Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Lamm och rävar  (läst 13553 gånger)

Birgit

  • Inlägg: 2897
SV: Lamm och rävar
« Svar #40 skrivet: 27 jan-11 kl 07:08 »
Citera
Det är klart att det alltid finns hundar som inte funkar, precis som pålle skrev om jakthunden som inte jagar, eller bc:n som inte vallar. Men det är ju också en fråga om att välja rätt individ från början. Man väljer inte den ranghögsta i flocken t.ex.

Det är illa när man får citera sig själv ::) Men ibland tror jag folk här skriver fortare än de tänker bara för att jag använder så fula >:D  ord som boskapsvaktare.
Jag poängterar att det är viktigt att vara noga när man väljer valp och jag påpekar att alla hundar inte funkar. Är det svårt att läsa mina inlägg eller?

Väljer man rätt individ och placerar den hos djuren tidigt, så funkar det oftast bra. Naturligtvis måste man fostra hunden, som alla andra hundar, men mycket har hunden med gratis. Den tänker själv. Däremot om hunden visar felbeteenden, så måste man rätta till det tidigt. Annars kan de bli etablerade.
Angående stängsel, så varierar det naturligtvis från individ till individ. Men även här, så lär man valpen tidigt att stängsel ska respekteras. Funkar lika bra på hunden med el t.ex. som JBF skrev om räven. Visst finns tendenser hos vissa att vilja ha ett större revir än befintligt, men de flesta finner sig väl i att stanna i hagen (om det finns staket som håller de andra djuren inne.
Däremot ska man inte ha en FÖR liten hage, då finns risken att hunden vill ha större yta att röra sig på.

Angående skällande, så är det inte alls så störande som många verkar tro. Främst skäller de i skymning och gryning. Enstaka gånger under nattens patrullerande. Men, de har som regel ett väldigt dovt skall, som inte brukar irritera omgivningen. (Alltså inte som missnöjda jakthundar i en hundgård). Unghundar skäller mer än äldre individer, vilket är en mognads fråga. Vi har själva ett antal grannar runt oss och ingen stört på hundarna. Fast det finns många omkring oss som har jakthundar också, som sitter i hundgårdar och skäller nätterna igenom, så de är väl härdade ::)
Har ni fler funderingar angående boskapsvaktare, så kanske ni kan fråga mig istället för att fatta egna beslut om att jag far med osanningar? Jag har ändå hållit på i drygt 8 år nu. :)

Jan B

  • Inlägg: 24
  • Intresse djur och natur
    • Dalarna
SV: Lamm och rävar
« Svar #41 skrivet: 27 jan-11 kl 15:23 »
Mycket intressant att läsa alla inlägg om lamm och rävar.
Men hur är det, finns här någon som har erfarenhet av varg och lo i närområdet där ni bor?
Jag ser inte räven som ett oöverstigligt problem, men varg och lo känner jag som jättesvårt, nästan oöverstigligt.
Jag har följt rävspår i djup snö och sett hur räven försökt sig på ett vuxet rådjur, som lyckades ta sig fri men blev skadat.
En annan gång hade ett lodjur slagit inte mindre än sju rådjur runt en fäbod. Där fanns inga rådjur kvar.
Vargen kan komma och gå när man inte alls väntar sig att den finns där.
Man hittar bara ett kadaver. Tror att vargen kan bli det riktigt stora problemet i vissa fall.
Som sagt, är det någon som har erfarenheter att delge oss andra när det gäller varg och lo?

Rosten

  • Inlägg: 4857
    • Närke
SV: Lamm och rävar
« Svar #42 skrivet: 27 jan-11 kl 15:43 »
Vi har varg och lo i vår närhet.
Men vi har klarat oss ännu. Om det beror på tur eller mycket eltrådar vet jag inte.
Svårast verkar ändå vintern vara för snön lägger sig över trådarna och när skaren kommer kan rovdjuren kliva över trådarna.
Skulle det bli ett större problem så får man sluta med får helt enkelt.
Det är nog inte meningen att man skall ha djur utomhus i varglänen i framtiden och för oss så skulle det inte påverka oss ekonomiskt om vi skulle sluta med fåren.

Är i alla fall tacksam att vi sluppit björnen.
Även om det varit någon strövare som passerat på någon mils avstånd.
« Senast ändrad: 27 jan-11 kl 15:47 av Rosten »

 

Jan lindgren

  • Inlägg: 1193
SV: Lamm och rävar
« Svar #43 skrivet: 27 jan-11 kl 17:16 »
Nu kan jag inte ett jota om lamadjur, men finns det inte vissa individer som kan balla ur fullständigt? (Bärsärk?). Inte för att jag vet om det är ett vanligt förekommande problem men...



Hej!
Jag kan inte mycket om får men lite om lamor. En lama som tas från flocken som nyfödd och präglas på människor kan bli farlig för människor när den blir vuxen. En lama kan balla ut mot ett får också men det beror i så fall på att fåret är ny i flocken och upplevs som en inkräktare. Jag hade en unglama som gick ihop med ett gäng getter. Någon idiot dumpade en bock i hagen som laman uppfattade som ett hot mot sin flock så han spöade bocken och släppte den inte i närheten av de andra getterna. En dag senare ingick bocken i lamans getflock.
MVH
Jan


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

627 gäster, 2 användare
annorlunda58, johber

* Forum

* Om tidningen Åter



- För moder jord skull!
/Henrik

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser