Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Morotssylt & andra grönsakssylter  (läst 4197 gånger)

Ior

  • Inlägg: 1808
  • I am a happy gal.
Morotssylt & andra grönsakssylter
« skrivet: 26 jul-09 kl 20:39 »
Morotsmarmelad är ju en riktig goding, men nu undrar jag om ni har fler idéer på sylt av andra grönsaker...?

Soshila

  • Inlägg: 2468
    • Småland
    • Alchemilla Trädgårdshäxa
SV: Morotssylt & andra grönsakssylter
« Svar #1 skrivet: 26 jul-09 kl 21:13 »
Rödbeta skulle väl kunna funka och pumpa kanske?

solkatten

  • Inlägg: 287
    • Väskor, kuddar, plånböcker mm med härliga motiv
SV: Morotssylt & andra grönsakssylter
« Svar #2 skrivet: 26 jul-09 kl 21:50 »
pumpamarmelad har jag gjort... med ingefära tror jag... mycket uppskattat. Eller var det kanel. Men nån krydda kan man ha i.

Nettus

  • Inlägg: 2672
  • Gör inte som alla andra - tänk själv!
    • Småland
SV: Morotssylt & andra grönsakssylter
« Svar #3 skrivet: 27 jul-09 kl 11:51 »
Morotsmarmelad är ju en riktig goding
Har du nåt recept...?
Stadsbo med akut längtan ut på landet med djur och odlingar

mille

  • Inlägg: 2069
  • Gångemad - småskalig lammuppfödning och biodling
    • -
    • Gångemad
SV: Morotssylt & andra grönsakssylter
« Svar #4 skrivet: 27 jul-09 kl 12:44 »
Rödbetsmarmelad har jag aldrig gjort men däremot köpt, mycket god! Kanske att årets odling går så bra att jag kan pröva att göra en egen i år!

Gotlandsfår och blandisar. Highland Cattle. Frigående hönor samt ett gäng katter och kaniner. Odlar en del och plockar gärna bär. Nygammal biodlare och trebarnsmamma.

Ior

  • Inlägg: 1808
  • I am a happy gal.
SV: Morotssylt & andra grönsakssylter
« Svar #5 skrivet: 27 jul-09 kl 13:58 »
Har du nåt recept...?
Visst.
Det är en klassiker som hängde med vid köpet av en köksassistens för 15 år sedan.

MOROTSMARMELAD


1 citron (som vanligt: tvätta, skär i bitar)
1 kg skalade morötter skivas (1-2 cm långa bitar, kanske)
Koka dessa i 1/2 l vatten tills allt är mjukt.
Häll av spadet (spara det!), låt morötterna svalna lite innan du mixar dem i mixern.

Blanda mix + spad och koka upp det tillsammans med 1/2 kg socker.
Koka till fast konsistens.

Gör som vanligt; rengör burkar på sedvanligt sätt, tillsätt natriumbensoat om ni inte kommer att äta upp marmeladen inom kort.

Färgen är oslagbar!

(En gång gjorde jag misstaget att riva morötterna före kokning, men det blev pannkaka av det koket!)
« Senast ändrad: 27 jul-09 kl 14:01 av Ior »

Bo

  • Inlägg: 4238
SV: Morotssylt & andra grönsakssylter
« Svar #6 skrivet: 17 aug-10 kl 19:13 »
Marmelad på morot, ingefära och citron var min ambition men jag blev inte nöjd med konsistensen. - Smaken är superb.

Åtta burkar blir det av två kilo morötter, en citron och några knölar ingefära. Jag river morötterna och ingefäran grovt och finfördelar citronen efter förmåga. Morotsrivet i grytan med lite vatten får stå på värmen ett tag för att mjukna, sedan häller jag i resten plus ett kilo syltsocker som jag häller lite varmt vatten över och rör ner. - När det puttrar ända upp, får det stå tio minuter till och puttra sedan häller jag det kokhett på burkar som jag omedelbart försluter. - Jag säljer dem för 45 kr styck men äter upp det mesta själv.

Snåla inte med ingefäran.

ieenilorac

  • Inlägg: 8434
  • www.sonnarpsnaturbruk.n.nu
    • Skåne
    • Sonnarps naturbruk
SV: Morotssylt & andra grönsakssylter
« Svar #7 skrivet: 17 aug-10 kl 19:19 »
Hur mycket ingefära är inte snålt, på ett ungefär? Låter som ett gott recept.
Har nyligen köpt en liten gård på landet. Stora renoveringsbehov, stora möjligheter. Grönsaker, örter, träd och buskar. Bin. Amerikanska gula gäss, peking-, cayuga, welsh harlekin o myskankor, höns av diverse raser o vaktlar.

Astra

  • Inlägg: 304
    • Uppland
SV: Morotssylt & andra grönsakssylter
« Svar #8 skrivet: 17 aug-10 kl 19:27 »
Åh vilken tajming! Funderade nyss på vad jag skulle göra med mina rödbetor, är inte så förtjust i klassiska inlagda, så om ngn har tips på en god sylt eller marmelad skulle det vara perfekt! :) Att några morötter ska bli sylt harjag bestämt nu i allafall ;)
Bor mellan Uppsala och Norrtälje med maken, lille sonen (3år), lilla dottern (0år), 2 katter och några sussexhöns, en orpington, en stilig Marantupp, Isbar-tonåringar, två franska nakenhalsar, blandisar och japanska vaktlar.

 

Bo

  • Inlägg: 4238
SV: Morotssylt & andra grönsakssylter
« Svar #9 skrivet: 17 aug-10 kl 20:55 »
Hur mycket ingefära är inte snålt, på ett ungefär? Låter som ett gott recept.

Den jag skrapat till morgondagens kok, väger 380 gram.

Jag använde samma recept med gröna tomater, ingefära och citron och rabarber, ingefära och citron.

Rabarbersylten smakade rabarber, de andra smakar ingefära.
« Senast ändrad: 17 aug-10 kl 21:00 av Bo »


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

459 gäster, 2 användare
kretslopp, Jonas_

* Forum

* Om tidningen Åter



- Denna tidning snubblade jag över redan 2002 typ, det bästa att lära sig de mästa. Varje person i detta avlånga land borde läsa denna. Butiker borde ta in dessa... älskar denna tidning. Köpte förut mycket böcker i butiken för många år sedan, men dom kom bort, syrakulturen , ost till husbehov och en del andra.
/ Anna-karin A

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser