Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Messmör  (läst 16629 gånger)

Lejonella

  • Inlägg: 10
Messmör
« skrivet: 02 mar-07 kl 00:54 »
Hej!

Är det någon som vill dela med sig av konsten i att göra messmör..? Kanske något enkelt och trevligt recept på getost också? Jag skulle bli jätteglad!

Gruff

  • Inlägg: 4550
    • Östergötland
    • Caprifool
Re:Messmör
« Svar #1 skrivet: 05 mar-07 kl 02:41 »
En kastrull vassle (från löpost) kokas och kokas och KOKAS. Tills det börjar tjockna. Då får man röra så det inte bränns. Nio liter vassle tar 5 timmar på vedspisen. När det är "lagom" tjockt tar man av den från spisen och kyler under omrörning.

Man "kan" också ta av den utan att röra den kall. Men då får man inte ha rört ner några kristaller från kanterna och så ska det aktas noga mot stötar tills det är helt kallt. Bara fotsteg i golvet kan sätta igång kristalliseringen och då blir det liksom en skorpa sockersaltkristaller och "grusigt" som man säger vid honungsbedömning. Gott ändå, men ses som slarv av vissa mejerskor :)

Kokar man den tjockare, kan man stöpa den till en mesost.

Lejonella

  • Inlägg: 10
Re:Messmör
« Svar #2 skrivet: 05 mar-07 kl 08:17 »
Hej!

Vilken klippa du är! Tack än en gång. Ska prövas! Måste lära mig mer om hur jag ska göra ost också.
Kollade bland getost på google i går och fann bland mycket annat Skattegården du pratade om.
Hur har du lärt dig göra ost? Har du gått på kurs eller läst recepten i bok, eller möjligen haft goda vänner som invigt dig i hemligheterna? Själv har jag försökt få tag irecept i bokform men inte hunnit få dem i brevlådan än. Har sökt Ewa Kohlström på hushållningssällskapet i Jämtland för att beställa ett kompendium, men där är hennes mail ur funktion.
Har även sett att man kan göra tvål av getmjölk, tydligen gör Ninnas syster det på Hven bland flera andra, men hur gör man? Det verkar ju vara en vettig produkt.
Ja, det finns ett aldrig sinande behov av att få veta och prova på...

Har det blivit några killingar än?


Ha det gott och tack än en gång!


Iréne
 

Ulltuss

  • Inlägg: 21
SV: Messmör
« Svar #3 skrivet: 05 jul-08 kl 18:18 »
Mitt första försök att göra messmör blev ett misslyckande som slutade riktigt bra. Misslyckande eftersom jag mest troligt kokade av för lite vassla samt inte hade en susning om vad jag egentligen gjorde. Jag gjorde "kaffeost" av 2 liter mjölk och av den vasslan började jag alltså koka vad jag trodde skulle bli härligt gyllene messmör. Vasslan blev efter ca 1 timmes kokande och rörande "slamsor". Dessa slamsor fick på sin höjd en svag nyans av beige och trots tillsats av grädde mot slutet ville det inte bli en jämn smet vad jag än gjorde. När smeten svalnat (i vattenbad under omrörning) liknade den hård smördeg. Den smakade dock som mesost men gick inte att vare sig skära eller smeta ut. Lösningen blev att hugga mindre bitar av den och smaksätta en hemgjord chokladtryffel med smulorna. Har ni inte testat så gör det!!! Ingen har kunnat gissa vad som är i tryffeln, men alla älskar den och tycker dessutom att den lindrar vid förkylning. Hur som helst, det som till en början kan verka som ett misslyckande kan bli någonting bra ändå. 
"Medan vi vilar oss från potatisupptagningen, plockar vi sten"

Gruff

  • Inlägg: 4550
    • Östergötland
    • Caprifool
SV: Messmör
« Svar #4 skrivet: 05 jul-08 kl 22:07 »
Förr åt man hård, torkad mesost uppblött i lite sötmjölk i tallrik. Man prioriterade nog att det skulle vara lagringsbart mer än att det skulle vara smakligt.

 

Uffe1973

  • Inlägg: 8
    • Ångermanland
SV: Messmör
« Svar #5 skrivet: 14 jun-13 kl 15:07 »
När man kokar messmör kan man ju föra tillbaka det avskummade fettet i slutet av kokningen. Detta har jag prövat med gott resultat.

Men hur är det när man gör mesost? Ska det avskummade fettet föras tillbaka i slutet av koket även vid tillverkning av mesost? Eller ska skummet bara avlägsnas och slängas då?

Mesost har ju en mörkare färg så jag antar att de inte återför skummet i slutet av kokningen (eller?).





 


Dela detta:

* Inloggade just nu

465 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Längtar alltid till nästa nummer. De kommer aldrig tillräckligt ofta!
/Annelie R

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser