Jag vet inte om min bekant från Träffpunkten för Senioren, han som IRL var i situationen, är att betrakta som tillförlitlig eller inte...

Nu är Fria Tiders artikel från 2012. På den tiden var det ännu 'värre' : om du tar dig tid att läsa artikeln så märker du att FT, som exempel, citerar Kristianstadsbladet som i sin tur har ett exempel på hur en invandrare med direkt förtidspension fick
mer än en svenskfödd lågavlönad kvinna som arbetat hela livet.
Sedan dess verkar (tack och lov!) denna situation inte upprepas igen...
Fler källor: Tidningen Arbetet, som förre hette LO-tidningen :
https://arbetet.se/2020/09/02/lang-vag-kvar-till-anstandig-pension/jag citerar därifrån:
Kommunals rapport sätter också fingret på en annan grav orättvisa.
Det är att pensionssystemets nuvarande konstruktion gör att många lågavlönade knappt får någonting mer i pension än de skulle ha fått om de inte jobbade en dag i hela sitt liv. Trots att de har ett helt yrkesliv bakom sig.
Det beror på att garantipensionen, det skydd alla har vare sig de har jobbat eller inte, trappas av så fort man tjänar något mer än brytpunkten för garantipensionen.
En klassisk ”inlåsningseffekt” har alltså byggts in i pensionssystemet, där det knappt lönar sig att ha jobbat. En obehaglig erfarenhet för många när pensionsåldern närmar sig och en orsak till att många klassar sig som fattigpensionärer.
Det stämmer precis på min 69åriga bekanting på pensionärscentret, han hade hela sitt yrkesliv som kommunalare inom LOsektorn.
I mitt förra inlägg glömde jag skriva att lågavlönade inte har samma marginal, om ens någon, att betala en privat pensionsförsäkring.