Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Vaktelägg  (läst 7979 gånger)

rosita51

  • Inlägg: 881
    • Skåne
Vaktelägg
« skrivet: 22 mar-13 kl 14:23 »
För första gånen har jag nu köpt vaktelägg och tänkte koka dem till påskbuffén. Hur länge ska de koka? Hörde någon som sa att man kunde lägga dem i vinägervatten innan man kokar dem för att de ska gå att skala, stämmer det? Någonstans här på forumet låste jag att de ska koka 2½ minut, lägger jag dem då i kokande vatten, eller gör jag som när jag kokar hönsägg, lägger dem i det kalla vattnet och sen tar tiden när det börjar koka?
MVH Rosita zon 1

ieenilorac

  • Inlägg: 8434
  • www.sonnarpsnaturbruk.n.nu
    • Skåne
    • Sonnarps naturbruk
SV: Vaktelägg
« Svar #1 skrivet: 22 mar-13 kl 14:31 »
Vem sa att du skulle lägga dem i vinäger INNAN kokning  :o. Då kommer ju skalet att lösas upp och du får äggröra med vinägersmak. Verkar onödigt korkat.

Jag kokar mina i ca 3 minuter, lägger dem i kallt vatten och tar tiden från de börjar koka, då blir de hårdkokta och lätta att göra ägghalvor av. Vaktelägg är utmärkt lättskalade som kokta, mycket lättare än hönsägg, så att lägga dem i vinäger är onödigt, om man inte ska skala tjogvis med ägg. Ska man det, så är vinäger ett sätt att göra det snabbare. Men det ska ske EFTER kokning.

Vaktelägg är vackra och roliga att göra ägghalvor med, lägg dem på sallatsbädd och lägg rom eller kaviar på, dekorera med dill eller gräslök. Eller hitta på någon innovativ smaksättning.
Har nyligen köpt en liten gård på landet. Stora renoveringsbehov, stora möjligheter. Grönsaker, örter, träd och buskar. Bin. Amerikanska gula gäss, peking-, cayuga, welsh harlekin o myskankor, höns av diverse raser o vaktlar.

Micki o Molly

  • Inlägg: 317
    • -
SV: Vaktelägg
« Svar #2 skrivet: 22 mar-13 kl 14:43 »
 Till pocherade ägg använder du vinäger och ättika  ;)
Fd gardneraholic i perioder med tilltagande ointresse för andra saker på grund av "brukandet ",men NU fast i grävträsket. Gått igenom ett flertal stadier, från plåttriga rabatter, till att försöka odla så underhållsfritt som möjligt. Blandar hejvilt med permacultur, öppen jord. täckodling i rader.

ieenilorac

  • Inlägg: 8434
  • www.sonnarpsnaturbruk.n.nu
    • Skåne
    • Sonnarps naturbruk
SV: Vaktelägg
« Svar #3 skrivet: 22 mar-13 kl 14:56 »
Till pocherade ägg använder du vinäger och ättika  ;)
När de kokar, inte innan, åtminstone enligt den metod jag har lärt mig.
Har nyligen köpt en liten gård på landet. Stora renoveringsbehov, stora möjligheter. Grönsaker, örter, träd och buskar. Bin. Amerikanska gula gäss, peking-, cayuga, welsh harlekin o myskankor, höns av diverse raser o vaktlar.

 

rosita51

  • Inlägg: 881
    • Skåne
SV: Vaktelägg
« Svar #4 skrivet: 24 mar-13 kl 00:12 »
En annan kund i butiken där jag köpte äggen, sa att man skulle låta äggen ligga i vinägervatten X antal minuter och därefter koka dem i exakt 19 sekunder  :-[
Tur att jag inte bara litade på honom, jag tyckte det lät underligt. Men nu vet jag bättre tack vare era bra svar!
Tack!
MVH Rosita zon 1


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

613 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Otroligt mycket läsvärda artiklar. Jag väntar alltid med spänning på nästa nummer, en otroligt bra tidning!
/ Pia Elldalen

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser