Som jag förstått av Lisa Förare Winbladhs bok "ditt nya skafferi" kallas bären även för zereshk och att många associerar smakerna till lingon eller röda vinbär. Hon skriver att om man fräser dem med lite smör eller olja och socker så puffar torkade bär upp och får en fruktig kolaton när syran rundas av något. Kan för övrigt passa på att tipsa om hennes bok, den är väldigt underhållande!! I boken finns det också "tips" om wolfberries eller kinesisk bocktörne som ska ha drag av hallonkola, russin, nypon och torkad tomat...hur spännande låter inte det?! kom lite från ämnet, om jag nu höll mig till det över huvud taget *s*
Jag läser ur Nyttiga växter för bin o människor av Kirkevold och Gjessing;Berberis Vulgaris är mellanvärd för svartrost och skall därför bekämpas och får inte odlas. Däremot finns flera närstående arter utan svartrostproblemen.I Kerstin Ljungqvists bok, Nyttans växter beskriver hon hur Berberis, eller Surtorn, som det kallats här i Norden, använts som smakgivare istället för citroner, att man kan använda bären till saft eller gele samt att bären kan brukas till geleämne när man gör gele av andra bär.Enligt henne är det dock fritt fram att odla växten, tack vare nya effektiva bekämpningsmedel mot svartrosten.
wolfberries eller kinesisk bocktörne = Goijibär, säljs t.o.m på ICA här, jag har en liten påse som jag köpt på hötorgshallen (till mycket högre pris än det ICA tar + jag har sett att de är billigare i asiatiska butiker), tycker dock de är ganska äckliga smakar som russin som blivit dåliga el dyl. tycker jag, men jag har sått fröer ur bären och fått små plantor.Torkade berberisbär har jag också köpt (Hötorgshallen) och de är ganska syrliga men goda även bara att äta som de är.
Men det måste ju betyda att i de trakter där berrberries finns så måste man bespruta korn som odlas i närheten?Läste i en bok att berrberries blev förbjudna enligtlag 1932 men det har man kanske ändrat på nu.