Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Försäljning av köttlåder  (läst 6983 gånger)

Ville78

  • Inlägg: 39
    • Uppland
Försäljning av köttlåder
« skrivet: 21 jun-13 kl 07:24 »
Hej!

Har en ide om att sälja köttlådor efter återtag från slakteri. Men var inne och kollade på livsmedelsverkets hemsida om vilka regler som gällde om detta och då blev man ju något frågande.

Det enda jag kan hitta på deras sida är att typ att slakteriet skall hämta djuren slakta, stycka köra ut dem till något företag som säljer till kund då är det godkänt. För att transporterna skall vara godkända av djuren och själva hantering av köttet sedan skall vara ok. Men det måste ju kunna fungera på ett enklare sätt, med tanke på hur många som säljer köttlådor från egna djur.

Kollade även här på sidan och det enda jag lyckades hitta var någon kommentar om att de gällde att köttet inte blev varmare än 4 grader och de inte ställdes något krav på kylbil om man levererade direkt till kund när man hämtade från slakteriet. Dessutom sett någon bonde här omkring där jag bor som måst skaffa kylbil för att uppfylla krav och regler för sin försäljning av frågor.

Så vilka regler gäller egentligen och hur gör ni som säljer köttlådor idag för att följa de regler som finns


Grendela

  • Inlägg: 270
    • Småland
    • Skälshult gård
SV: Försäljning av köttlåder
« Svar #1 skrivet: 21 jun-13 kl 08:08 »
Hej!

Ja, det är ju inte helt lätt det här med livsmedelsreglerna....

Djuret måste vara slaktat och styckat på en godkänd anläggning. Du kan hämta köttet själv men som det heter så får inte kylkedjan brytas. Du måste journalföra hur du håller köttet kylt och vid vilken temperatur.

Vi är anmälda som primärproducenter hos Länsstyrelsen. Eftersom vår försäljning av kött var av "ringa omfattning" behövde vi inte något godkännande från kommunen som livsmedelsproducent. Vad ringa omfattning innebär kunde knappt livsmedelsverket själva svara på när jag ringde dom!

Men om du tänker sälja på regelbunden basis behövs du registrera det hos ditt miljökontor.

Hoppas det går bra! Vi behöver fler småproducenter av kött i landet!
Liten gård i småländska skogen. www.skalshult.se

Ville78

  • Inlägg: 39
    • Uppland
SV: Försäljning av köttlåder
« Svar #2 skrivet: 22 jun-13 kl 04:52 »
Tack för svar!

Godkänt slakteri och hålla kylkedjan samt journalföring går ju att fatta. Måste ni som ringa primärproducenter också följa detta och har en journalföring? Förmodar att man det måste vara ok att sköta kylning av köttet på olika sätt förutom regelrätt kylbil.

Sen får man väl försöka ta reda på vad "ringa omfattning" och regelbunden het är. Man kan ju undra vad som väger tyngst om man säljer några lådor varje år eller om det är omfattning som avgör.


Grendela

  • Inlägg: 270
    • Småland
    • Skälshult gård
SV: Försäljning av köttlåder
« Svar #3 skrivet: 22 jun-13 kl 07:35 »
Japp, vi hade ett papper där vi skrev upp datum och kyla när vi fraktade köttet. Vi sålde så lite så vi köpte bara en kylbox på Biltema som man kopplade in i uttaget i bilen, så höll den kylan bra. Ner med en termometer i den, och läsa av vid varje frakt.
Liten gård i småländska skogen. www.skalshult.se

Rosa

  • Inlägg: 3282
  • ♥♥ Limousin ♥♥
    • -
SV: Försäljning av köttlåder
« Svar #4 skrivet: 22 jun-13 kl 09:34 »
Hur liten var den köttlådan som fick plats i en kylbox för cigaretttändare uttag?
Ekologisk Limosinkor Blondekor och Fjäll/Fjällnärakor.
25Leicesterfår & 9 Helsingefår.Limousine ♥ har lägst foderförbrukning/kg tillväxt.

Ville78

  • Inlägg: 39
    • Uppland
SV: Försäljning av köttlåder
« Svar #5 skrivet: 22 jun-13 kl 11:24 »
Ok, det verkar ju ett smidigt sätt att lösa kylan under transporten och verkar ju inte vara speciellt avancerad journal som måste till.

En sak till som slog mig är att om jag hämtar hem ex antal köttlådor och förvarar dem någon dag hemma innan jag kan leverera dem till de som bokat. Finns de då speciella krav på de rum/ utrymme där köttet förvaras förutom kyla och att det skall vara rent förstås.

MonaW

  • Inlägg: 978
    • Västmanland
    • Monas sida
SV: Försäljning av köttlåder
« Svar #6 skrivet: 23 jun-13 kl 09:09 »
Hur liten var den köttlådan som fick plats i en kylbox för cigaretttändare uttag?

Det undrade jag också. Jag tyckte annars att det lät som ett bra sätt att klara kylan men jag undrade hur kylboxen såg ut.
Åsenfår, hundar och katter

Grendela

  • Inlägg: 270
    • Småland
    • Skälshult gård
SV: Försäljning av köttlåder
« Svar #7 skrivet: 23 jun-13 kl 13:28 »
Förlåt, självklart fick jag inte plats med en hel köttlåda med ett helt styckat får i frysboxen. Den rymde 24 liter. Kommer inte ihåg hur många kg kött jag fick plats med, men kanske 10-15 kg ungefär.

Jag ber om ursäkt att jag svarade fel.

Tänkte bara ge ett tips om man behövde frakta kött lagligt. Ursäkta igen för fel svar.

Liten gård i småländska skogen. www.skalshult.se

Rosa

  • Inlägg: 3282
  • ♥♥ Limousin ♥♥
    • -
SV: Försäljning av köttlåder
« Svar #8 skrivet: 23 jun-13 kl 15:04 »
Men visst är det så, att man bara får köra köttet från slakteriet och hem till den som köpt det? Inte hem till sig själv och sen dela upp och transporteras vidare igen till köpare..
Ekologisk Limosinkor Blondekor och Fjäll/Fjällnärakor.
25Leicesterfår & 9 Helsingefår.Limousine ♥ har lägst foderförbrukning/kg tillväxt.

Skogsnatt

  • Gäst
SV: Försäljning av köttlåder
« Svar #9 skrivet: 23 jun-13 kl 15:23 »
Hej!

Har en ide om att sälja köttlådor efter återtag från slakteri. Men var inne och kollade på livsmedelsverkets hemsida om vilka regler som gällde om detta och då blev man ju något frågande.

Det enda jag kan hitta på deras sida är att typ att slakteriet skall hämta djuren slakta, stycka köra ut dem till något företag som säljer till kund då är det godkänt. För att transporterna skall vara godkända av djuren och själva hantering av köttet sedan skall vara ok. Men det måste ju kunna fungera på ett enklare sätt, med tanke på hur många som säljer köttlådor från egna djur.

Kollade även här på sidan och det enda jag lyckades hitta var någon kommentar om att de gällde att köttet inte blev varmare än 4 grader och de inte ställdes något krav på kylbil om man levererade direkt till kund när man hämtade från slakteriet. Dessutom sett någon bonde här omkring där jag bor som måst skaffa kylbil för att uppfylla krav och regler för sin försäljning av frågor.

Så vilka regler gäller egentligen och hur gör ni som säljer köttlådor idag för att följa de regler som finns

Om du anlitar en godkänd slakt/styckningsanläggning, så får ingen produkt lämna denna med en högre temperatur än 4 grader. Och du kan transportera denna i vilken bil som helst, sålänge kylkedjan inte bryts ( dvs temperaturen i godset får inte höjas med mer än 2 grader).

Du behöver ingen tempgivare och ingen anläggning där du i efterhand kan kontrollera och skriva ut transporttemperaturen. För att visa på obruten kylkedja så ber du att få en fraktsedel utskriven med avsändningstemp och klockslag, sedan kör du till mottagaren där en n y tempkontroll uföres och antecknas på fraktsedeln med klockslag. Är godset inte mer än 2 grader varmare än vid avsändningen så är det helt ok.

Det finns inga som helst krav på FRC eller FNA certifiering i Sverige, detta krävs endast vi gränsöverskridande trafik

Ville78

  • Inlägg: 39
    • Uppland
SV: Försäljning av köttlåder
« Svar #10 skrivet: 23 jun-13 kl 18:54 »
Kanon då skall du ju inte vara något problem att fixa transport om det inte finns något krav på FRC eller FNA certifieringl. Likaså så skall det ju inte vara något problem att fixa journal om man använder sig av fraktsedel med användningstemp och mäter temp när man lämnar.

Då återstår frågan kan man ta hem köttet från slakteriet för att leverera någon dag senare och om detta går vilka krav ställs på lokal där köttet förvaras. Något som vet?

Sen är ju det här med ringa omfattning och regelbundenhet, vad som menas med detta. Vad gäller t ex om man slaktar låt säga ca 10-20 lamm per år är de ringa eller omfattande? Känslan man får av Grendelas svar är att det beror på vilken man pratar med och hur denna tolkar det. Sånt gillar jag inte! Har i varje fall slängt iväg en fråga till livsmedelsverket så får man se vad de svarar. Men de skulle kul om någon slaktar i denna omfattning och får reda på hur ni fått göra.

Skogsnatt

  • Gäst
SV: Försäljning av köttlåder
« Svar #11 skrivet: 23 jun-13 kl 22:59 »
Kanon då skall du ju inte vara något problem att fixa transport om det inte finns något krav på FRC eller FNA certifieringl. Likaså så skall det ju inte vara något problem att fixa journal om man använder sig av fraktsedel med användningstemp och mäter temp när man lämnar.

Då återstår frågan kan man ta hem köttet från slakteriet för att leverera någon dag senare och om detta går vilka krav ställs på lokal där köttet förvaras. Något som vet?

Sen är ju det här med ringa omfattning och regelbundenhet, vad som menas med detta. Vad gäller t ex om man slaktar låt säga ca 10-20 lamm per år är de ringa eller omfattande? Känslan man får av Grendelas svar är att det beror på vilken man pratar med och hur denna tolkar det. Sånt gillar jag inte! Har i varje fall slängt iväg en fråga till livsmedelsverket så får man se vad de svarar. Men de skulle kul om någon slaktar i denna omfattning och får reda på hur ni fått göra.

För lagring krävs en livsmedelsgodkänd lokal med sådant utrustning att kylkedjan bibehålles

Ville78

  • Inlägg: 39
    • Uppland
SV: Försäljning av köttlåder
« Svar #12 skrivet: 24 jun-13 kl 12:13 »
Ok! Tack och bock för svar!!

 

tesåpa

  • Inlägg: 203
    • Skåne
SV: Försäljning av köttlåder
« Svar #13 skrivet: 27 jun-13 kl 17:44 »
Men visst är det så, att man bara får köra köttet från slakteriet och hem till den som köpt det? Inte hem till sig själv och sen dela upp och transporteras vidare igen till köpare..

Jag ringde och frågade kommunens livsmedelsinspektör förut. De sa att så länge jag inte bröt förpackningarna från slakteriet...


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

1256 gäster, 1 användare (1 dolda)

* Forum

* Om tidningen Åter



- Förvånansvärt väl sammansatt och innehållsrik tidning! Kanske är det just för att den är skriven av entusiaster, inte professionella skribenter, som den andas så mycket glädje och inspiration.
/Jeuce

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser