Om du vill ha både kött och ägg så skulle jag satsa på någon av de gamla kombiraserna. Maran, Faveroll, Sussex, New Hampshire, Rode Island Red (RIR). Eller den mer moderna kött varianten av Bresse Som trots att det är en kött ras värper väldigt bra.
Orpinton är gulliga och fina höns men äter massor växer långsamt och värper sådadär. Även om köttet blir väldigt fint på överskottstuppar så måste man spara dem även under deras jobbiga tonårsperiod för att det ska bli några vettiga slaktkroppar. Orpington är dessutom rätt ruvglada och ruvande hönor värper inte. Ingen god ekonomi att ha orpington för ägg och slakt men trevliga höns är det

Hedemora har jag inte men det är ju en mindre höna som värper ungefär som Orpingtonen. Den är också glad i att ruva (ofta värre än Orpingtonen tror jag). Hedemoran äter ju inte så mycket men å andra sidan är slaktkropparna mindre. TRots det så skulle jag nog säga att Hedemora är ett bättre val ur självhushålls perspektiv.
Av ovan nämnda raser har jag själv Maran, Faveroll, Rode Island Red (RIR) och Bress. Skulle jag bara spara en ras för ägg och kött så skulle det bli Bresse. En helt överlägsen fågel när det kommer till värpning och tillväxt samt stora fina slaktkroppar med fint kött

Andrahandsvalet blir nog Maran då även dessa fåglar växer på bra men värper något sämre. Båda raserna är bra frigående raser.