Hej!
Har ett gäng grisar, En piggham, en Linderödare och ett par vildsvin.
Och som svar på dina frågor skulle jag säg att suggan kan få allt ifrån 5 till 13 kultingar, allt berorende på hennes genetik, storlek mm.
Hur mycket de äter och vad det kostar är en svår fråga, den beror lite på hur stora/gamla djur du har, och sen när suggan är dräktig samt när hon har kultingar, så ska hon ha mer mat. Men jag betalar 1.90/kg för Vete/Korn mjöl som jag blandar ut med SuggESS ( Koncentrat) samt lite betfor.
Eftersom du avser att hålla dem utomhus, kan du dra ned lite på maten sommartid ( beroende på hur stort hägn du har och hur mycket mat/bete som hägnet medger) Dock Vintertid så får du räkna med en ökad foderkostnad då de sätter mera fett för att inte frysa.
Grannen som vart proffesionell slaktsvinuppfödare och haft utegångsgrisar som var KRAV/EKO godkända sa så här: Det är svårt att få en lönsamhet i utegångsgrisar, då folk i affären tyvärr mest tittar på kilopriset och inte kvalité och ursprung. Han har tyvärr lagt ned verksamheten idag, pga att det inte gick ekonomiskt.
Men enligt min mening så är det värt pengarna och mödan att ha ett fåtal "hushållsgrisar" för egen/vänner/kompisar/grannars slakt.
Köttkvalitén och smaken är oslagbar.
Hur gamla de är när du ska ta dem till slakt, är upp till dig, men vanligt brukar väl vara att de föds våren, och åker till( eller hemmaslaktas) slakt till jul. Vikten varierar på rasen. Galt-kultingar som inte är kastrerade växer snabbast, men riskerar att sätta galtsmak ( enl. min mening inte så vanligt så att det försvarar kastrering)
Många anser att man ska ta dem till slakt INNAN det blir kallt ute, för att slippa för mycket fett.
Med tanke på raserna du funderar på hade jag rekommenderat att du korsar raserna för att få en trevlig "hushålls-gris-ras" ( nu kommer jag få hela föreingen för Linderödssvinets bevarande på mig..)
