Jag tycker att det är lite av ett mysterium hur man ska välja aggregat men efter att ha surfat runt lite har jag hittat följande tumregler...
Annars gäller att man ska ha (för får):
- minst 8 Joule laddenergi
- minst 5500 Volt vid 500 Ohm motstånd (ett får)
Om man mäter upp spänningen (utan får) så får man sedan dra av för vad fåret skulle ge. Hur mycket det är beror på maxströmmen. Bättre aggregat har kortare pulser och därmed högre maxström men det brukar aldrig stå angivet varken i förpackning eller datablad...
Hmm, var har du hittat de uppgifterna? Enligt gällande föreskrifter i vår del av världen (IEC 61011 eller IEC 60335-2-76) får en stängselapparat inte kunna ge mer än 5 kV i 500 ohms last, oavsett om något annat ligger i serie eller parallellt med den lasten. Anledningen till detta är att de där 5 kV i 500 ohm, som motsvarar 10 A toppström, är gränsen för vad en människa eller ett djur tål utan att det blir så kraftiga muskelsammandragningar att t ex senor kan slitas av. Fram till ca 1991 fanns det ett kryphål i föreskrifterna som utnyttjades av en del tidiga stängselapparater med s k boosterfunktion, bl a Alfa Laval Stop 210. Men de apparaterna förbjöds sedan lite väl många hästar hade skadats. I sammanhanget kan nämnas att senare Alfa Laval booster-stängselapparater (2000B, 4000B, 10K, 20K, 25K) inte är särskilt farliga på det sättet.
Högre spänningar vid 500 ohms last kunde också, fram till slutet av 90-talet, förekomma på stängselapparater avsedda för USA eller Canada.
Vad stängselapparaten har för laddenergi är egentligen helt ointressant, det viktiga är hur stor del av den energin som man får ut på stängslet. Man kan grovt räkna med omkring 50 % verkningsgrad, något mer för små batteridrivna apparater där verkningsgraden är viktig. Äldre, icke CE-märkta stängselapparater som saknar radiostörningsskydd kan också ha något bättre verkningsgrad.
Hög energi behövs dels för extremt långa stängsel (uppåt en mil eller ännu mer) som har hög kapacitans och dels om man vill att stängselapparaten ska kunna bränna bort gräs som växer mot stängslet. Dock bör man tänka på brandfaran och inte använda en sådan stängselapparat då det är mycket torrt i markerna. Vissa länder (bl a Nya Zeeland) kräver att stängselapparater med mer än 5 J utenergi ska kunna kopplas om till ett lågenergiläge där de inte lämnar mer än 1-2 J, just pga brandfaran.
I de gamla USA- och Canada-föreskrifterna fanns det inga begränsningar på energin (förmodligen för att föreskrifterna skrevs på den tiden då det inte fanns bra mätmetoder för energin i en stängselpuls), utan istället fanns ett krav att det inte fick gå att antända torrt hyvelspån med gnistor från stängselapparaten.