Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Myntagelén vill inte gelea sig  (läst 3240 gånger)

Elisabeth A

  • Inlägg: 64
    • Gästrikland
Myntagelén vill inte gelea sig
« skrivet: 10 aug-10 kl 18:12 »
Hej!
Hittade ett recept på myntagele med äpple i, lät gott och provade på jobbet.

receptet är enligt följande:
30 g mynta
1,5 L kokande vatten
1 L utvunnen saft av sura, omogna äpplen
saft av 2 citroner
1,5 kg socker
1 dl fruktpektin.

Vi gjorde 1/4 sats på jobbet och vi tog 1/4 av alla ingredienser. Den geleade sig inte. Tänkte att det kanske inte var bra att minska på pektinet så när jag själv gjorde en sats på 4 dl saft så tog jag 1 dl av pektinet. Denna sats gjorde jag igår och den är fortfarande flytande...

Visserligen missade jag denna gång att hälla i citronsaften och gjorde det efter att jag hade hällt i och kokat pektinet. Tog också bara hälften av en ganska liten citron. Kan det ha gjort att gelen inte stelnade?
Jag använde 12 g mynta, 6 dl vatten, den lilla citronen, 6 dl socker och 1 dl fruktpektin.

Har jag räknat helt galet eller är det något fel i grundreceptet? Någon som vet eller som har ett annat myntagele-recept?
« Senast ändrad: 10 aug-10 kl 18:14 av Elisabeth A »

gurra_58

  • Inlägg: 24
    • Västerbotten
SV: Myntagelén vill inte gelea sig
« Svar #1 skrivet: 12 aug-10 kl 21:54 »
Hej!
Hittade ett recept på myntagele med äpple i, lät gott och provade på jobbet.

receptet är enligt följande:
30 g mynta
1,5 L kokande vatten
1 L utvunnen saft av sura, omogna äpplen
saft av 2 citroner
1,5 kg socker
1 dl fruktpektin.

Vi gjorde 1/4 sats på jobbet och vi tog 1/4 av alla ingredienser. Den geleade sig inte. Tänkte att det kanske inte var bra att minska på pektinet så när jag själv gjorde en sats på 4 dl saft så tog jag 1 dl av pektinet. Denna sats gjorde jag igår och den är fortfarande flytande...

Visserligen missade jag denna gång att hälla i citronsaften och gjorde det efter att jag hade hällt i och kokat pektinet. Tog också bara hälften av en ganska liten citron. Kan det ha gjort att gelen inte stelnade?
Jag använde 12 g mynta, 6 dl vatten, den lilla citronen, 6 dl socker och 1 dl fruktpektin.

Har jag räknat helt galet eller är det något fel i grundreceptet? Någon som vet eller som har ett annat myntagele-recept?
Detta går inte.Det saknas calsium i det hela.Finns många olika pektiner att tillgå på marknaden.Det är inte
bara att ta vilken pektin som helst och tro att det lyckas.För det första ska du ha en fruktpektin,du skall dessutom i slutskedet till calciumcitrat eller calciumklorid.Om du använder calciumklorid går geleringen mycket snabbt.Kan vara roligt om du vill ha en myntagele' med myntabladen kvar i hela burken och inte allt vid locket
det mesta av dessa finns på apoteket,om inte måste du försöka få prov från dom stora pektintillverkarna i bla Danmark och Österrike.Annars så kanske du har någon lokal geletillverkare som har dessa i lager som du kan få för en slant

Elisabeth A

  • Inlägg: 64
    • Gästrikland
SV: Myntagelén vill inte gelea sig
« Svar #2 skrivet: 15 sep-10 kl 11:11 »
Pektinet jag hade köpt kallades för fruktpektin, så jag antar att det var rätt pektin i alla fall. Däremot verkar det inte som jag haft någon kalcium i gelén. Hur kommer det sig att det måste finnas kalcium i denna gelé? När jag gjort rönnbärs- och äpplegelé, och vinbärsgelé så har det fungerat perfekt utan tillsats av kalcium.

PSC

  • Inlägg: 27
    • Småland
SV: Myntagelén vill inte gelea sig
« Svar #3 skrivet: 25 sep-10 kl 19:04 »
Jag brukar koka som du gjorde, tror att du tog för lite fruktpektin bara. Koka upp det igen (om du orkar) o häll i en flaska till!

Elisabeth A

  • Inlägg: 64
    • Gästrikland
SV: Myntagelén vill inte gelea sig
« Svar #4 skrivet: 28 sep-10 kl 09:23 »
Jag tog faktiskt och slängde allt för ett tag sedan. 

Använder du ett likadant recept baserat på omogna äpplen eller har du något annat recept som du vill dela med dig?
« Senast ändrad: 28 sep-10 kl 09:26 av Elisabeth A »

 

gurra_58

  • Inlägg: 24
    • Västerbotten
SV: Myntagelén vill inte gelea sig
« Svar #5 skrivet: 01 maj-13 kl 16:24 »
Pektinet jag hade köpt kallades för fruktpektin, så jag antar att det var rätt pektin i alla fall. Däremot verkar det inte som jag haft någon kalcium i gelén. Hur kommer det sig att det måste finnas kalcium i denna gelé? När jag gjort rönnbärs- och äpplegelé, och vinbärsgelé så har det fungerat perfekt utan tillsats av kalcium.
Det måste finnas Kalcium för att ett fruktpektin ska arbeta.Detta finns naturligt i rönnbär tranbär och andra sura bär.Kalciumklorid har jag arbetat med när
jag gjorde myntagele.Fungerar helt perfect och geleringsprocessen tar inte mera än några sekunder sedan man lagt i det.Därför kan man ha myntaflingorna med och det blir kvar i hela burken.Om man inte använder kalsiumklorid så flyter myntabladen upp till locket innan geleringsprocessen är färdig


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

578 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Kan bara varmt rekommendera denna tidning!
/Sanna

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser