Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  gräddost...  (läst 6438 gånger)

saint206

  • Inlägg: 1201
    • Småland
gräddost...
« skrivet: 28 feb-11 kl 20:26 »
nån som vet hur man får en ost som liknar gräddost i smaken? jag tycker inte alls om lagrade ostar, och inte dom syrliga hemostarna jag har smakat heller..
efter vad jag har förstått så är det viktigt med spenvarm mjölk för detta, men sen då? jag har nu ikväll gjort ett försök igen, ingen syra i mjölken, och inte helt kyld från kossan. värmde inte länge, och ostmassan var inte grynig knappt alls när jag la den i press. tyvärr så insåg jag att jag inte hade jodfritt salt hemma, så jag saltade den med vanligt... får väl se hur det går..
someday i hope you get the chance to live like you were dying..

saint206

  • Inlägg: 1201
    • Småland
SV: gräddost...
« Svar #1 skrivet: 03 mar-11 kl 19:13 »
46 visningar och inte ett enda svar??
someday i hope you get the chance to live like you were dying..

tinna.m

  • Inlägg: 2451
    • Skåne
SV: gräddost...
« Svar #2 skrivet: 03 mar-11 kl 19:23 »
Vi tittar för att lära nåt nytt. Inte för att vi kan  :D
Mest Blues & Jazz i huvet. Bakmes&Snoa. Åså Country

Travelerhorses

  • Inlägg: 5540
  • Häxa och djurvän.
    • Värmland
SV: gräddost...
« Svar #3 skrivet: 03 mar-11 kl 19:31 »
Vet inte jag heller men jag vill gärna veta  ;D
När vi kvinnor får orgasm utsöndras ämnet oxytocin, vilket gör oss mjuka, snälla, gulliga och omtänksamma.Så när ni män klagar på hysteriska, förbannade och frustrerade kvinnor,bör ni komma ihåg att det faktiskt är ni män som inte gör jobbet tillräckligt bra...

kanka

  • Inlägg: 564
    • Västerbotten
SV: gräddost...
« Svar #4 skrivet: 03 mar-11 kl 19:43 »
Har inte provat själv men i min bok står det att man ska följa receptet för syrad ost men byta
ut hälften av mjölken mot grädde.
För att grädden inte ska rinna bort måste ostmassan kylas till kylskåpstemp och
dräneringen måste försiggå i ett kallt rum.

Hälsningar från torpet
Det ska bara gå, 4600 kvm har jag till förfogande.

ingelaopeter

  • Inlägg: 282
    • Västergötland
    • Trolledalens Hantverk
SV: gräddost...
« Svar #5 skrivet: 04 mar-11 kl 09:45 »
Vi tittar för att lära nåt nytt. Inte för att vi kan  :D
Samma här  :D

saint206

  • Inlägg: 1201
    • Småland
SV: gräddost...
« Svar #6 skrivet: 04 mar-11 kl 11:52 »
haha, jag har nu gjort två experiment... inte smakat ännu, men den ena blir nog dessertost, då jag hävde i actimel....med skogsbärssmak......smart jag är va??
okej kanka, så "det feta" åker med vasslen ut, om man inte har en riktigt kall ostmassa då? ganska logiskt om jag tänker efter..
så, 50/50 mjölk och grädde, syra som vanligt men låta alltsammans bli riktigt kallt innan man häller av vasslen? jahopp, då är det väl bara att åka och hämta en laddning mjölk till då:)
someday i hope you get the chance to live like you were dying..

kanka

  • Inlägg: 564
    • Västerbotten
SV: gräddost...
« Svar #7 skrivet: 04 mar-11 kl 11:59 »
Ja enligt boken i alla fall. Det är Ingrid Dams bok jag har.
Visst är det roligt att prova sig fram.
Jag var på en ystningskurs förra veckan, jättekul.

Lycka till och meddela hur dina tester går, vi ääär ju nyfikna  :)

Hälsningar från torpet
Det ska bara gå, 4600 kvm har jag till förfogande.

saint206

  • Inlägg: 1201
    • Småland
SV: gräddost...
« Svar #8 skrivet: 04 mar-11 kl 12:02 »
haha, ja det är superkul att prova sig fram. jag har inte gått någon kurs eller läst någon bok, jag hittade lite trådar på nätet och sen har jag bara provat mig fram... jag tror det är det bästa sättet... jag är ju inte så seriös utan gör det mest för att det är kul:)
someday i hope you get the chance to live like you were dying..

ninna b

  • Gäst
SV: gräddost...
« Svar #9 skrivet: 04 mar-11 kl 12:56 »
Kolla på www.cheesemaking.com där finns recept och illustrativa bilder på osttillverkning
Kolla på ostråden här ovan

Annars är väl Vit Caprin en god ost det ska ju vara getmjölk för att bli en Caprin och den ska då även innehålla vitmögel men den går att göra på komjölk också

mjölk... 30-32 grader
Syra 1,5 % i 10-15 minuter
Löpe ( handels ) 25 ml / 100 liter mjölk
Löp i 30-40 minuter
Bryt i 1½ cm kuber.
Rör 10 minuter
värm under omrörning till 38 grader max 2 grader / 5 minuter
Fortsätt röra tills koaglet känns bra... det brukar ta 1½ timme från brytning till upptag
Forma med hjälp av durkslag... alltså skaka av vasslen.
Vänd 3 ggr 1a timmen
vänd 2 ggr 2a timmen
sedan 1 ggr i timmen
Håll god rumsvärme
Salta dag 2

 

saint206

  • Inlägg: 1201
    • Småland
SV: gräddost...
« Svar #10 skrivet: 05 mar-11 kl 11:17 »
jahapp. nu har jag då försökt att göra gräddost ytterligare en gång. och nu sket det sig rejält... gräddmjölken löper inte alls, ser bara ut som vanligt. och jag haft i MYCKET löpe.... ska prova att ha i ännu mera löpe en gång till, men annars får jag väl ge eländet till katten..:(
someday i hope you get the chance to live like you were dying..


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

502 gäster, 3 användare (1 dolda)
Hantverkaren, praktejder

* Forum

* Om tidningen Åter



- En tidning med djupa rötter.
/Margit

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser