När man pratar om att stevia är 100-300 ggr sötare än socker så menar man
Steviolglukocider, varav Stevisoid är den viktigaste.
Det finns bara några procent av stevisoid i plantan, i bästa fall upp till 10%. Sedan finns det även andra ämnen som smakar sött och beskt i plantan, men stevisoid är det som är viktigast.
Du kan dra ut stevisoid ur plantan genom att dra ut bladen i hett vatten. Det går bättre om du har torkat plantan först, för då kan du göra en mer koncentrerad lösning och även pulvrisera bladen först. Stevisoid förstörs inte av värme eller torkning. Använd ett kaffefilter (för torkad stevia) eller en te-sil (för färska blad) för att sila ifrån och skapa en söt vätska. Denna söta vätska kan du sedan använda i bak och matlagning. Du får tyvärr med en tydlig besk smak, så det är inte helt bra till söta bakverk. Bättre till sötsur sås eller snaps och liknande.
Du kan reducera den söta vätskan för att få upp smaken av sötma ytterligare, men det är lättare att göra en så koncentrerad lösning som möjligt av torkade blad redan från början. Beskan får du inte bort, tyvärr.
Det går att köpa raffinerat steviapulver som har utvunnits ur plantan och koncentrerats. Jag gissar att det har använts olika typer av lösningsmedel som alkohol eller liknande. Det borde gå att göra i ett slutet kretslopp där lösningsmedel kan återvinnas hela tiden.