Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  problem med slakttid  (läst 8264 gånger)

Skiftestads

  • Inlägg: 305
    • Norge
    • Min blogg
SV: problem med slakttid
« Svar #20 skrivet: 07 sep-11 kl 15:17 »
Efter å ha läst denna tråden undrade jag på varfor man kan äta svenska bagglam, men inte norska. Min gubbe har ju sagt at man inte får levera i november så då måste det ju vara sant -eller  ???
Mailat slateriet i dag och fick svar. Man kan skicka bagglam efter 1. november, men om dom har parat KAN dom bli klassat som bagge. Klassifisören avgör.
Och då undrar jag om man kan lukta om slaktkroppen är "skunkbagge" eller inte? Ursäkta OT  :-[
Bor på et småbruk på västkusten av Norge, med barn, mann, katt, islandshästar, höns, får och kaniner.

Trollmor

  • Inlägg: 10686
  • Måtte jag inte leva förgäves.
    • -
SV: problem med slakttid
« Svar #21 skrivet: 07 sep-11 kl 15:19 »
Att det smakar skunk om bagglamm under brunsten har jag varit med om, däremot om lamm som har varit hårt utfodrade med kraftfoder. Jag köper gärna lamm som är 14-16 månader så det är lite vikt på dem och det börja få lite smak.
Take, jag tror det ska in ett "inte" någonstans i Ditt inlägg.  Varom inte (!) så fattar jag noll.

:)  /Trollmor
En får va gla att en ä sum en ä, när en nu ente ä sum en saa.

sarbe453

  • Inlägg: 369
    • Östergötland
SV: problem med slakttid
« Svar #22 skrivet: 07 sep-11 kl 19:27 »
Nu har jag varit ute och vägt, det var lättare sagt än gjort  ;D En vallhund hade varit till stor hjälp...
Nåja, baggen jag lyckdes väga hade en vikt på 48 kg. Han tillhör de större men är inte störst och tacklammen har gått på ett bättre bete tillsammans med sina mödrar så de är faktiskt lika stora eller något större än bagglammen. Så det borde ju inte vara några problem väl? Ett är väl kanske i minsta laget men jag har inte möjlighet att slakta i flera omgångar så den får hänga med. Vad är egentligen "slaktmoget", syftar det både på vikt och hull?

Vad det gäller bedömma hull så känner jag över både benutskott och revben. Tycker jag har fått kläm på det hela lite nu men är väl inget proffs  :-[
har finullskorsningar & en rasande snygg gotlandsbagge

take

  • Inlägg: 4823
    • Östergötland
    • De Klomp
SV: problem med slakttid
« Svar #23 skrivet: 07 sep-11 kl 20:52 »
Take, jag tror det ska in ett "inte" någonstans i Ditt inlägg.  Varom inte (!) så fattar jag noll.

:)  /Trollmor

Det ska in ett inte rätt tidigt i den meningen, ja.
Jag undrar hur livet är på vänstersidan av klockkurvan?

mille

  • Inlägg: 2069
  • Gångemad - småskalig lammuppfödning och biodling
    • -
    • Gångemad
SV: problem med slakttid
« Svar #24 skrivet: 07 sep-11 kl 20:58 »
Nu har jag varit ute och vägt, det var lättare sagt än gjort  ;D En vallhund hade varit till stor hjälp...
Nåja, baggen jag lyckdes väga hade en vikt på 48 kg. Han tillhör de större men är inte störst och tacklammen har gått på ett bättre bete tillsammans med sina mödrar så de är faktiskt lika stora eller något större än bagglammen. Så det borde ju inte vara några problem väl? Ett är väl kanske i minsta laget men jag har inte möjlighet att slakta i flera omgångar så den får hänga med. Vad är egentligen "slaktmoget", syftar det både på vikt och hull?

Vad det gäller bedömma hull så känner jag över både benutskott och revben. Tycker jag har fått kläm på det hela lite nu men är väl inget proffs  :-[

Det låter som att du skall boka slakttiden :)
Gotlandsfår och blandisar. Highland Cattle. Frigående hönor samt ett gäng katter och kaniner. Odlar en del och plockar gärna bär. Nygammal biodlare och trebarnsmamma.

Trollmor

  • Inlägg: 10686
  • Måtte jag inte leva förgäves.
    • -
SV: problem med slakttid
« Svar #25 skrivet: 07 sep-11 kl 21:01 »
Det ska in ett inte rätt tidigt i den meningen, ja.
Kan Du citera Dig själv, och bättra på det, så vi kan förstå allihop?  :)
En får va gla att en ä sum en ä, när en nu ente ä sum en saa.

take

  • Inlägg: 4823
    • Östergötland
    • De Klomp
SV: problem med slakttid
« Svar #26 skrivet: 07 sep-11 kl 21:34 »
Att det smakar skunk om bagglamm under brunsten har jag inte varit med om, däremot skunksmak om lamm som har varit hårt utfodrade med kraftfoder. Jag köper gärna lamm som är 14-16 månader så det är lite vikt på dem och det börja få lite smak.

rättad
Jag undrar hur livet är på vänstersidan av klockkurvan?

Trollmor

  • Inlägg: 10686
  • Måtte jag inte leva förgäves.
    • -
SV: problem med slakttid
« Svar #27 skrivet: 07 sep-11 kl 21:49 »
Tack!  :D
En får va gla att en ä sum en ä, när en nu ente ä sum en saa.

texelmatte

  • Inlägg: 93
SV: problem med slakttid
« Svar #28 skrivet: 07 sep-11 kl 22:31 »
Bra jobbat! Med de vikterna är det inget att fundera på tycker jag. Skicka dem nu i september och var av med "problemen" kring vinterfoder, ev baggsmak och allt vad det nu kan dyka upp. ;)

skogsråetiskogen

  • Inlägg: 414
    • Småland
SV: problem med slakttid
« Svar #29 skrivet: 08 sep-11 kl 07:29 »
Alltså är 48 kg bra? Eller ganska bra? Vad är ett rättesnöre från er som väger era lamm? Och när börjar det bli "för mycket" med tanke på risken för för feta djur?

mille

  • Inlägg: 2069
  • Gångemad - småskalig lammuppfödning och biodling
    • -
    • Gångemad
SV: problem med slakttid
« Svar #30 skrivet: 08 sep-11 kl 07:52 »
48 kilo är bra. Om man räknar på ungefär 40% slaktutbyte så får du 19-20 kilo tillbaka i slaktad vikt. Sedan beror det ju på hullet också, vissa djur kan vara tunga men ändå inte färdiga i hullet. Det är svårt att säga när det blir för mycket, det beror ju på ras, kön och individ. Men frampå senhösten lägger i alla fall tackorna på sig det mesta av vikten i fett.

Vi brukar vilja att våra djur skall väga minst 45 kilo när de går till slakt. Nu slaktar vi ju bara på återtag och det finns säkert fler saker man behöver tänka på om man skall sälja till ett slakteri.
Gotlandsfår och blandisar. Highland Cattle. Frigående hönor samt ett gäng katter och kaniner. Odlar en del och plockar gärna bär. Nygammal biodlare och trebarnsmamma.

Skiftestads

  • Inlägg: 305
    • Norge
    • Min blogg
SV: problem med slakttid
« Svar #31 skrivet: 08 sep-11 kl 09:02 »
Då slakteriet betaler bra i slutet av august skickar vi så många vi kan då, dvs alla som är 40 kg eller mer. Lammen är då 4 månader gamla och dom blir klassat bra då. Flesteparten i år blev klassat i R+ och U-. 27 av 31 blev elitelam  :D  Vi tror det är mer ekonomisk att skicka dom i august när prisarna är högre, enn i oktober när prisarna är lågre. Men vi har bara haft får några få år och vet inte så mycket. Derfor gillar jag diskussionerna här  ;D

Skulle vi slakta til återtag kunne lammen gått kvar så länge betet var ok.
Bor på et småbruk på västkusten av Norge, med barn, mann, katt, islandshästar, höns, får och kaniner.

 

take

  • Inlägg: 4823
    • Östergötland
    • De Klomp
SV: problem med slakttid
« Svar #32 skrivet: 08 sep-11 kl 13:23 »
Jag brukar köpa lamm en bit över 50kg och betalar bönder även där butikslammspriser med tillägg.
Jag undrar hur livet är på vänstersidan av klockkurvan?


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

1663 gäster, 1 användare
Wairam66

* Forum

* Om tidningen Åter



-  Nya tidningen "goare" att läsa. Innehållet lika intressant som det varit de 14 år vi haft den. Lycka varje gång den kommer i lådan ! :-D
/Magdalena Gustavsson

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser