Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Betäcka lamm?  (läst 4734 gånger)

helgo

  • Inlägg: 63
Betäcka lamm?
« skrivet: 08 sep-09 kl 20:07 »
När kan man betäcka tackalamm som är födda i april i år? Skall jag vänta till nästa höst eller?
Har försökt läsa mig till kuskap men inte hittat något om detta. :)

pricken

  • Inlägg: 108
    • Närke
    • Lanttantensbutik
SV: Betäcka lamm?
« Svar #1 skrivet: 08 sep-09 kl 20:31 »
hejsan,
det gå ju att låter ungtackan betäckas nu under vintern, dem är könsmogen vid  ca sex månader, men vi själv har nu kommit fram till att det är bättre att låter dem mogna. Dem utvecklas bättre och få fina lamm sen. Så vi släpp dem till baggen när dem är kring 18 månader.
Men allt beror ju mycket på hur snart och hur mycket lamm man vill har.

helgo

  • Inlägg: 63
SV: Betäcka lamm?
« Svar #2 skrivet: 08 sep-09 kl 20:41 »
Tack för svaret! Hittade faktiskt en gammal länk här om samma fråga.
http://www.alternativ.nu/smf/index.php?topic=28152.0
Det verkar som det finns flera alternativ.
Jag tror jag väntar, det verkar klokast för min del. Två av dem är stora och kraftiga men två är lite mindre.
Känns bättre om jag tar alla damerna på en gång:)

Mushi

  • Inlägg: 269
SV: Betäcka lamm?
« Svar #3 skrivet: 08 sep-09 kl 22:10 »
Vad är det för ras på småflickorna? Välväxta lamm är det inget problem att betäcka, det finns ingen anledning att vänta (fast jag har inte kollat länken). Riktigt småväxta tacklamm ska inte betäckas, fast någon viktgräns vågar jag mig inte på. Frågan är om pyttetackor ska sparas? Även genbanksfåren ska väl ha en rimlig tillväxt under första sommaren, född i april bör vara mogen att betäckas till vintern. Har erfarenhet av gotlandsfår och allmogefår, kanske tänker man annorlunda med köttrasfår? Fast jag känner många som föder upp köttfår, och åtminstone de som har vårlamning betäcker ungtackorna.
« Senast ändrad: 08 sep-09 kl 22:13 av Mushi »

texelmatte

  • Inlägg: 93
SV: Betäcka lamm?
« Svar #4 skrivet: 08 sep-09 kl 22:41 »
Jag brukar ibland betäcka tackorna på hösten det året de är födda. De är ungefär 7 månader vid betäckningen. Jag har hört att man inte skall betäcka tacklamm som väger under 35 kg, men det gäller väl rimligtvis det "större" raserna, vad som gäller för mera småväxta får vet jag inte. Man får tänka på utfodringen under vintern om man betäcker tacklammen, de behöver ofta lite extrafoder eftersom de både skall växa och producera nya lamm. De tackor som lammar första gången som ettåringar är ofta mindre i kroppen än de som fått gå obetäckta/ej blivit dräktiga första vintern och jag tycker inte att de "växer ikapp" förrän de är två år ungefär. Mina har klarat lamningen bra, men de kan vara lite "virriga" innan de förstått hur de skall ta hand om lammet. (mina får åftast bara ett lamm första gången) De som lammar för första gången som tvååringar är ofta lugnare tycker jag.

Birgit

  • Inlägg: 2897
SV: Betäcka lamm?
« Svar #5 skrivet: 09 sep-09 kl 07:22 »
Vad gäller allmogefår, så har de ofta en långsammare tillväxt än mer produktionsinriktade får. Är de sedan födda i April kan det ju vara så att de inte är färdiga att betäckas till hösten. Runt 1 dec stannar tillväxten av och kommer inte igång förrän i februari. Är de då dräktiga så tar ju lammet näringen medan tackan står still.
Nu har jag inte märkt något problem med mina roslagsfår, de som är "för" små blir oftast inte dräktiga heller.

Läste någon gammal fårartikel från början av 1900-talet. Där poängterades det att man var "misskötsam" om man inte lät ungtackorna växa på sig till år två. Det är väl endast nu man ser djuren som enbart produktionsenheter, där man utnyttjar djuren maximalt och slår ut dem som inte pallar. Förr var man mån om att djuren skulle hålla länge istället. Så varken ska- eller bör man hålla utrotningshotade djur (som produktionsenheter alltså). Det anses ju viktigt i bevarande sammanhang att djuren lever länge och förökar sig under många år. Det visar ju även hur friska djuren är.

Vad gäller vikter, så väger en vuxen roslagstacka runt 35 kg, så dessa viktklasser är rasbundna, alltså ingen norm man kan använda rakt av.

Frances

  • Inlägg: 7906
  • Draco Dormiens Nunquam Titillandus
    • Västergötland
SV: Betäcka lamm?
« Svar #6 skrivet: 09 sep-09 kl 07:44 »
Mina gutar har gått i en flock året om med baggen. Tacklammen har alla fått ett lamm på våren och har inte haft minsta bekymmer med dom :)
Nu pratade jag med en kille som säger att man inte ska  betäcka lammen, eftersom det brukar gå åt så många vid lammning  ??? Han har också gute..
" Först vill man bli nånting. Sen tror man att man är det man ville bli. Sen blir man kanske det man trodde att man var"

Mushi

  • Inlägg: 269
SV: Betäcka lamm?
« Svar #7 skrivet: 09 sep-09 kl 07:54 »
Har aldrig haft problem med att ungtackorna inte vet vad de ska göra, tvärtom de brukar ha järnkoll på sina lamm och inte låta dem gå mer än två meter från mamma förrän lammen är flera veckor. De äldre tackorna är lite coolare, men de slarvar inte. Skulle aldrig spara en tacka som inte tar hand om sina lamm, fast det har aldrig hänt hittills.

Charlotte

  • Inlägg: 5285
    • -
SV: Betäcka lamm?
« Svar #8 skrivet: 09 sep-09 kl 07:58 »
Frances: Det kan säkert bero på utfodringen. Ända ifrån vilket bete dom gått på som lamm till vad dom ätit under dräktigheten. Näringsbehovet för dräktiga tacklamm är ganska högt pga att dom både ska växa och ge näring till fostren. Har dom dessutom kunnat växa till sig ordentligt under sin första sommar så är ju chansen större att det går bra än om dom är små redan från hösten.
Mvh Charlotte
"He is your friend, your partner, your defender, your dog.
You are his life, his love, his leader. He will be yours, faithful and true, to the last beat of his heart. You owe it to him to be worthy of such devotion"

Frances

  • Inlägg: 7906
  • Draco Dormiens Nunquam Titillandus
    • Västergötland
SV: Betäcka lamm?
« Svar #9 skrivet: 09 sep-09 kl 08:29 »
Jo, jag har haft bra slaktvikter på baggarna, klart det gör sitt till  :)

Jag hade tingat tacklamm hos den här killen...men han skulle ha vansinnigt mycket betalt och när han sen säger att jag inte ska ha bagge till dom i år för att dom inte klarar det.... då blev jag lite skeptisk... :-[
" Först vill man bli nånting. Sen tror man att man är det man ville bli. Sen blir man kanske det man trodde att man var"

Mushi

  • Inlägg: 269
SV: Betäcka lamm?
« Svar #10 skrivet: 09 sep-09 kl 09:41 »
När det gäller gotlandsfår har jag en känsla av att 2-åriga förstföderskor snarare har mer lamningsproblem än 1-åriga. Denna känsla grundad på ovetenskaplig statistik från egen och vänners besättningar. Tackor som går tomma första året kan bli ganska feta och det är inte speciellt lämpligt.

Mina ungtackor är oftast lite mindre än de äldre tackorna under sin första sommar, men de växer ikapp. Ungtackornas enkel-lamm brukar växa bra och bli väldigt fina. Ungtackor som får tvillingar är jag inte förtjust i, det är för mycket för mina får. Men det finns gott om andra besättningar där ungtackor som får tvillingar klarar det bra. De har väl avlat på det helt enkelt. Jag avlar medvetet på ungtackor=1 lamm, äldre tackor=2 lamm. Trillingar och fyrlingar vill jag heller inte ha.

Birgit

  • Inlägg: 2897
SV: Betäcka lamm?
« Svar #11 skrivet: 09 sep-09 kl 11:47 »
Helt klart är det så att de flesta ungtackor klarar att lamma redan första våren. Får de dessutom bara ett lamm är det sällan problem. Att ungtackorna dör kan inte vara vanligt. Har aldrig hänt mina gutar, eller roslag. Däremot har enstaka individer "slarvat" bort lamm. När jag hade finull märkte jag också en tydlig skillnad på ett- och tvååringar vid inlammning. De äldre hade mer problem vid lammningen. Kanske växer sig tackan för stor och fet och därmed får för stora lamm?
Men storlek på tacklammen beror ju också på när de är födda. Februari eller maj har betydelse t.ex. Dessutom hur sommaren är, vilka möjligheter att växa till sig de får av betet bl.a.

hustran

  • Inlägg: 1803
SV: Betäcka lamm?
« Svar #12 skrivet: 09 sep-09 kl 19:46 »
Jag skulle inte tveka att låta baggen gå hos ungtackorna. Vi har aldrig haft problem...Tänk naturligt. blir det nåt så blir det. När vi hade finullsfår så tycker åtminstone jag att "problemen" aldrig uppstod hos dem, snarare tvärtom. Låt naturen ha sin gång och njut. ;)

Rydberg

  • Inlägg: 204
    • Hagby Gård
SV: Betäcka lamm?
« Svar #13 skrivet: 09 sep-09 kl 22:41 »
Mina djur har skött det själva.
De minsta har inte blivit dräktiga.
Baggen behöver ju inte gå med längre än ett par månader.

Tinafin

  • Inlägg: 26
    • Småland
SV: Betäcka lamm?
« Svar #14 skrivet: 09 sep-09 kl 23:46 »
Jag har Gutefår och låter baggen gå med dem året runt. Han betäckte samtliga tackor, alltså även lammen. Allihopa lammade utan problem på egen hand ute i hagen. Tackalmmen fick varsitt lamm och de äldre fick två var. Blir ju lite mer utspridd lammning men det gör inte mig någonting då jag inte är beroende av en bra slaktvikt eller så. Jag har dem för att hålla markerna öppna. Och det sköter de med den äran!!
Gift, vuxna barn, hästar, hundar och katt. Drömmer om höns igen, men väntar lite till...

Birgit

  • Inlägg: 2897
SV: Betäcka lamm?
« Svar #15 skrivet: 10 sep-09 kl 07:02 »
Precis, gutefår fungerar fint. Men allmogefåren t.ex brunstar inte så styrt som gutar. Där kan man få tjuvbetäckningar osv. Vilket kan bli en väl spridd lammning.
Tror också gutetacklammen reglerar sig bättre själv än vissa raser (som finull t.ex). Mina gute ungtackor brukar lamma lite senare än de äldre tackorna. Däremot har vi många äldre tackor som också bara får ett lamm, vilket jag inte tycker är negativt.

helgo

  • Inlägg: 63
SV: Betäcka lamm?
« Svar #16 skrivet: 10 sep-09 kl 09:08 »
Tackorna är två gutar och två gotland/gute blandning.
Så de två gutetackorna är väl mindre för att de är just gutar. :)
För mig passar det bäst att vänta till nästa år. Inväntar ett större bete som verkar dröja...
Så det är osäkert just nu hur det blir till nästa sommar. Dessutom vill jag ju inte vara "misskötsam"... ;)
Tack igen för alla svar! Nu har jag mycket "kött" på benen. ;D

anette i bugared

  • Inlägg: 6137
    • -
SV: Betäcka lamm?
« Svar #17 skrivet: 10 sep-09 kl 10:08 »
Jag fick rådet av en lantrasfårägare för flera år sedan att låta betäcka tackorna redan första året. Hans erfarenhet var att ungtackorna oftast bara får ett lamm första året och klarar detta lättare, bättre än att som 2-årig förstagångsföderska klara av de två- eller flerlammsfödslar som ofta följer med åldern (gäller naturligtvis de raser som får 2 eller fler lamm/lamning).

Mina egna tankar i frågan är att detta är dels rasbundet och dels individbundet. Avlade raser där det "naturliga" i både fysik och mentalitet avlats bort kan självklart ha mer problem än omodifierade raser, problem som ökar med stigande ålder, men att det inom alla raser finns  individer som bättre eller sämre klarar av att lamma/ta hand om lammen. Jag har bland mina får (nuvarande och tidigare) inte sett att yngre tackor skulle ha svårare att lamma eller på andra vis vara olämpliga att få lamm, däremot har äldre förstagångare haft problem, ibland med dödlig utgång.
Den natten jag föddes var skärtorsdagsnatt, nu slåss jag mot ondskan och värnar den svage. Mitt redskap är viljan, en kvast och en hatt.
Den natten jag föddes var skärtorsdagsnatt.

småbrukartanten

  • Gäst
SV: Betäcka lamm?
« Svar #18 skrivet: 10 sep-09 kl 10:20 »
Jag fick tipset att låta mina ungtackor stå över till året därpå. (har finull som ju får många lamm) Har utövat detta och tycker att det fungerar bra. Även mina förstagångslammare får ofta trillingar är de då för små själva så blir dels lammen små som kattungar dels tar det hårt på tackorna. Om de däremot står över till år två så växer de till bra den andra sommaren och lammen blir bättre vikter på o tackorna verkar klara det bättre.
Jag har en synnerligen extensiv fårhållning så de får ta den tid som de verkar behöva. Jag tar undan rekrytering varje år så antal livtackor i avel växlar ju beroende på hur många som går till slakt av de gamla. För mig fungerar detta jättebra. Men det kan ju vara olika beroende på ras och uppfödningsform.

 

Birgit

  • Inlägg: 2897
SV: Betäcka lamm?
« Svar #19 skrivet: 10 sep-09 kl 11:16 »
Vad gäller lammnings problem så är det ju oftare äldre första lammare som drabbas av komplikationer. Även flerfödslar ger mer problem.
Frågan rörde väl närmast om lammen var för små/unga för att betäckas (storleksmässigt) Det tar ju på tillväxten om de betäcks för tidigt.
Normalt med mer ursprungliga raser är det normalt inget problem, men för att vara rädd om tacklammen kan man vänta ett år.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

616 gäster, 1 användare (1 dolda)

* Forum

* Om tidningen Åter



-  Nya tidningen "goare" att läsa. Innehållet lika intressant som det varit de 14 år vi haft den. Lycka varje gång den kommer i lådan ! :-D
/Magdalena Gustavsson

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser