Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Öppen spis/sotning  (läst 1448 gånger)

drake3

  • Inlägg: 328
  • självhushållning, hantverk,djur å rock n roll
    • Värmland
Öppen spis/sotning
« skrivet: 01 mar-07 kl 18:58 »
Vi flyttade hit 1:a okt 2006 :D
Sedan dess har vi eldat i vår öppna spis med insats.
Vi eldar nästan hela dagarna och nu undrar jag .......
Jag har hört talas om SOT-ELD
Hur undviker man detta??
Bör man sota oftare än 1ggr om året när man eldar som vi.
Vi eldar ganska kraftigt
Snälla flickor kommer till himmlen,
vi andra kommer hur långt som helst

Ulric Eriksson

  • Gäst
Re:Öppen spis/sotning
« Svar #1 skrivet: 01 mar-07 kl 21:05 »
Tala med sotaren om lämpligt sotningsintervall. En gång om året låter lite för en eldstad som används dagligen. Ni kan också sota själva mellan besöken.
« Senast ändrad: 01 mar-07 kl 21:13 av Ulric Eriksson »

 

eka

  • Inlägg: 1616
    • Värmland
Re:Öppen spis/sotning
« Svar #2 skrivet: 01 mar-07 kl 22:56 »
Låter väldigt lite med en gång per året.
Du använder en insats. Det brukar inte vara så långt mellan eldstaden och skorstenen. Det innebär att du kan få ganska hög temperatur med lågor som går upp i skorstenen. Ja jag skulle nog vara lite orolig. Sota själv, det är inte så svårt.

En frisk skorsten klarar en soteld om än det inte är bra för den.
Om du får soteld så fick jag några tipps.
Stäng alla spjäll till brasan. OM det nu går i en instats?
Häll salt i skorstenen. Vad det gör vet jag inte men tydligen skall det hjälpa.

Alla söker Nyckeln till lycka, men det kanske inte är låst!


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

514 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Jättenöjd och glad över tidskriften Åter!
/ Märit

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser