Hej!
Har en ide om att sälja köttlådor efter återtag från slakteri. Men var inne och kollade på livsmedelsverkets hemsida om vilka regler som gällde om detta och då blev man ju något frågande.
Det enda jag kan hitta på deras sida är att typ att slakteriet skall hämta djuren slakta, stycka köra ut dem till något företag som säljer till kund då är det godkänt. För att transporterna skall vara godkända av djuren och själva hantering av köttet sedan skall vara ok. Men det måste ju kunna fungera på ett enklare sätt, med tanke på hur många som säljer köttlådor från egna djur.
Kollade även här på sidan och det enda jag lyckades hitta var någon kommentar om att de gällde att köttet inte blev varmare än 4 grader och de inte ställdes något krav på kylbil om man levererade direkt till kund när man hämtade från slakteriet. Dessutom sett någon bonde här omkring där jag bor som måst skaffa kylbil för att uppfylla krav och regler för sin försäljning av frågor.
Så vilka regler gäller egentligen och hur gör ni som säljer köttlådor idag för att följa de regler som finns
Om du anlitar en godkänd slakt/styckningsanläggning, så får ingen produkt lämna denna med en högre temperatur än 4 grader. Och du kan transportera denna i vilken bil som helst, sålänge kylkedjan inte bryts ( dvs temperaturen i godset får inte höjas med mer än 2 grader).
Du behöver ingen tempgivare och ingen anläggning där du i efterhand kan kontrollera och skriva ut transporttemperaturen. För att visa på obruten kylkedja så ber du att få en fraktsedel utskriven med avsändningstemp och klockslag, sedan kör du till mottagaren där en n y tempkontroll uföres och antecknas på fraktsedeln med klockslag. Är godset inte mer än 2 grader varmare än vid avsändningen så är det helt ok.
Det finns inga som helst krav på FRC eller FNA certifiering i Sverige, detta krävs endast vi gränsöverskridande trafik