Hej,
Är ny på forumet men har prenumererat på Åter i lite drygt ett år. Vi har odlat själva så länge vi haft egen gård dvs 5 år.
Ibland känns det dock som att vi odlar lite planlöst. Mest sånt som är gott helt enkelt!

Jag skulle gärna vilja odla mer saker som vi kan äta på vinter och vårvinter eftersom jag tycker om självhushållningen.
Dock undrar jag vad som är bra att odla då förutom det vi redan odlar (se nedan)? Och hur förvarar man bäst (se också nedan)?
Vi har jordkällare där vi förvarar morötter, potatis, kålrötter, rödbetor, lök och sylter. Ett år hade vi även morötter men lyckades inte så bra med förvaringen av dem, kommer inte ihåg vad vi gjorde för fel.
Vi har även tre frysar. Stuka har vi inte testat för jag antar att man måste ha rätt stora mängder av det man vill lagra för att den ska funka?
Detta har vi odlat. Det som inte står nåt förvaringssätt bakom har vi bara haft för färskkonsumtion.
- Potatis (mer än självförsörjande på ett år. Förvarar i stora plastbackar med tidningspapper och lite halm mellan lagren)
- Lök (mer än självförsörjande på ett år om lökskörden blir bra. I år blev det nästan inget alls)
- Purjolök (får stå kvar ute och 100 plantor räcker mer än väl för ett år, mycket wok blir det)
- Kronärtskocka
- Sparris (första skörden blir nu i sommar! - varför finns det ingen smiley som äter här?

)
- Majs, blir mer i år än förra året. Är det nån idé att frysa in, nån som har erfarenhet?
- Bondbönor (frös in en himla massa första året, men en del hann mogna och då är de inte lika goda tycker jag. Det blev iaf bombastisk skörd så i år drar vi ner lite)
- Brytbönor - tycker inte vi lyckas med förvällning/infrysning, det blir lite konstig smak tycker jag? Några tips? Tänker annars satsa på enbart färskkonsumtion i år
- Sprit/märgärter
- Morötter - skulle gärna vilja lagra, är lätt fuktig sand bra (det verkar funka för rödbetorna)? Hur gör ni för att inte få massa gångar i morötterna som då tar evigheter att skala, kan man göra nåt åt detta? Är mycket intresserad av samplantering med växter som hjälper varandra men har inte fått till det att läsa på om detta.
- Rödbetor (lagrat små mängder i sand)
- Broccoli (frys)
- Vitkål och spetskål (jordkällare, höll sig fina till oktober, kanske kunnat ha dem ännu längre men de var så goda så de gick åt)
- Kålrot (lade i sand och det funkade hyfsat men en del mögel blev det. Speciellt på de ytor där jag fått skära bort mask vid skörden, och det var ganska mycket)
- Paprika
- Tomater (det som vi inte åt färskt mixade jag ner och frös in direkt. Ingen kokning alltså - smaken blev mycket bättre såhär!)
- Squash - vad kan man göra med denna enormt produktionsvilliga grönsak när det inte går åt färskt? (Förutom att ge bort på jobbet vilket är populärt) Frysa känns som att man skulle tappa mycket av den goda konsistensen?
- Gurka
- Pumpa - möglar i jordkällaren! Temperaturen är mellan 5-7 grader på höst/vinter. Är det för varmt? Vi har en liten frys där nere som ger lite värme. Vilka sorter är bäst? Butternutsquash som vi båda gillar var helt hopplös och möglade direkt. Hade även nån sån där orange pumpa som jag inte kommer ihåg sortnamnet på, den gav upp lite senare men ändå.
Det var nog allt...finns annat man kan odla som är bra att lagra och hur isåfall?
Tack för att ni finns!
Ylva (med man Pontus)