Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Lasagne  (läst 3892 gånger)

Jospressad

  • Gäst
Lasagne
« skrivet: 02 apr-05 kl 23:16 »
Lasagne är bra. Lasagne är roligt. Lasagne är gott. Wow för lasagne. (är förresten än sådan där rätt som smakar MINSt lika bra uppvärmd)

Att göra (vegetarisk) lasagne är kul. Och det behöver inte alls bli så trist som den jsom fanns i min (vegetariska) skola. Utan det är riktigt expereminvänligt och bra för de som skippar recept.

Den godaste proteinkällan i stället för urkig köttfärs tycker jag är kikärtor, som visserligen KAN vara rikigt.. hmm.. äckliga.. men som lätt INTE är det.

I går fick jag nio personer varav flera var upprikigta barn att tycka om lasagnen, endast en av de vuxna petade bort några få kikärtor eftersom det var ganska mycket sådana.

denna gång gjorde jag så att just ärtorna fick stå halvmosade med ett gäng gula kryddor och saften och fruktköttet från en apelsin i källare ett par timmar, dettta är speciellt bra om man inte gillar kikärtor.


Eh. Nu bara babblar jag utan att ha börjat.. tar detta en annan dag... men men.-.. alla är välkomna att tala om lasagne här!

Suresh

  • Gäst
Re:Lasagne
« Svar #1 skrivet: 23 mar-06 kl 13:29 »
Som vegetarian och älskare av det italiensa köket kan man givetvis inte gå förbi lasagne.

Jag bor granne med ett mejeri, så på hösten blir det byten av rotfrukter mot gräddost och sen lasagnebak för hela vintern.

Jag gör det i två steg.

Först kokar jag ihop en röra av passande grönsaker från trädgården. En bra basblandning som ger smak utan köttet är tomat, lök, vitlök riven morot och selleri, både blad och riven rot. Grönsakspåsarna fryser jag in för att senare bestämma mig om jag vill göra lasagne eller pastasås.

Steg två är att laga själva lasagnen. Lasagneplattor, grönsaksblandning, riven ost och bechamelsås varvet - men det kan ni väl redan. :-)


Valma

  • Inlägg: 602
  • Och allt är början, mittoppi och slut..
Re:Lasagne
« Svar #2 skrivet: 23 mar-06 kl 15:59 »
Håller med föregående talare, lasagne är skitgott. Jag brukar ibland köra med Keso istället för Bechamelsås, det kan jag rekommendera.
Är mycket nyfiken på kikärtslasagnen dock, väntar med spänning på receptet.....

/Valma
Får, höns, hund, katter, grisar och heltidsjobb.

Vitis

  • Inlägg: 4111
    • Skåne
Re:Lasagne
« Svar #3 skrivet: 24 mar-06 kl 23:55 »
Håller med föregående och förrföregående ....

Man kan också köra med bechamel och tomatsås i olika lager.

Om man vill ha nån slags färsaktigt så kan man köra kikärtor, bönor, soja, linser osv. genom en köttkvarn. (min är begangnad, mormors gamla, men eftersom jag varit köttätare en gång i tiden tycker jag inte att jag har rätt att klaga på det ... dessutom minns jag mormors köttbullar som otroligt goda)

Spenat och ost i lager på lager är inte fel om man vill ha en grön-vit lasagne.

Nästan alla grönsaker funkar bra i en lasagne, det handlar mer om hur man skär dem än vilka de är. Ofta blir det finhackade morötter, paprika och tomater + tomatsås + ost, i min.



 

Gruff

  • Inlägg: 4550
    • Östergötland
    • Caprifool
Re:Lasagne
« Svar #4 skrivet: 25 mar-06 kl 00:38 »
Latversionen är; krossad tomat, vitlök och sån där spenat fryst i småbitar.  SVARTPEPPAR, oregano och en doft muskot. Keso och om man vill, ost. Inte koka och hålla på, utan bara montera och slänga in i ugnen.
« Senast ändrad: 25 mar-06 kl 09:25 av Gruff »

Vitis

  • Inlägg: 4111
    • Skåne
Re:Lasagne
« Svar #5 skrivet: 25 mar-06 kl 03:37 »
Startpeppar ???

Ursäkta en som undrar ...  ???

mb

  • Inlägg: 40
Re:Lasagne
« Svar #6 skrivet: 28 mar-06 kl 09:13 »
Jag har gjort lasanger kryddade med allt från örtkryddor till chilli till curry. Har inte gjort någon med kanel eller kardemumma eller saffran....
Hmmm, om man skulle göra en efterrätts lasange någon gång?
Finns det någon här som har prövat det?
Man skulle kunna göra en variant på Gino med antingen färsk pasta eller crepes.  Det kan nog bli riktigt gott. :)

Pika

  • Inlägg: 86
Re:Lasagne
« Svar #7 skrivet: 28 mar-06 kl 09:29 »
Jag har ätit efterrättslasagne, godare än man tror. Receptet fanns i kokbok som egentligenär ett tunt häfte som ingår i en serie som är väldigt vanlig. En kvinnlig författare, häftena är storlek A5 med blanka färgglada framsidor, finns om indisk mat, libanesisk mat, tårtor, japansk mat, bröd osv osv, brukar kosta ca 10 kr. Denna hette naturligtvis nåt med pasta. Svårt att förklara det här, kanske inte till så stor hjälp men kanske vet du eller nån annan vad jag menar för serie, annars kan jag fråga efter receptet hos hon som bjöd.

mb

  • Inlägg: 40
Re:Lasagne
« Svar #8 skrivet: 29 mar-06 kl 21:18 »
A-ha! Jag tror jag vet vad du menar, skall kolla nästa gång jag ser sånna. :)

 

Pika

  • Inlägg: 86
Re:Lasagne
« Svar #9 skrivet: 30 mar-06 kl 06:20 »
Såg själv några på biblioteket igår men inte just den. Författaren heter Ann Wilson.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

534 gäster, 3 användare
Trulsa, Nataks, scorpio_xri

* Forum

* Om tidningen Åter



- Har läst tidningen hos en vän tidigare, men nu har jag äntligen kommit mig för att prenumerera själv. Ser fram mot mitt första nummer.
/Marie-Louise

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser