Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Elmotorfråga  (läst 2574 gånger)

Kronhjort

  • Inlägg: 43
    • Skåne
Elmotorfråga
« skrivet: 10 okt-14 kl 21:47 »
Någon som kan elmotorer? Är 500watt alltid 500watt? Har lite lösa funderingar på att elkonvertera min gamla cykel bara för att se om det går. Tittar man på motorer så finns det elcykelmotorer på 250 till 1000 watt. Tittar man på rc motorer så är de också på 250 till 1000 watt. Nu till frågorna. Orkar de olika motorerna dra lika mycket? Eller är det som med förbränningsmotorer att det skiljer på t ex vridmomentet också? Ska en borstlös motor helst gå med högt varvtal? Finns det ingen skrot med elmotorer från elmopeder, segways, elrullstolar m.m. Naturligtvis så vet jag att lagen säger max 250watt på en cykel.                                     

torbjorn

  • Inlägg: 14005
    • Medelpad
SV: Elmotorfråga
« Svar #1 skrivet: 10 okt-14 kl 22:00 »
Det finns många olika sätt att ange effekt på elmotorer.
En skillnad mellan elmotorer och förbränningsmotorer är att elmotorns angivna effekt oftast är den effekt som den kan avge kontinuerligt eller under en viss angiven tid (t ex 5 minuter för en hissmotor eller en timme för motorn till ett ellok) utan att bli överhettad. Kortvarigt kan den lämna betydligt högre effekt. För förbränningsmotorer brukar det däremot vara den högsta möjliga momentana effekten som anges.
Det varierar också om man i elmotorfallet anger den avgivna eller den upptagna effekten.  För elverktyg, dammsugare mm är det alltid den effekt som maskinen drar från elnätet som anges, men för t ex en trefasmotor av standardtyp är det den avgivna effekten som gäller. Jag kan tänka mig att mindre nogräknade tillverkare av t ex RC-motorer helst anger den upptagna effekten, eftersom det ger ett högre värde.

När det gäller elcyklar kan jag tänka mig att motorstyrelektroniken får sköta om att begränsa effekten till de tillåtna 250 W.
Det bästa är om tillverkaren eller försäljaren av en motor kan ange en viss standard enligt vilken effekten är angiven, då kan man ju studera den standarden för att se hur mätmetoderna ser ut.  För elbilar finns det t ex ett ECE-reglemente som går att hitta någonstans på www.unece.org , som anger hur motoreffekten ska mätas.

När det gäller varvtal och elmotorer så kan man säga att ju mindre diameter rotorn har desto högre är det lämpligaste varvtalet. Med givna mått på motorn beror det såklart också på vilken slags krav man ställer på den, vilket varvtal som är mest lämpligt. Mycket höga varvtal leder ju till stora virvelströms- och hysteresförluster i stator- (eller rotor-)plåten, vilket drar ner verkningsgraden, men å andra sidan kan man få ut mer effekt ur en given motor vid högre varvtal.  Jämför t ex mått och vikt för en dammsugarmotor på 2 kW inmatad effekt och kanske 0,7-1 kW avgiven effekt vid 20000-30000 varv/minut med hur stor och tung en asynkronmotor på 1 kW vid 3000 varv/minut är!  Å andra sidan, om nu dammsugarmotorn ligger på kanske 40% verkningsgrad så är den dubbelt så stor för den tunga asynkronmotorn.

 

Kronhjort

  • Inlägg: 43
    • Skåne
SV: Elmotorfråga
« Svar #2 skrivet: 14 okt-14 kl 10:06 »
Som jag fruktade så var det inte så enkelt. Tittar man på skisserna på de borstlösa motorerna så ser de ut som trefasmotorer med en elektroniklåda på. Nåja säkraste är väl att köpa nått färdigt kit.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

538 gäster, 4 användare (1 dolda)
von tratt, Hans Hultén, LimJans

* Forum

* Om tidningen Åter



Så glad att jag hittade denna tidning och det är lite som julafton varje gång den kommer i brevlådan
/Mathilda Oja

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser