Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Äggens hållbarhet  (läst 4138 gånger)

Marjano

  • Inlägg: 41
    • Småland
Äggens hållbarhet
« skrivet: 26 jul-06 kl 23:00 »
Jag undrar hur länge hemproducerade ägg egentligen håller sig i kylskåpet  ??? Mina hinner aldrig bli så gamla.

Gruff

  • Inlägg: 4550
    • Östergötland
    • Caprifool
Re:Äggens hållbarhet
« Svar #1 skrivet: 26 jul-06 kl 23:13 »
Exakt hur länge vet jag inte. Men bra mkt. längre än köpeägg som ibland legat länge på lager innan dom kommer till affären.

Fred

  • Inlägg: 2872
  • Fort Stewart, GA, USA
    • Övriga världen
Re:Äggens hållbarhet
« Svar #2 skrivet: 27 jul-06 kl 05:32 »
Om du förvarar dom otvättade i kylskåp eller kall jordkällare så håller dom sig ganska lätt i iallafall 4 månader. Tvättade ägg håller sig i 1-2 månader.

Är du osäker så kläck ägget i en separat skål innan du blandar ner det i maten, synd att förstöra en hel maträtt med ett dåligt ägg.
Fredsivrande knallpåkebärare.
"Freedom isn't free. We all have to give something.
Some give it all."

Ulric Eriksson

  • Gäst
Re:Äggens hållbarhet
« Svar #3 skrivet: 27 jul-06 kl 07:23 »
Fyra veckor enligt EU, ett halvår i verkligheten.

Gruff

  • Inlägg: 4550
    • Östergötland
    • Caprifool
Re:Äggens hållbarhet
« Svar #4 skrivet: 27 jul-06 kl 09:36 »
Fyra veckor enligt EU, ett halvår i verkligheten.

Det inlägget sa oändligt mkt. mer än att bara ange äggens hållbarhet. Spiken i huvudet........eller hur det var  :)

Marjano

  • Inlägg: 41
    • Småland
Re:Äggens hållbarhet
« Svar #5 skrivet: 27 jul-06 kl 11:48 »
Tack för de svaren.

Inte konstigt att äggen från affären luktar väldigt skarpt jämfört med dem vi får av våra kära hönor på hemmafronten. Affärens är ju både tvättade och "lagrade". Det tar 10-14 dagar innan våra ägg är lättskalade å jag har aldrig köpt ett svårskalat ägg i butiken...

Anna Ho

  • Inlägg: 1079
    • Östergötland
Re:Äggens hållbarhet
« Svar #6 skrivet: 27 jul-06 kl 13:32 »
Tack för de svaren.

Inte konstigt att äggen från affären luktar väldigt skarpt jämfört med dem vi får av våra kära hönor på hemmafronten. Affärens är ju både tvättade och "lagrade". Det tar 10-14 dagar innan våra ägg är lättskalade å jag har aldrig köpt ett svårskalat ägg i butiken...

 ;D Visst kan man bli tokig när man vill göra fina kokta ägghalvor och så går det inte att skala dem, hmmm. :-\
"Lycka är att ha en Heeler i hälarna och en korthårs Collie i knät :-)"

Har mjölkkor, hundar, häst, huskatter och en Maine Coon, marsvin och höns: dv RIR, dv Plymouth Rock och dv Sussex.

AKS

  • Inlägg: 73
Re:Äggens hållbarhet
« Svar #7 skrivet: 27 jul-06 kl 18:05 »
Det enklaste sättet för att kolla om äggen är OK är att lägga dem i en skål med mycket vatten. Om de flyter upp är de för gamla att äta. Om de ligger på botten är de OK (under förutsättning att de inte har nån skada förstås).

Tricket för att minnas detta är: De färska äggen är så unga
så de har inte lärt sig simma än.

LEK

  • Inlägg: 187
Re:Äggens hållbarhet
« Svar #8 skrivet: 27 jul-06 kl 19:58 »
Hej!
Appropå svårskalade ägg så brukar jag tvätta så många ägg jag gör åt på en vecka och ha dem liggande framme i en skål på bänken. Detta brukar göra dem mer lättskalade efter ett par dagar, jag inbillar mig att de "torkar" lite. Ett litet tips om man gärna vill ha fina ägghalvor  :-[.

Helenan

  • Gäst
Re:Äggens hållbarhet
« Svar #9 skrivet: 28 jul-06 kl 14:58 »
Tack för tippset LEK! Det är ju dessutom så vackert med en skål med ägg i alla olika färger på bänken!

Jag hittade ett ägg i ett kaninhus vi har haft stående på tomten när jag kom hem efter 3,5 veckors semester. Jag la det i ett glas vatten och det stog på botten. Inget fel på smaken heller!! I kaninhuset har det säkert varit mellan 30 och 40 grader ibland! Hade det varit befruktat kanske vi haft en kyckling där när vi kom hem! ;)

 

Anna Ho

  • Inlägg: 1079
    • Östergötland
Re:Äggens hållbarhet
« Svar #10 skrivet: 28 jul-06 kl 16:45 »
Hej!
Appropå svårskalade ägg så brukar jag tvätta så många ägg jag gör åt på en vecka och ha dem liggande framme i en skål på bänken. Detta brukar göra dem mer lättskalade efter ett par dagar, jag inbillar mig att de "torkar" lite. Ett litet tips om man gärna vill ha fina ägghalvor  :-[.

Tack, för det tipset ;D
"Lycka är att ha en Heeler i hälarna och en korthårs Collie i knät :-)"

Har mjölkkor, hundar, häst, huskatter och en Maine Coon, marsvin och höns: dv RIR, dv Plymouth Rock och dv Sussex.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

423 gäster, 3 användare (1 dolda)
Helena Wätte, Nataks

* Forum

* Om tidningen Åter



- Hittade den tidning hemma hos en vän. Fångade mitt intresse och jag uppskattade den bredd av artiklar. Har själv nu påbörjat en prenumeration
/Martin

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser