Nu har jag visserligen varit potatishandlare i 20 år, så jag kanske är partisk.. Men visst är det en oerhörd skillnad på olika potatissorter. Först gäller det ju att skilja på mjölig och fast potatis, beroende på vad man ska ha den till. Att göra en gratäng eller mos på en fast potatis som t.ex Asterix är ingen höjdare, där väljer man med fördel exempelvis King Edward.
Vanlig kokt potatis är ju mer en smaksak, det skiljer ju i smak på olika sorter, så till kok tar man en man gillar smaken på helt enkelt
Fin färskpotatis, och det hittar man knappt i affären, och man undviker sorten Swift som mest bara är vatten, är ju en höjdpunkt med lite smör, salt och en sillbit. Men det är kanske framförallt för att man går från en tråkig potatis, lagrad i nästan ett år, till en fast och fräsch primör.
Man kan inte säga att färskpotatis är enbart omogen, den blir inte alltid god om den får växa för länge, så det skiljer lite mot vinterpotatisen. Visst, användningsområdet är begränsat, främst på grund av att det är så lite stärkelse i den, så gratäng och mos går bort under en tid, men istället kan man ju göra underbart god potatissallad, som inte alls skulle vara lika roligt att göra i januari.