F-n så mycket fler mygg dock.
Som tornedaling i skåne kan jag säga såhär: Min potatis här nere blommar innan släkten fått ner sin i jorden. Jag pratar sommarbete och betessläpp, vänder jorden och petar ner de första fröna, långt innan det tinat däruppe. Jag skördar det sista veckor efter att snön fallit i norr. Min säsong för färska grönsaker är 2-3 månader längre än i Norrbotten, om jag räknar med allt från tidiga salladsblad till grönkål, vilket brukar vara det sista jag skördar här. Milda vintrar kan grönkålen stå och skördas under hela vintern. Jorden är fetare och tyngre, och kräver mindre vattning än den sandjord jag är uppvuxen med. Det vi tar upp är mycket lerigare och svårare att få rent än med sandjord.
Såklart går det absolut att odla för självhushållningsbehov i Norrbotten med, men du kommer vara mer begränsad i vilka grönsaker, frukter och bär som du kommer ha tillgång till, speciellt utan växthus och varmbänk. Där får du förlita dig mer till det vilda, speciellt blåbär, lingon och hjorton. Visserligen är det gratis, gott och kräver låg arbetsinsats. Det enda jag verkligen saknar här nere är möjligheten att torka kött. Vintern är för fuktig och för mild för att det ska gå att hänga saltat kött under taknocken, som vi gjorde när jag var liten.
Sen, om man ponerar ett TSHTF-scenario, så finns det mycket, mycket fler människor här nere än däruppe, som vill försöka komma åt din mat.