Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Grönsaker och rotfrukter som är bra för höst- och vinterlagring?  (läst 3155 gånger)

Karlssonsbacke

  • Inlägg: 7
    • Västmanland
Hej,
Är ny på forumet men har prenumererat på Åter i lite drygt ett år. Vi har odlat själva så länge vi haft egen gård dvs 5 år.
Ibland känns det dock som att vi odlar lite planlöst. Mest sånt som är gott helt enkelt!  ::)

Jag skulle gärna vilja odla mer saker som vi kan äta på vinter och vårvinter eftersom jag tycker om självhushållningen.

Dock undrar jag vad som är bra att odla då förutom det vi redan odlar (se nedan)? Och hur förvarar man bäst (se också nedan)?

Vi har jordkällare där vi förvarar morötter, potatis, kålrötter, rödbetor, lök och sylter. Ett år hade vi även morötter men lyckades inte så bra med förvaringen av dem, kommer inte ihåg vad vi gjorde för fel.

Vi har även tre frysar. Stuka har vi inte testat för jag antar att man måste ha rätt stora mängder av det man vill lagra för att den ska funka?

Detta har vi odlat. Det som inte står nåt förvaringssätt bakom har vi bara haft för färskkonsumtion.
- Potatis (mer än självförsörjande på ett år. Förvarar i stora plastbackar med tidningspapper och lite halm mellan lagren)
- Lök (mer än självförsörjande på ett år om lökskörden blir bra. I år blev det nästan inget alls)
- Purjolök (får stå kvar ute och 100 plantor räcker mer än väl för ett år, mycket wok blir det)
- Kronärtskocka
- Sparris (första skörden blir nu i sommar! - varför finns det ingen smiley som äter här?  ;D)
- Majs, blir mer i år än förra året. Är det nån idé att frysa in, nån som har erfarenhet?
- Bondbönor (frös in en himla massa första året, men en del hann mogna och då är de inte lika goda tycker jag. Det blev iaf bombastisk skörd så i år drar vi ner lite)
- Brytbönor - tycker inte vi lyckas med förvällning/infrysning, det blir lite konstig smak tycker jag? Några tips? Tänker annars satsa på enbart färskkonsumtion i år
- Sprit/märgärter
- Morötter - skulle gärna vilja lagra, är lätt fuktig sand bra (det verkar funka för rödbetorna)? Hur gör ni för att inte få massa gångar i morötterna som då tar evigheter att skala, kan man göra nåt åt detta? Är mycket intresserad av samplantering med växter som hjälper varandra men har inte fått till det att läsa på om detta.
- Rödbetor (lagrat små mängder i sand)
- Broccoli (frys)
- Vitkål och spetskål (jordkällare, höll sig fina till oktober, kanske kunnat ha dem ännu längre men de var så goda så de gick åt)
- Kålrot (lade i sand och det funkade hyfsat men en del mögel blev det. Speciellt på de ytor där jag fått skära bort mask vid skörden, och det var ganska mycket)
- Paprika
- Tomater (det som vi inte åt färskt mixade jag ner och frös in direkt. Ingen kokning alltså - smaken blev mycket bättre såhär!)
- Squash - vad kan man göra med denna enormt produktionsvilliga grönsak när det inte går åt färskt? (Förutom att ge bort på jobbet vilket är populärt) Frysa känns som att man skulle tappa mycket av den goda konsistensen?
- Gurka
- Pumpa - möglar i jordkällaren! Temperaturen är mellan 5-7 grader på höst/vinter. Är det för varmt? Vi har en liten frys där nere som ger lite värme. Vilka sorter är bäst? Butternutsquash som vi båda gillar var helt hopplös och möglade direkt. Hade även nån sån där orange pumpa som jag inte kommer ihåg sortnamnet på, den gav upp lite senare men ändå.

Det var nog allt...finns annat man kan odla som är bra att lagra och hur isåfall?

Tack för att ni finns!
Ylva (med man Pontus)





Anders S

  • Inlägg: 6171
    • -
    • Fröodling.se
Det var en väldigt omfattande fråga. Ska man svara på detta så får man ju skriva en handbok. Jag föreslår att du bryter ned den i mindre frågor. Välj ut det som är mest angeläget till att börja med.

kurt

  • Inlägg: 3488
Gångarna i morötterna är nog angrepp av morotsfluga.

Förutom direkt förvaring och nedfrysning så kan ju många grönsaker mjölksyras, var för sig eller tillsammans

djeen

  • Inlägg: 129
    • Ångermanland
- Pumpa - möglar i jordkällaren! Temperaturen är mellan 5-7 grader på höst/vinter. Är det för varmt? Vi har en liten frys där nere som ger lite värme. Vilka sorter är bäst? Butternutsquash som vi båda gillar var helt hopplös och möglade direkt. Hade även nån sån där orange pumpa som jag inte kommer ihåg sortnamnet på, den gav upp lite senare men ändå.

Pumpa har jag bara provat att förvara i vanlig rumstemperatur och det fungerar i alla fall utmärkt. All skörd av pumpa, vintersquash och stora, fina vanliga sommarsquashar lägger jag på en bänk i hallen på hösten. Där för de ligga hela tiden och jag plockar där allt eftersom. Kollar lite då och då hur de mår och tar förstås av de som börjar mjukna först. Sommarsquash funkar fint till minst nov/dec, pumpa till jan/feb ungefär och vintersquash har jag aldrig lyckats hålla så länge att de blir dåliga - de verkar ha nästintill obegränsad hållbarhet.

torbjorn

  • Medlemsadmin
  • Inlägg: 14073
    • Medelpad
Jordärtskockor bör också nämnas. De behöver inte ens tas upp ur jorden på hösten utan kan gott stå kvar i landet till våren (det som man tänker förbruka medan tjälen är kvar bör man förstås ta upp innan vintern har gått alltför långt).
Observera dock att kolhydraterna i jordärtskockor är i form av inulin, inte stärkelse som i andra rotfrukter. Innan man sätter igång storskalig odling av jordärtskockor bör man kolla att alla i hushållet tål inulinet utan att få för mycket gaser i magen eller andra matsmältningsproblem.

Karlssonsbacke

  • Inlägg: 7
    • Västmanland
Tack för alla svar!

Då ska jag prova med att ha pumporna i farstun, det var ett bra tips. Till i år har vi även köpt frön från Blue Hubbard vintersquash och hoppas på att det rejäla skalet ska skydda mot torka.

Jordärtskocka tycker jag inte om smaken på men tackar ändå!

Anders Skarlind: man behöver ju inte svara på allt heller utan det man har mest lust med.

 

Mojutten

  • Inlägg: 18
    • Skåne
Hej

Vitlök är tacksamt att odla och lätt att förvara.
Sen så är selleri inte så dumt, stjälkselleri klarar sig ute långt ut på hösten och sen kan man ha en del rotselleri till vintern.
Grönkål kan man också skörda långt ut på vintern.
Kryddor att spara till vintern är också väldigt trevligt.
Sen kan du odla andra bönor och torka. Borolttibönor tex.
Det var vad jag kom på för tillfället, kanske återkommer då jag själv håller på att planera inför kommande odlingssäsong.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

532 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Alltid lika härligt när åter trillar ner i brevlådan.
/EmelieT

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser