Mitt tips är ryssja (Uttalas ungefär så här: ryscha)
Perfekt under våren när gäddorna leker plus att man får ofta bifångster av andra arter och även en och annan fågel kan råka fastna.
Du ser öppningen vid hans händer, därifrån går det ett nät ut på varierande längd. Nätet sätts fast vid strandkanten och struten spänns sedan rakt ut. Du anväder stolpar till att fästa ryssjan i botten.
Sen så är meningen att gäddorna som simmar i det uppvärmda strandvattnet stötter på nätet och antingen simmar mot stranden eller in i struten. Simmar dom mot stranden så är chansen stor att dom vänder och följer nätet in i struten. Därav ska man sätta den så nära stranden man kan. Vassvikar är att föredra då vassen ofta bildar en tjock vägg som fisken inte kan ta sig igenom.
Lämplig tid att sätta ut ryssjan är när isen fortfarande ligger kvar. Kan dock vara en annan tidpunkt där nere i söder.
I hälsingland så ska ryssjan ut just när isen gått och blivit så pass dålig att man lätt kan knacka sönder den (sönder är igentligen fel ord då vårisar är så lösa att dom mosas, svårt att förklara).
Fördelen med ryssja framför nät är att du enkelt kan släppa tillbaka fisk du inte vill äta, t.ex stora gäddor över 3kg brukar inte smaka så bra.
Nu kanske du tänker på hörsägen att gäddor är oätliga pga deras stora mängd med ben. Men det stämmer inte riktigt.
Gäddor har ett ben mellan varje muskel som är stor nog att användas som tandpetare och med den storleken så sorteras den lätt bort från talriken innan förtäring. Men som alltid när man äter gädda så ska man ha ett riktigt hårdbröd, alltstå inte nåt frukostbröd.
Tips på recept:
1st flåd gädda
salt och andra kryddor efter egen smaklök
1 ketchup flaska
Väldigt enkelt. Läggfisken i kryddblandning över dagen/natten i ett kyl rum. Ta sedan fram en ungsfom av någe slag (gärna med lock så fisken inte blir torr). Placera fisken i formen och fyll buken med ketchup och tillsätt bra med fett/spa. Tanken är att man med jämna mellanrum tar en sked/slev och skopar upp vätska över fisken. Kör du utan lock så får du sleva mer och oftare då fisk har en fruktansvärd egenskap att bli torr. Tillagningstid upp till en timme (beror på storlek och ungsgrader).
Sommargädda tillagas längre än vintergädda och lekgäddan räknas till vintergäddan.

Anser detta är en felaktig och mindre fångstgivande ryssja.
Det ska bara vara ett nät i mitten, plus att nätet ska gå in i struten en bit.
