Svårt att "gissa" sig till potatisens kvalitet.
Den potatis som ligger i lösvikt är ofta både felmärkt och vansinnigt felhanterad, varmt och ljust som den ofta ligger. Den som ligger i mörka påsar är visserligen skyddad från ljuset, men inte från värmen, och det är ju omöjligt att veta hur innehållet ser ut.
Jag köper sällan potatis, "vi" har egenodlad potatis som brukar räcka fram till april-maj ungefär, men ibland vill man ju prova sorter man inte ätit förut. Då köper jag 2-3kg-påsar med såndär genomskinlig plast på baksidan, så man åtminstone kan få en liten överblick.
SMAK-märkning är jag tyvärr besviken på. Har köpt Klass 1-potatis som varit både ful och skadad med stora hack. Senaste påsen jag köpte fick jag kassera ungefär hälften av potatisarna, och det var Klass 1.
Ett problem är att butikerna behandlar potatis oerhört dåligt. De bör behandlas som ägg och mejeriprodukter ungefär, fast hållas mörkt, det är min åsikt.
Ser väldigt ofta "delikatesspotatis" ligga både ljust och varmt, med groddar och grönfärgning som följd. Trist.
Har föreslagit för SMAK att de bör certifiera även butiker.
För övrigt borde fler odla egen potatis, åtminstone för färskkonsumtion då det inte krävs jordkällare. På senare år har det återigen verkat bli vanligare med ett större sortutbud, och det är ju kul.