Förvara inte en aktiv surdeg med helt stängt lock, skruvlock eller liknande. Surdegen behöver inte direkt någon luft själv. Risken för infektion ökar ju mer utsatt den är. Surdegen producerar dock en hel del koldioxid som kan leda till att bruken öppnar sig själv under högt tryck eller att det blir en surdegskaskad när man själv öppnar dem. Även i kylskåp är surdegen tillräckligt aktiv för olyckor..
Jag förvarar mina surdegar i burkar som är täta men som kan släppa ut luft om trycket stiger. Finns på ikea, enkla burkar med ett silverfärgat lock med silikonlist som tätning.
I kylskåp håller sig surdegen högst ett par veckor utan omvårdnad.
För att frysa surdeg så delar du bara upp den i lämpliga portioner i lådor eller påsar och fryser in. Ta fram i god tid innan bakning och låt tina i rumstemperatur, så borde den komma igång igen. Lite ny mat och ljummet vatten skadar nog inte heller när den tinat.
Ett annat sätt att förvara surdeg är genom torkning. Då blandar du ut surdegen med mjöl tills den blir torr och smulig. Gör tunna plattor som du låter ligga framme i rumstemperatur i ca två dagar. Sen kan du förvara plattorna torrt i en burk. För att få igång den igen så vispar du ut den i ljummet vatten och efter ett par timmar bör den komma igång igen.
Härligt att du provar på surdeg! Det är härligt att vara omberoende av pressjäst.
