Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Skillnader i smak  (läst 1103 gånger)

Meritaton

  • Inlägg: 229
Skillnader i smak
« skrivet: 05 maj-10 kl 09:11 »
Jag har ätit både hermelin, dvärgvädur och winer och har kommit fram till att hermelin och dvärgvädur är betydligt godare i smaken än den stora rasen.
De är mörare, saftigare och lenare i smak och jag föredrar faktist de små dvärgarna om jag ska va ärlig.

Nån annan som har upplevt skillnader?

ieenilorac

  • Inlägg: 8434
  • www.sonnarpsnaturbruk.n.nu
    • Skåne
    • Sonnarps naturbruk
SV: Skillnader i smak
« Svar #1 skrivet: 05 maj-10 kl 10:09 »
Har kaninerna varit lika gamla? Ätit samma typ av foder? Varit i motsvarande hull? Tillagats på motsvarande sätt?

Det går inte att göra en sådana jämförelse utan att fundera på andra faktorer som påverkar. Jag tycker att de små kaninerna ofta har ett fetare kött, men de gånger jag slaktat små kaniner har de också varit äldre, och därmed tillagats på ett annat sätt. Äldre kaniner blir bäst i långkok, gärna i romersk lergryta, men de behöver inte tillagas jättelänge, 1-2 h räcker gott.

Yngre kaniner kan man ju även grilla eller steka, men jag tycker mycket om grytor så det blir ofta det i alla fall.

Men unga kaniner av köttras är mindre trådiga, blir lättare möra och fina, är mindre fettiga och har en allmänt fin smak.

Sen är ju smaken som baken... Själv gillar jag magert kött, men jag gillar också kött med mycket smak. När jag la ner min förra kaninavel och slaktade avelshonorna, då fick jag ett kött i min smak, smakrikt och magert, det fick koka länge i en romersk lergryta med morot, paleternacka, rotseller, lök och vitlök, minns fortfarande hur gott det var, fast att det är nästan 15 år sedan.

Nu när jag startat upp min nya uppfödning dröjer det innan jag har några honor att pensionera, de har inte ens fått sina första kullar än...
Har nyligen köpt en liten gård på landet. Stora renoveringsbehov, stora möjligheter. Grönsaker, örter, träd och buskar. Bin. Amerikanska gula gäss, peking-, cayuga, welsh harlekin o myskankor, höns av diverse raser o vaktlar.

Meritaton

  • Inlägg: 229
SV: Skillnader i smak
« Svar #2 skrivet: 05 maj-10 kl 18:57 »
Har kaninerna varit lika gamla? Ätit samma typ av foder? Varit i motsvarande hull? Tillagats på motsvarande sätt?

Det går inte att göra en sådana jämförelse utan att fundera på andra faktorer som påverkar. Jag tycker att de små kaninerna ofta har ett fetare kött, men de gånger jag slaktat små kaniner har de också varit äldre, och därmed tillagats på ett annat sätt. Äldre kaniner blir bäst i långkok, gärna i romersk lergryta, men de behöver inte tillagas jättelänge, 1-2 h räcker gott.

Yngre kaniner kan man ju även grilla eller steka, men jag tycker mycket om grytor så det blir ofta det i alla fall.

Men unga kaniner av köttras är mindre trådiga, blir lättare möra och fina, är mindre fettiga och har en allmänt fin smak.

Sen är ju smaken som baken... Själv gillar jag magert kött, men jag gillar också kött med mycket smak. När jag la ner min förra kaninavel och slaktade avelshonorna, då fick jag ett kött i min smak, smakrikt och magert, det fick koka länge i en romersk lergryta med morot, paleternacka, rotseller, lök och vitlök, minns fortfarande hur gott det var, fast att det är nästan 15 år sedan.

Nu när jag startat upp min nya uppfödning dröjer det innan jag har några honor att pensionera, de har inte ens fått sina första kullar än...

Japp, alla har varit under 12 månader, ätit samma foder och samma hull.
De jag jämfört med är korsning mellan wiener och hermelin som legat på vikten ca 3kg och renrasig hermelin på en vikt på 1,4 och renrasig dvv på en vikt på 1,9.

Kan också säga att hermelin och dvv var betydligt mindre fett på.

Tillagningstiden 45min som jag kokat och ja, jag har enbart jämfört med kokat kött. Är ju stört omöjligt att jämföra om man har olika tillagningssätt.

Jag upplever också att om jag kokar köttet längre än en timme så blir det bara torrt och hemskt.

 

ieenilorac

  • Inlägg: 8434
  • www.sonnarpsnaturbruk.n.nu
    • Skåne
    • Sonnarps naturbruk
SV: Skillnader i smak
« Svar #3 skrivet: 05 maj-10 kl 23:02 »
Ja, då har du ju gjort en bra och nästan vetenskaplig jämförelse  ;).

Om det är mer fett på köttkaninen har den antingen fått för mycket mat eller rört för lite på sig, enligt min mening.

När jag skriver om att koka 1-2h så avser det gammal kanin, dvs 3-10 år.

Jag har samma erfarenhet som många andra skrivit i olika trådar, att när jag slaktat små kaniner och f d utställningskaniner så har de varit ganska feta, det har knappt gått att hitta lever och njurar bland allt fett.

Det är ju bra att människor har olika smak, då finns det något för alla. Själv tycker jag att bitarna på små kaniner blir så pilliga att hantera, jag brukar koka dem och bena ur innan jag tillagar dem i en gryta eller steker dem med kryddning, gillar inte att sitta och kladda med fingrarna när jag äter, men där är jag nog lite konstig, många älskar att kladda med kycklingvingar och likande.
Har nyligen köpt en liten gård på landet. Stora renoveringsbehov, stora möjligheter. Grönsaker, örter, träd och buskar. Bin. Amerikanska gula gäss, peking-, cayuga, welsh harlekin o myskankor, höns av diverse raser o vaktlar.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

595 gäster, 4 användare
köksträdgård, Torkel, Stengrim, Häggblomma

* Forum

* Om tidningen Åter



- Som alltid mycket nöjd. Stycket med "Att ta vara på en gris" var kanon på alla sätt! Gillar nybörjarbreven mycket.
/Marie Mårtensson

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser