Hej,
hittade detta recept från Annelies bok på nätet. Hoppas det kan hjälpa dig. /Ebba
OBS vikigt att använda ekologisk vitkål, andra är för hårt drivna.
Surkål för
nybörjare
1 kilo ansad vitkål (ekologiskt odlad, Kravmärkt).
1/2 tsk enbär (hela).
1/2 tsk kummin (hela).
1 syrligt äpple.
1 msk salt.
Strimla vitkålen och riv rotstocken medelfint. Använd eventuellt matberedare, men det får varken bli mosigt eller för grovt. Då tar jäsningen längre tid. Riv också äpplet.
Bulta, ”stampa”, vitkålen med knytnäven i en bunke av porslin eller rostfritt stål. Då slås fibrerna sönder och vätska tränger ur kålen. Denna vätska behöver mjölksyrebakterierna för sin näring.
Blanda enbär, kummin, äpple och salt väl i kålen.
Fyll en 2 liters glasburk (så kallad fransk med gummiring och lock) med vitkålen upp till cirka 4/5. Tryck ner kålen hårt i burken så att vätskan kommer fram och luften pressas ur. Resten av utrymmet i burken, 1/5, ska vara luft som behövs för jäsningen. Sätt på locket.
Låt burken hela tiden stå mörkt, först i rumstemperatur, 20 – 22 grader, i två – 3tre dagar. Då kommer jäsningen igång.
Låt burken sedan stå lite kallare, cirka 15 grader, i 14 dagar. Den lägre temperaturen gör så att jäsningen inte går för fort. Annars blir det för syrligt.
Låt burken därefter stå i kylen tre – fyra veckor då kålen mognar och smakämnena utvecklas.
Använd sedan surkålen, cirka två – tre matskedar per gång, som sallad till all slags mat eller ta lite på smörgåsen som pålägg. Häll lite kallpressad olivolja över och eventuellt lite honung eller rivet äpple om man tycker det är för surt.
En påbörjad burk ska stå i kylen med lite kallpressad olja över grönsakerna. Det skyddar mot luft och förlänger hållbarheten.
Om jäsningen
misslyckas:
Skulle jäsningen misslyckas så att det stinker och smakar illa kan två fel ligga bakom.
Man har tagit för lite salt eller använt grönsaker av dålig kvalitet. Hårt drivna grönsaker, till exempel, är för lösa i strukturen.
Källa: Annelies Schöneck, hushållslärare och specialist på mjölksyrejäsning