Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Vattenmantlat kaminrör  (läst 12529 gånger)

Menteverde

  • Inlägg: 185
Vattenmantlat kaminrör
« skrivet: 30 aug-09 kl 14:10 »
Jag funderar på om detta kunde vara en bra lösning för koppla in en icke vattenmantlad spis till ett vattenburet värmesystem.

Inneröret bör antagligen göras i rostfritt syrafast stål med tanke på all frätande kondens som kan bildas på denna. Manteln bör nog göras med så stor spalt att det ryms kanske uppemot en liter vatten under den, så att systemet får en viss tröghet. Annars är risken större att systemet går i kok/kyler rökgaserna för mycket.

Längst upp på skorstenen precis innan utloppet sätter man en temperatur sensor. Denna kopplas till en liten regulator med frekvensutstyrning till cirkulationspumpen som används och ser till att temperaturen längst upp i skorstenen aldrig sjunker under daggpunkten. På så sätt kan man utnyttja energin i rökgaserna optimalt.

Problem jag kan tänka mig är att alltför mycket av värmen i kaminen strålar ut direkt i rummet, och att det inte finns så mycket energi att hämta i rökgaserna. Regleringen kan komma att bli svår.

I kombination med en vanlig vattenmantling borde det dock fungera bra. Tekniken används i industrin där man kallar den för ekonomizer.


M8e

  • Inlägg: 882
    • Västerbotten
SV: Vattenmantlat kaminrör
« Svar #1 skrivet: 30 aug-09 kl 15:26 »
Tror du inte att det räcker med typ en laddomat 21 med rökrörstermostat? I och med att det inte är så stor yta så är risken att man kyler ner rökgaserna för mycket ganska liten.

Om det duger för en vattenmantlad vedspis(kökspanna) så borde det också fungera för en vedspis med en vattenmantlat rökrör. ???
"[Gold] gets dug out of the ground in Africa, or someplace. Then we melt it down, dig another hole, bury it again and pay people to stand around guarding it. It has no utility. Anyone watching from Mars would be scratching their head."

torbjorn

  • Inlägg: 13773
    • Medelpad
SV: Vattenmantlat kaminrör
« Svar #2 skrivet: 30 aug-09 kl 16:26 »
Om kaminen har bra förbränning (sekundärluftinsläpp osv) så borde det kunna fungera utmärkt.
Om det är ett problem att rökgastemperaturen ut från kaminen är för låg pga att den avger för mycket värme till rummet så borde man kunna lösa det genom att klä den med eldfast tegel eller något annat värmeisolerande på insidan.

Menteverde

  • Inlägg: 185
SV: Vattenmantlat kaminrör
« Svar #3 skrivet: 30 aug-09 kl 18:06 »
M8e: Jag är rädd att man inte får ut tillräckligt med effekt till vattnet om man sätter rökgaskylet på en vanlig kamin. Jag vill iallafall 50% av nettoenergin ska avges till det cirkulerande vattnet, men helst uppemot 80%.

torbjorn: Men om man isolerar kaminen finns ju också risken att rökgaskylet inte klarar den ökade effekten vilket medför att massa värme bara ångar ut.

Menteverde

  • Inlägg: 185
SV: Vattenmantlat kaminrör
« Svar #4 skrivet: 13 okt-09 kl 22:21 »
Här så!

Rätt ordentligt dyrt för lowtech, funderar på vad han har för värmeväxlare i. Undrar vad han menar med 30 kw per timme. Att han fått ut upp till 30 kW med den? Hmm, kanske om man man dubblar längden på den och matar den med lava typ. 

http://www.varmekramarn.se

_ingemar_

  • Inlägg: 143
SV: Vattenmantlat kaminrör
« Svar #5 skrivet: 05 nov-09 kl 23:22 »
det verkar inte vara så seriös pryl å köpa, visst den borde ge värme men inga 30 Kw/h iaf inte i min panna eller braskamin jag matar inte ens båda med så mycket energi
men på hemsidan står det inget om tiden  ???

DanneA

  • Inlägg: 1
SV: Vattenmantlat kaminrör
« Svar #6 skrivet: 08 nov-09 kl 19:17 »
Vi representerar Värmekramarn™ och vill gärna bemöta det ifrågasättande av effekt som förekommer på detta forum kring vår produkt.
Det är faktiskt så att vi har tagit ut över 40 kW ur Värmekramarn i vår experimentverkstad. Den Värmekramarn är 1 meter lång, vilket är 20 cm längre än standard. Naturligtvis ville vi ta ut optimalt med energi och preparerade därför kaminen enligt följande: Vi isolerade kaminens
eldstad med eldfast tegel, förutom luckan och utgående rökrör. Baffelplåten togs bort och luftintaget fördubblades både primärt och sekundärt. Veden var riktigt torr och finkluven.
Man brukar säga att en del beror på maskinen och den andra delen på maskinisten.
Få maskinister har den här maskinen eller eldar på det här sättet, men om baffelplåten tas bort, är det svårt att undvika 10 kW med en vanlig braskamin, så länge elden brinner. Vid lugnare eldning minskar förstås effekten, men verkningsgraden ökar en del.
Ni är varmt välkomna på en demonstration i Vallentuna utanför Stockholm för att undanröja tvivlet runt denna produkt eller hör gärna av er direkt till oss med eventuella frågor och funderingar så reder vi ut begreppen!
Vänligen
Dan Åström och Krister Larsson
www.varmekramarn.se

Pjöllerberg

  • Inlägg: 2561
    • Blekinge
SV: Vattenmantlat kaminrör
« Svar #7 skrivet: 08 nov-09 kl 19:28 »
Det låter onekligen bra, ifall man kan plocka ut 3-4 gånger så mycket värme från skorstensröret  jämfört med bara kaminen.

ollebolle

  • Inlägg: 673
SV: Vattenmantlat kaminrör
« Svar #8 skrivet: 09 nov-09 kl 14:44 »
Jag har sett att vissa använder kW/h då de förmodligen menar kWh.

En del skriver kanske också kW/h när de menar kWh/h eller kW som enheten för effekt kan heta. Man får gissa efter sammanhanget vad som avses.

kWh är energi, alltså en effekt en viss tid. T.ex 30 kW i en halv timme blir 15 kWh och kan som elektrisk motsvarighet avläsas på en elmätare. Kostar c:a 15 kr som elektrisk energi.

Menteverde

  • Inlägg: 185
SV: Vattenmantlat kaminrör
« Svar #9 skrivet: 10 nov-09 kl 14:08 »
DanneA: Mått och bild på den kaminen?

Det måste varit ett mindre kolkraftverk ni använt då dom flesta normalstora kaminer totalt inte brukar avge mer än runt 8-10 kW.  ;)


Misse

  • Inlägg: 1840
  • nr 9424
SV: Vattenmantlat kaminrör
« Svar #10 skrivet: 11 nov-09 kl 00:38 »
Nä, just det. För det mesta försvinner ut i röret på en mindre kamin :P
han-djuret Missekatt längtar efter stark själslig och kroppslig närhet...  Drömmer en massa om djup symbios som stärker utan att äta upp varann, som ger värme till småhuttrande själar när vi lekandes går genom glädje och sorg.
Jag tror på ett liv före Döden :)

Menteverde

  • Inlägg: 185
SV: Vattenmantlat kaminrör
« Svar #11 skrivet: 24 nov-09 kl 21:29 »
Nja, specificerad verkningsgrad brukar faktiskt ligga på 70-80% på småkaminer.

Menteverde

  • Inlägg: 185
SV: Vattenmantlat kaminrör
« Svar #12 skrivet: 01 dec-09 kl 21:32 »
Ytterligare en rökgasvärmeväxlare.

http://heatacc.se/pdf/rvx10.pdf

Torparen 221

  • Inlägg: 66
    • Hälsingland
SV: Vattenmantlat kaminrör
« Svar #13 skrivet: 20 jul-10 kl 00:05 »
Med äldre vedpannor verkar det fungera alldeles utmärkt en bekants bekant (svetsare)  han blev i det "nya" huset irriterad på rökgastempraturer över 600 grader när han skulle ladda acctanken,
han gjorde ett vattenmantlat rör mellan pannan (1980 ca) och skorstenen sänkte rökgastempraturen till 160-180 grader det nära nog halverade vedförbrukningen...
Ensamstående med, hundar, och ardenner.

Markus_Almroth

  • Inlägg: 488
    • Medelpad
SV: Vattenmantlat kaminrör
« Svar #14 skrivet: 09 aug-10 kl 15:09 »
Många kaminer, särskilt billiga, har rentav usel verkningsgrad. Lustigt nog blir ju en sådan här produkt/grunka mer motiverad ju sämre kamin man har.

En vedspis t.ex. påstås ha en verkningsgrad på runt 5%, vet inte om det stämmer, men med tanke på hur de är utformade kan det nog vara så.  (Nu pratar jag om en traditionel järnspis, de nya Wamslarna är mycket bättre)

En järnspis i kombination med ngt sånt där skulle jag nog mycket väl kunna tänka mig i köket.
Ät kött - må bra - lev länge.

 

Sundom

  • Inlägg: 5
    • Finland
SV: Vattenmantlat kaminrör
« Svar #15 skrivet: 11 dec-10 kl 19:37 »
Då jag blev irriterad på höga rökgastemperaturer satte jag ett järnrör (ca 6cm i diameter) genom i hela rökgaskanalen (8m hög). I toppen en fläkt som leder kalluft utifrån genom röret och luften kommer ut het i pannrummet genom sotluckan längst ner i rökkanalen. Då pannrummet är inne i bostadshuset så kommer den extra värmen nog till nytta genom att värma upp pannrummets väggar och på så sätt hjälpa till att värma huset.

Att uppskatta effekten är svårt, men en gissning är ca. 1.5 kW så inte är det stora saker men alltid något.



 


Dela detta:

* Inloggade just nu

366 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Bästa tidningen. Köper ingen annan än denna.
/Christina K

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser