vi har bestämt oss för acc tankar, nu ska vi bara bestämma vilken / vilka tankar och vem som ska installera.

Hade en firma på besök som skickade ett anbud på 9000 EUR Har inte läst anbudet än, men vi kan väl säga att det inte blir aktuellt till det priset! ;) Enligt sambons överslagsräkning borde priset inkl installation landa nånstans under halva det beloppet.
(pelletspanna skulle kosta ca 12 000 EUR)

Just nu är vi i sverige och njuter av lyxen med jämn värme i huset!! Och blir ännu mer säkra på att acc tankar är en bra ide.

"If you freeze in the arctic, its because you are a lazy bastard!" ;-)

Själv är bäste dräng

  • Inlägg: 14516
    • Östergötland
Det var ena ockrare. Rinkaby rör tar 4 200 SEK inklusive frakt för en oisolerad 750 liters tank (inom Sverige antar jag). Grovt räknat, om man inte stressar så klämmer man in 3 sådana på 2 man och 2 dagar med material för under 10 000. Över 5 000 EUR skulle jag kalla oförskämt, under 3 000 EUR kompispris.

Lycka till :)

 

fastfrusen

  • Inlägg: 1200
    • -
Det var ena ockrare. Rinkaby rör tar 4 200 SEK inklusive frakt för en oisolerad 750 liters tank (inom Sverige antar jag). Grovt räknat, om man inte stressar så klämmer man in 3 sådana på 2 man och 2 dagar med material för under 10 000. Över 5 000 EUR skulle jag kalla oförskämt, under 3 000 EUR kompispris.

Lycka till :)
Jag har fortfarande inte läst anbudet, men skönt att få ett till uttalande som styrker att vi har tänkt rätt i pris nivå! Lite trist att vi inte fick ett vettigt anbud på en gång, i så fall hade vi nog sett till att få det installerat på en gång. Nu väntar vi till våren / sommaren när vi är nere i huset igen.
"If you freeze in the arctic, its because you are a lazy bastard!" ;-)


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

436 gäster, 1 användare
Jalbertsson

* Forum

* Om tidningen Åter



- Tidningarna blir utnötta och får fötter. Bara kompletterar gamla tidningar så alla finns :) Viktigt.
/Jandi

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser