Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Eget grillkol, tips  (läst 5014 gånger)

pyromanen

  • Gäst
Eget grillkol, tips
« skrivet: 07 maj-11 kl 12:50 »
Maken har med succes tillverkat eget grillkol åt oss i våran (baxi)vedpanna. Fyllde opp med ved som till en normal eldning och när all ved verkade väl antänd rörde han runt lite därinne och stängde  av fläkt och lufttillförsel och väntade nåt dygn tills det var helt avsvalnat.  Dörren ut från pannrummet öppen för att inte riskera kolmonoxidförgiftning därinne.
Kolet blev mycket bra att grilla med (och mycket billigare än att köpa). Jämfört med köpekol så blev det varmare på grillen (fick ha köttet högre upp över glödbädden) och glödde längre tid än köpekol.

Anders G.

  • Inlägg: 1049
    • -
SV: Eget grillkol, tips
« Svar #1 skrivet: 07 maj-11 kl 15:00 »
Och det blev naturligtvis inte fullt med tjära i rökgångar och skorsten! Så ... ehmm   ...smart.

pyromanen

  • Gäst
SV: Eget grillkol, tips
« Svar #2 skrivet: 07 maj-11 kl 15:10 »
Kolaremaken sotar själv,så det löser sig. Vi har stålskorsten så det är inte så bökigt.

torbjorn

  • Medlemsadmin
  • Inlägg: 14081
    • Medelpad
SV: Eget grillkol, tips
« Svar #3 skrivet: 07 maj-11 kl 16:28 »
Den mesta tjäran går ju bort i början av eldningen innan veden har blivit så att säga övertänd. Så om man gör på det här sättet blir det nog inga svårartade problem - åtminstone inte så länge man bara kolar någon enstaka gång och använder pannan för normal eldning till vardags.

pyromanen

  • Gäst
SV: Eget grillkol, tips
« Svar #4 skrivet: 07 maj-11 kl 19:08 »
Den mesta tjäran går ju bort i början av eldningen innan veden har blivit så att säga övertänd. Så om man gör på det här sättet blir det nog inga svårartade problem - åtminstone inte så länge man bara kolar någon enstaka gång och använder pannan för normal eldning till vardags.
Presis så.  Det är i princip bara inne i själva pannan det var lite sotigt och det försvinner ju när vi eldar som vanligt.
Har just grillat igen  :P (mums!) och kan igen konstatera att det är en jäkla effekt på detta kolet.  Om det beror på kvaliten eller på att bitarna är större än köpekol vet jag inte, men gallret med köttet måste HÖGT upp.

Gångtrött

  • Gäst
SV: Eget grillkol, tips
« Svar #5 skrivet: 07 maj-11 kl 19:24 »
På ungarnas skola brukar vi, en gång om året, ta en dag/kväll/natt och göra en liten kolmila.. Blir alldeles perfekt grillkol av det med. Lite bökigare kanske men förbaskat trevligt!

 

Lidhem

  • Inlägg: 164
  • Livet på landet, det enda som är bra
    • Östergötland
    • LidhemsGrönt
SV: Eget grillkol, tips
« Svar #6 skrivet: 25 jun-11 kl 14:44 »
Jag köper aldrig träkol till grillning. Jag eldar med mindre vedbitar tills en fin kolbädd har bildats (efter cirka en halvtimme). Räcker tillräckligt länge för grillning av både dagens grillning och något annat vi har i frysen, så vi kan frysa in färdigportioner. Vill jag ha lite extra smak lägger jag på lite tallbars-, gransbars- eller helst enris.
Månskensbonde med make, tre barn, 2 kattungar, ett gäng Kindahöns, blandisar, myskisar, Gotlandskaniner, Gutefår, Linderödsgrisar och ett antal bin http://lidhemsgront.blog.se/


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

475 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Enormt intressant tidning. Vill köpa tidningar från 2012 men dom är slut, så hur får man tag på dom?
/Tina

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser