Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Gott bröd som inte ska knådas  (läst 3333 gånger)

Vildrosen.

  • Inlägg: 408
Gott bröd som inte ska knådas
« skrivet: 09 jun-09 kl 23:44 »
25 g jäst
6 dl ljummet vatten
2 nypor havssalt
1 stor fin riven morot
1 dl solrosfrön
1/2 dl rapsolja eller olivolja
2 msk flytande honung
825g siktat dinkelmjöl

Extra frö 1 - 2 dl solrosfrö, pumpafrö, sesamfrö tillexempel mm. Jg brukar ta solros + pumpa + hasselnöt (lätt krossad)

1) Lös upp jästen i vattnet.
2) balnda ihop allt det andra i degspadet -> det ska vara ganska kladdigt, det blir så när man bakar av dinkel.
3) Låt jäsa i 45 minuter
4) Skälp upp i en klädd form - jag brukar klä en djupplåt
Ha på de extra valfria förerna!
5) Llåt jäsa i ytterligare 20 minuter
6) In i ugnen 175 grader i ca 40 minuter.
7) Lägg brödet på galler och låt svalna.
Inget eller ingen kan få mig att ramla - jag bara vinglar till innan jag återfår balansen, igen.

semlan

  • Inlägg: 195
    • Södermanland
SV: Gott bröd som inte ska knådas
« Svar #1 skrivet: 14 aug-09 kl 19:18 »
Vad gott det låter! Och vad hungrig jag blev...  Sugen på att prova ditt recept men har inget dinkelmjöl hemma, undrar om det skulle gå med råg och vete.  :-\
Jag har skrutthus, skräphög och skrotopel. (Loranga, Mazarin och Dartangang)

Vildrosen.

  • Inlägg: 408
SV: Gott bröd som inte ska knådas
« Svar #2 skrivet: 14 aug-09 kl 21:02 »
Ingen aning. Hade jag varit som du hade jag köpt dinkelmjöl i morgon -> brödet är OTROLIGT gott. Lätta att baka och så saftigt.
Inget eller ingen kan få mig att ramla - jag bara vinglar till innan jag återfår balansen, igen.

semlan

  • Inlägg: 195
    • Södermanland
SV: Gott bröd som inte ska knådas
« Svar #3 skrivet: 14 aug-09 kl 23:38 »
Ja så får det bli, idag blev det nudelwok i stället.
Men menar du att man gräddar i en vanlig långpanneplåt förresten?
Jag har skrutthus, skräphög och skrotopel. (Loranga, Mazarin och Dartangang)

Vildrosen.

  • Inlägg: 408
SV: Gott bröd som inte ska knådas
« Svar #4 skrivet: 15 aug-09 kl 11:43 »
Ja, men jag brukar lägga degen åt ena sidan eftersom jag annars tycker "bullarna" blir lite för låga i höjd. På djupplåt så skär jag degen i bullar/bitar/frallor men gör man det i "sockerkaks"-form så blir det mer som ett bröd. Jag föredrar djupplåt och den sortens bullar. Super goda med smör, skinka, ost och massor av sallad - på med "locket" och mumsa iväg  ;D
Inget eller ingen kan få mig att ramla - jag bara vinglar till innan jag återfår balansen, igen.

Trivial

  • Gäst
SV: Gott bröd som inte ska knådas
« Svar #5 skrivet: 23 aug-09 kl 22:49 »
Tack för ett väldigt bra recept!

Jag bakade brödet i eftermiddags och sambon och jag har precis smakat det och enats om att detta kommer att bli vårt vardagsbröd framöver. Väldigt lätt och trevligt att baka, och väldigt gott. Nästa gång delar jag nog degen i två delar vid utbakningen, eller gör portionsbullar, men det är den absolut enda ändringen jag funderar på (annars brukar jag ändra på det mesta i recepten men detta var ju helt fantastiskt som det var).

Får jag fråga om det är ditt egna recept eller om du hittat det någonstans?

småbrukartanten

  • Gäst
SV: Gott bröd som inte ska knådas
« Svar #6 skrivet: 27 aug-09 kl 11:10 »
Jag försökte med ditt recept men jag måste ha gjort något fel, för brödet blev inte riktigt genombakat. Men jag tänkte som så vad göra nu? Jo jag torkade de ituskurna bitarna i ugnen blev världens goda skorpor av dem. Jättegoda att ha lite smör o ost på till kaffet.
Så man behöver ju inte alltid slänga bort om det blir lite fel. Smaken blev kanongod!!

Vildrosen.

  • Inlägg: 408
SV: Gott bröd som inte ska knådas
« Svar #7 skrivet: 30 aug-09 kl 17:21 »
Tack för ett väldigt bra recept!

Jag bakade brödet i eftermiddags och sambon och jag har precis smakat det och enats om att detta kommer att bli vårt vardagsbröd framöver. Väldigt lätt och trevligt att baka, och väldigt gott. Nästa gång delar jag nog degen i två delar vid utbakningen, eller gör portionsbullar, men det är den absolut enda ändringen jag funderar på (annars brukar jag ändra på det mesta i recepten men detta var ju helt fantastiskt som det var).

Får jag fråga om det är ditt egna recept eller om du hittat det någonstans?


Skulle gärna säga att receptet var mitt ... men nej ... har hittat det "någonstans" men minns inte var. Kul att du/ni tyckte om det.
Inget eller ingen kan få mig att ramla - jag bara vinglar till innan jag återfår balansen, igen.

Trivial

  • Gäst
SV: Gott bröd som inte ska knådas
« Svar #8 skrivet: 31 aug-09 kl 14:27 »
Skulle gärna säga att receptet var mitt ... men nej ... har hittat det "någonstans" men minns inte var. Kul att du/ni tyckte om det.

Tack för att du delade med dig av fyndet, får jag väl säga då :)

När jag skulle upprepa succen i fredags blev det pankigt och platt... Jag gjorde exakt som senast, men ändå gick det åt fanders alltså. Jag kommer inte på något som var annorlunda mot första gången jag bakade, förutom att det åskade. Kan det spela in i brödbakning?

 Jag äter ändå, för innehållet och smaken är ju det samma, men sambon ratar det. Synd för honom :)

Vildrosen.

  • Inlägg: 408
SV: Gott bröd som inte ska knådas
« Svar #9 skrivet: 31 aug-09 kl 14:42 »
Jag har läst att flera har misslyckats med brödet. Konstigt, jag misslyckas aldrig med det.

Det att det blivit platt - kan det bero på att du inte la degen ordentliget till ena sidan i den djupa plåten. Eller vägde du inte mjölet? Kan det bero på jästen? Eller på fel temperatur på degspadet?

Jag vet att det är viktigt när man bakar med dinkelmjöl att man VÄGER mjölet eftersom det är så lätt att få förmycket mjöl i degen. Degen SKALL vara kladdig då man bakar med dinkel - mjölet drar till sig vätskan på ett annat sätt än vad vetemjöl odyl gör.
Inget eller ingen kan få mig att ramla - jag bara vinglar till innan jag återfår balansen, igen.

semlan

  • Inlägg: 195
    • Södermanland
SV: Gott bröd som inte ska knådas
« Svar #10 skrivet: 01 sep-09 kl 21:48 »
Nu har äntligen jag också provat brödet!
Det blev saftigt och gott, trots att jag inte har någon våg utan höftade lite med mjölet.
Tjockleken blev ungefär som foccacia, är det så det ska bli?
Tack så mycket för receptet :)
Jag har skrutthus, skräphög och skrotopel. (Loranga, Mazarin och Dartangang)

Trivial

  • Gäst
SV: Gott bröd som inte ska knådas
« Svar #11 skrivet: 06 sep-09 kl 13:48 »
Jag har läst att flera har misslyckats med brödet. Konstigt, jag misslyckas aldrig med det.

Det att det blivit platt - kan det bero på att du inte la degen ordentliget till ena sidan i den djupa plåten. Eller vägde du inte mjölet? Kan det bero på jästen? Eller på fel temperatur på degspadet?

Jag vet att det är viktigt när man bakar med dinkelmjöl att man VÄGER mjölet eftersom det är så lätt att få förmycket mjöl i degen. Degen SKALL vara kladdig då man bakar med dinkel - mjölet drar till sig vätskan på ett annat sätt än vad vetemjöl odyl gör.

Jadu, jag har funderat fram och tillbaka men hittar absolut inga skillnader i mitt tillvägagångssätt första och andra gången jag bakade. De enda skillnaderna var att det, som sagt, åskade, och så använde jag dinkelmjöl från Berte istället för Saltåkvarn.

Degen betedde sig precis likadant utanför ugnen som när det gick vägen, men inne i ugnen ville den inte längre samarbeta. Jästen tror jag inte det berodde på, de andra tjugofem grammen av paketet hade jag i en annan deg som blev bra bröd. Så jag vet inte... Ibland går det bara troll i det.


Trivial

  • Gäst
SV: Gott bröd som inte ska knådas
« Svar #12 skrivet: 18 sep-09 kl 23:21 »
Angående misslyckandet av det här brödet: Jag tror att jag har svaret på mysteriet! När jag bakat med rapsolja blir det hur bra som helst, när jag bakat med olivolja händer det någonting, eller rättare sagt ingenting, i ugnen.

 

Vildrosen.

  • Inlägg: 408
SV: Gott bröd som inte ska knådas
« Svar #13 skrivet: 22 sep-09 kl 04:49 »
Tja, den förklaringen är lika bra som vad som helst. Jag har själv aldrig bakat med olivolja - använder bara rapsolja till allt.
Inget eller ingen kan få mig att ramla - jag bara vinglar till innan jag återfår balansen, igen.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

593 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Har tappat räkning på alla år vi läst denna. En av FÅ vettiga skrifter/guider till ett roligare o uthålligare liv. Aldrig tråkig. En idealisk present till alla som "vill själv" Tack Petter. (Behåll tian :-) )
/Allan o Kajsa

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser