Ett av flera problem med begagnad frityrolja är att den ofta är härsken, dvs att det har bildats fettsyror i den. Och förmodligen är det framför allt fettsyrorna som är svåra att bränna upp fullständigt. Om oljan får stå svalt så stelnar fettsyrorna och lägger sig ovanför den "ohärskna fraktionen". Längst ner i fatets botten samlar sig vatten (hos gatuköken står ju spilloljefaten ofta utomhus med en tratt nedstucken, så en hel del regnvatten kan följa med oljan).
Om man kan förvara faten med frityrolja i lagom temperatur (gissningsvis +5 ... +15 grader) och låta dem stå i fred någon vecka innan de används så borde det inte vara omöjligt att sticka ner ett rör till lagom djup i fatet för att få med bara den flytande oljan och slippa fettsyreflott och vatten.
Vill man bränna upp även fettsyrorna - det är ju synd att låta dem gå till spillo när det nu finns värmevärde även i dem - så tror jag mer på att hålla oljan förvärmd och kraftigt omrörd så att fettsyror och olja blandar sig väl. Vattenavskiljning måste i så fall också ordnas på något sätt. Se till att oljan är varm och lättflytande när den kommer in i brännaren, munstycket finfördelar oljan bättre då och därmed kan man räkna med mer fullständig förbränning även om bränslet är en smula motsträvigt. Om man kan ordna kraftig förvärmning av luften till brännaren är det säkert ingen nackdel. Som en sista utväg för att få fullständig förbränning kan man elda med något större luftöverskott än vanligt även om det innebär att onödigt mycket värme försvinner ut med rökgaserna.