Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Mjölksyre-jäsning  (läst 4407 gånger)

TbH

  • Gäst
Mjölksyre-jäsning
« skrivet: 14 jan-07 kl 16:34 »
 :) Hej!
Vi har köpt ett stengodskärl för mjölksyre-jäsning Harsch Gärtopf 10 liter
det skulle ett vattenlås. Vad är det??? Det var med lock och tyngder.

Prins Tuvstarr

  • Redaktör
  • Inlägg: 1891
  • Var frukt har sin mognadstid.
    • Dalsland
Re:Mjölksyre-jäsning
« Svar #1 skrivet: 14 jan-07 kl 16:43 »
Hej och välkommen till forumet.

I skåran på kärlet hälls vatten och locket bildar då ett vattenlås när det läggs på. Tyngderna håller innehållet på plats.

Detta är den förklaring jag fått.

« Senast ändrad: 14 jan-07 kl 22:44 av Prins Tuvstarr »
Björndalen – mitt blivande hem, timmerkoja 13,5 m², skog, grusväg, skogstjärn, ved, stearinljus, frukt, bär, nötter, frön, torkolla, tallsåpa, ull, lin, skinn, enkelhet, Thoreau, film, böcker, kreativ, glad … och världsfred.

Åter nr 1/13

Sommartorparn

  • Inlägg: 2834
Re:Mjölksyre-jäsning
« Svar #2 skrivet: 14 jan-07 kl 21:54 »
Ähh... Vattenlåset är skåran, så vitt jag vet. Tyngderna läggs på innehållet och trycker ner t ex surkålen, så att den inte kommer i kontakt med luft och möglar. Ja, och så lägger man på locket. I år gjorde jag surkål i just en 10-liters kruka. Jag har en sorts bamsestor osthyvel som jag hyvlade ca 8 kg vitkål med rakt ner i en balja. Sen tog jag lite i taget, stampade ordenligt, kryddade med salt, enbär och äpplen, hyvlade och stampade. Allteftersom bildades vätska. Till sist lade jag på några fina vitkålsblad, de tyngder som ingår, plus ett par extra stenar (steriliserade!). Sen tog det ett tag innan vitkålen förvandlas till surkål. Färsk surkål är jättegod och nyttig. Vi äter fortfarande av den, men under julen gjorde vi en paus och då bildades lite mögel på stenarna, så jag tog bort dem och vitkålsbladen, fyllde om det sista av surkålen i stora glasburkar och ställde dem i kylskåpet, för själva krukan har nog stått en aning för varmt. Tänkte syra morötter nästa vecka om jag kommer ihåg.

Prins Tuvstarr

  • Redaktör
  • Inlägg: 1891
  • Var frukt har sin mognadstid.
    • Dalsland
Re:Mjölksyre-jäsning
« Svar #3 skrivet: 14 jan-07 kl 22:08 »
Tack Sommartorparen för det utförliga svaret.  :) Mina kunskaper är små i ämnet.  :-[

« Senast ändrad: 14 jan-07 kl 22:45 av Prins Tuvstarr »
Björndalen – mitt blivande hem, timmerkoja 13,5 m², skog, grusväg, skogstjärn, ved, stearinljus, frukt, bär, nötter, frön, torkolla, tallsåpa, ull, lin, skinn, enkelhet, Thoreau, film, böcker, kreativ, glad … och världsfred.

Åter nr 1/13

Sommartorparn

  • Inlägg: 2834
Re:Mjölksyre-jäsning
« Svar #4 skrivet: 31 jan-07 kl 07:58 »
Nu har jag syrat morötter för första gången (enligt surkålsrecept). Resultatet blev väldigt intressant, d v s det smakar helt annorlunda än morötter. Äppleskivorna som var i smakade inte ens äpplen längre. Jag är helt fascinerad av syrning. Det som är väldigt smart är ju att man har grönsaker i huset på vintern och slipper fundera på om man ska köpa några tråkiga tomater eller så till kvällsmat. Om man har något syrat kan man mycket enkelt göra en sallad genom att komplettera med färska äpplen, apelsiner, ngt kålaktigt, lök eller annat säsongsbetonat. Ändå blir det omväxlingsrikt.

Sommartorparn

  • Inlägg: 2834
Re:Mjölksyre-jäsning
« Svar #5 skrivet: 08 mar-07 kl 17:15 »
Nu har vi ätit det mesta av de syrade morötterna. De blev väldigt karakteristiska i smaken. Sura alltså. Efter ett tag började jag spola av dem innan jag blandade dem med apelsiner och annat i sallad. Familjen tycker inte att detta recept var någon höjdare. Men - lite sent kanske - jag undrar om det finns några lagade rätter man kan blanda syrade morötter i. Är det någon som har testat?

Idag köpte jag tre bamsestora rättikor på sammanlagt ca 4,5 kg och stampade ner. Tyvärr stinker det i hela köket, men när stengodskrukan åker ner i källaren om ett par dagar kan vi ta bort klädnyporna från näsan. Förslaget om syrade rättikor hittade jag i en gammal "Må bra". Är det någon annan som har syrat rättikor? Hur brukar ni servera denna läckra produkt?

Gruff

  • Inlägg: 4550
    • Östergötland
    • Caprifool
Re:Mjölksyre-jäsning
« Svar #6 skrivet: 08 mar-07 kl 18:34 »
Som side dish till wokat m. kanske lite risvinääger, socker, hackad chili. Definitivt en liten skål till sushi! Kika runt i asiatiska kokböcker för inspiration.

Mörötterna kan man ju ha i allt, eller som dom är. Men vad är det som "stinker"? Mjölksyrat "doftar" ju gott!  :)

Sommartorparn

  • Inlägg: 2834
Re:Mjölksyre-jäsning
« Svar #7 skrivet: 08 mar-07 kl 21:04 »
Det stank av färsk rättika. Mjölksyrningen var inte riktigt såå snabb. Men efter att locket kom på och fönstret öppnades, så försvann det mesta av lukten faktiskt.

Gruff

  • Inlägg: 4550
    • Östergötland
    • Caprifool
Re:Mjölksyre-jäsning
« Svar #8 skrivet: 08 mar-07 kl 22:36 »
Ahaaaaa......rättiksstank! :)

Kan kan skynda på syrningen med typ en masked vassle från fil eller en masked spad ifrån föregående syrning om man vill ha det helt veganskt. Bruka hälla i det när jag fyllt i ungefär hälften och toppa upp med resten. Mögel ka man hålla koll på genom att hålla stenarna under vätskan och lägga lite tärnad pepparot i som får flyta runt på ytan.

Sommartorparn

  • Inlägg: 2834
Re:Mjölksyre-jäsning
« Svar #9 skrivet: 09 mar-07 kl 15:45 »
Okej, pepparrot har jag haft i, inte för att jag har haft problem med mögel tidigare, men det kanske kan ge lite smak också. Men jag tänker inte ha i vassla, för jag kör med den tyska veganmjölksyrejäsningen. Passar väldigt bra till korv och fläsk  ;D.

Finns det inga andra bud på vad man kan ha syrad rättika till? Jag tackar för tipsen om asiatiska recept, men det är nog inte riktigt min smakriktning.

martinki

  • Inlägg: 413
    • ljuspunkt
Re:Mjölksyre-jäsning
« Svar #10 skrivet: 03 apr-07 kl 04:10 »
Hej,

vad också fungerar är att man kör igång en jäsning med Kombucha som ju innehåller diverse bakterier, bla. sådana som producerar mjölksyra. Bekanta till mig gör sitt "Sauerkraut" på det viset (surkål). Kan tänka mig att det här "kimchi" (hur det nu skrivs) ifrån Asien (Vietnam?) också kan göras med hjälp av kombucha. Har hört att man i Vietnam kör med kombucha som krydda och inte som dryck. OCh att man har banan och annan söt frukt i istället för sött te. Nå ja ...

Hej då
Martin

kraut

  • Inlägg: 460
    • Skåne
    • postannelund
Re:Mjölksyre-jäsning
« Svar #11 skrivet: 08 okt-07 kl 21:36 »
hej.

något bra recept att länka till eller rent av skriva här?

Rafiki

  • Inlägg: 220
  • Sörmjölebo i förskingringen
    • Odling i staden
Re:Mjölksyre-jäsning
« Svar #12 skrivet: 08 okt-07 kl 21:57 »
Min sambo syrade daikonrädisa första gången för ett par år sedan. Den är ju rätt lik rättika, vad jag förstår. Döm om min förvåning när glasburken öppnades efter sedvanlig hantering och det strömmade en mycket karakteristisk och angenäm(!) surströmmingsdoft ur burken ;D  Som norrlänning och för tillfället helvegetarian blev jag nästan tårögd av lycka. Efter lite läsning på nätet (http://www.surstromming.se/) visade det sig att just mjölksyrad kål ges som förslag som vegetarisk "surströmming"... En koreansk specialitet som kallas kimchi. Så min sambo "återupptäckte" den vegetariska surströmmingen  ;)
Avnjuts med fördel tillsammans med mandelpotatis och lök på tunnbröd. Hårt tunnbröd, enligt mitt tycke.
Det finns många skyddsmedel mot frestelser. Det bästa är feghet.
– Mark Twain

vixol

  • Inlägg: 29
    • Finland
Re:Mjölksyre-jäsning
« Svar #13 skrivet: 31 okt-07 kl 21:23 »
Till den som syrade morötter enligt syrkålsrecept:
Det ska vara lite olika saltmängd och olika syrningstid för morötter och vitkål. Kanske därför familjen inte gillade det?

Och angående rättika, det ska man ju ha i "äkta" Kimchi, alltså koreanska mjölksyrade grönsaker. Jag tycker det är skitgott, vi gör flera stora burkar med jämna mellanrum. Ispirationen fick vi från den Kimchi som man kan köpa på Coop eller hälsokost i små glasburkar. Fast vår hemmagjorde är utan socker =)

Jag är en köksglad fembarnspappa. Gillar Åland, allt som går att plocka gratis i naturen och filosofi.

 

hs

  • Inlägg: 5
SV: Mjölksyre-jäsning
« Svar #14 skrivet: 01 jun-09 kl 09:46 »
skulle göra surkål första gången
när jag skulle tillsätta äpplen visade det sig vara päron i burken
det verkar fungera ändå blev bra men hus skulle smaken varit

ska gå att lagra 3-4 månader i kyl hur ser ma
n när den blir gammal


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

557 gäster, 1 användare
borsdorfer

* Forum

* Om tidningen Åter



- Har tappat räkning på alla år vi läst denna. En av FÅ vettiga skrifter/guider till ett roligare o uthålligare liv. Aldrig tråkig. En idealisk present till alla som "vill själv" Tack Petter. (Behåll tian :-) )
/Allan o Kajsa

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser