Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Förvaring av surdeg.  (läst 13998 gånger)

Stabo

  • Inlägg: 119
  • Lycka är allas vår födslorätt!
    • Västergötland
Förvaring av surdeg.
« skrivet: 04 jan-11 kl 21:28 »
Hej!
Jag har gjort en liten surdeg på vetemjöl, som enligt vad jag kan se ser ut att må rätt bra. Men nu vill jag kunna förvara den under längre tid, och har förstått att man kan ha den i kylen eller i frysen. Vilket leder mej till min fråga; Ska man sätta på locket ordentligt, så den inte får nån luft, eller ska det var lite på glänt (när man förvarar den i kylen)?
Och, ifall man förvarar den i frysen, borde inte bakterierna i den dö då? Och hur förvarar man den på bästa sättet i frysen?

Tack på förhand!
Ha det fint!
//Patrik
Bakom molnen lyser alltid solen!
www.djurratt-veganism.blogspot.com

Sorno

  • Inlägg: 90
    • Östergötland
SV: Förvaring av surdeg.
« Svar #1 skrivet: 07 jan-11 kl 12:52 »
Förvara inte en aktiv surdeg med helt stängt lock, skruvlock eller liknande. Surdegen behöver inte direkt någon luft själv. Risken för infektion ökar ju mer utsatt den är. Surdegen producerar dock en hel del koldioxid som kan leda till att bruken öppnar sig själv under högt tryck eller att det blir en surdegskaskad när man själv öppnar dem.  Även i kylskåp är surdegen tillräckligt aktiv för olyckor..

Jag förvarar mina surdegar i burkar som är täta men som kan släppa ut luft om trycket stiger. Finns på ikea, enkla burkar med ett silverfärgat lock med silikonlist som tätning.

I kylskåp håller sig surdegen högst ett par veckor utan omvårdnad.

För att frysa surdeg så delar du bara upp den i lämpliga portioner i lådor eller påsar och fryser in. Ta fram i god tid innan bakning och låt tina i rumstemperatur, så borde den komma igång igen. Lite ny mat och ljummet vatten skadar nog inte heller när den tinat.

Ett annat sätt att förvara surdeg är genom torkning. Då blandar du ut surdegen med mjöl tills den blir torr och smulig. Gör tunna plattor som du låter ligga framme i rumstemperatur i ca två dagar. Sen kan du förvara plattorna torrt i en burk. För att få igång den igen så vispar du ut den i ljummet vatten och efter ett par timmar bör den komma igång igen.

Härligt att du provar på surdeg! Det är härligt att vara omberoende av pressjäst.  ;D

Björn T

  • Inlägg: 41
    • Skåne
SV: Förvaring av surdeg.
« Svar #2 skrivet: 09 jan-11 kl 12:24 »
Har läst att det inte är lönt att frysa in surdeg, att få igång den skulle ta lika lång tid som att göra från grunden. Har testat att frysa in i portioner men utan att få igång dem igen. Rekommenderat är nog att du har dem i kylskåpet och matar lite då och då istället.

 

Stabo

  • Inlägg: 119
  • Lycka är allas vår födslorätt!
    • Västergötland
SV: Förvaring av surdeg.
« Svar #3 skrivet: 09 jan-11 kl 17:14 »
Tack så jättemycket för svaren! Har nu provat att göra lite bröd med surdeg, men tror nog min surdeg inte varit aktiv nog, så det har inte jäst så värst mycket.. Men det är bara att försöka igen. Ska gå och sätta en surdeg nu, tänkte jag :)
Tack åter igen för svaren! Ha det fint!

//Patrik
Bakom molnen lyser alltid solen!
www.djurratt-veganism.blogspot.com


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

426 gäster, 1 användare
von tratt

* Forum

* Om tidningen Åter



- Senaste numret (3/19) var verkligen jätteintressant (även om alla brukar vara intressanta). Gillar artiklarna om framtiden och skulle gärna läsa mer om alternativa, positiva framtidsvisioner (det är dags att se något annat än kollapsbaserade domedagsprofetior). Vill också lära mig mer om olika toalettlösningar.
/ Hanna

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser