Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Grönsaker i blomlåda/på balkong.  (läst 12848 gånger)

Stabo

  • Inlägg: 119
  • Lycka är allas vår födslorätt!
    • Västergötland
Grönsaker i blomlåda/på balkong.
« skrivet: 15 mar-09 kl 13:04 »
Hej!

Har länge velat odla lite egen mat, men har inte orkat komma igång riktigt, då jag bara har en balkong att odla på.
Men nu äntligen har jag kommit igång och satt lite broccoli, oregano och tomat..
Men jag undrar lite över vilka grönsaker och kryddor som är "bäst" att odla på balkong?
Vilka grönsaker och kryddor tar minst plats, men ändå ger hyffsat hög mängd mat/krydda?
Hur kan man göra för att effektivast använda det begränsade utrymmet på balkongen? Typ blomlådor, osv..?

Mycket tacksam för svar!

Ha en fin dag! //Patrik
Bakom molnen lyser alltid solen!
www.djurratt-veganism.blogspot.com

mistel

  • Inlägg: 543
    • -
SV: Grönsaker i blomlåda/på balkong.
« Svar #1 skrivet: 15 mar-09 kl 14:39 »
Broccoli måste ha stor jordvolym + mycket näring, det blir inte så enormt stor avkastning. Tomat passar att odla i hink 15-20 liter och den sätter ju nya frukter hela tiden så den brukar funka bra på balkong. Mangold är en grönsak som ger en hel del skörd på liten yta. Basilika brukar bli bra i rejäla krukor (sätt ej ut dem för tidigt). Störbönor direktsådda i stor kruka runt 15-20 liter kan ge en ganska stor skörd och de växer ju på höjden så man kan klä in balkongen med lite grönt.


Alla grönsaker måste gödas regelbundet + det är bra om det finns vattenreservoar i ex. balkonglådorna. Det är bättre att odla i några få rejäla byttor än i en massa småkrukor.

malines

  • Gäst
SV: Grönsaker i blomlåda/på balkong.
« Svar #2 skrivet: 15 mar-09 kl 14:53 »
Borde funka bra med allt som växer på höjden faktiskt, dvs bönor och ärtor.

Har mkt goda erfarenheter av persilja, dill, timjan, salvia och vitlök.
Viktigt som sagt i tidigare inlägg att gödsla regelbundet (dock försiktigt och vid rätt tidpunkt) och att vattna.
Se till att växterna inte blir brända eller överhettade av solen om du har rent söderläge.

LYCKA TILL!

Malin på högen

karsan

  • Inlägg: 1931
    • Södermanland
SV: Grönsaker i blomlåda/på balkong.
« Svar #3 skrivet: 16 mar-09 kl 13:59 »

Har man en liten yta vill man också utnyttja odlingsäsongen till max, med både tidiga och sena växter.

Spenat kan du så redan nu. När spenaten är uppäten kan du ha något annat på det stället. Asiatiska bladgrönsaker, mizuna och tatsoi kan man också så tidigt och skörda grönt efterhand. Plocksallad kan man också ha i kruka men sallad blir lätt besk om den stressas av torka och värme, ställ den så den får skugga åtminstone mitt på dagen.

 Rädisor blir inte så mycket om man bara äter roten, men om man äter det man gallrar bort - hjärtbladen är delikata! och blasten med (bra i soppa) så blir det itne så lite. Kan också sås nu och växer bra på våren.

 Grönkål växer långt in på hösten och klarar frosten utan problem. Även här kan man äta det man gallrar bort, i sallad t ex. Grönkål är jättenyttigt.

 Brysselkål klarar också kylan, blir en hög dekorativ planta. Om det inte hinner bli några små
rosetter som det man brukar köpa så kan man med fördel äta toppen - smakar jättegott. Men man får hålla ögonen öppna för kålmaskar. Kolla undersidan av bladen med.

På en solig varm balkong bör tomater gå bra. Stor kruka som sagt.  Måste skördas före frost, men har man gröna tomater då är det bara att ta in och vänta på att de mognar inomhus.

När stora tomatkrukan blivit ledig kan man ge den till en grönkålsplanta som står trångt, t ex.

Man kan ha smultron i stället för blommor i balkonglådan - det är lika vackert. Mangold med röda blad är också en idé. Och gräslök förstås - får fina lila bollar till blommor.

karsan

Stabo

  • Inlägg: 119
  • Lycka är allas vår födslorätt!
    • Västergötland
SV: Grönsaker i blomlåda/på balkong.
« Svar #4 skrivet: 23 mar-09 kl 10:56 »
Har man en liten yta vill man också utnyttja odlingsäsongen till max, med både tidiga och sena växter.

Spenat kan du så redan nu. När spenaten är uppäten kan du ha något annat på det stället. Asiatiska bladgrönsaker, mizuna och tatsoi kan man också så tidigt och skörda grönt efterhand. Plocksallad kan man också ha i kruka men sallad blir lätt besk om den stressas av torka och värme, ställ den så den får skugga åtminstone mitt på dagen.

 Rädisor blir inte så mycket om man bara äter roten, men om man äter det man gallrar bort - hjärtbladen är delikata! och blasten med (bra i soppa) så blir det itne så lite. Kan också sås nu och växer bra på våren.

 Grönkål växer långt in på hösten och klarar frosten utan problem. Även här kan man äta det man gallrar bort, i sallad t ex. Grönkål är jättenyttigt.

 Brysselkål klarar också kylan, blir en hög dekorativ planta. Om det inte hinner bli några små
rosetter som det man brukar köpa så kan man med fördel äta toppen - smakar jättegott. Men man får hålla ögonen öppna för kålmaskar. Kolla undersidan av bladen med.

På en solig varm balkong bör tomater gå bra. Stor kruka som sagt.  Måste skördas före frost, men har man gröna tomater då är det bara att ta in och vänta på att de mognar inomhus.

När stora tomatkrukan blivit ledig kan man ge den till en grönkålsplanta som står trångt, t ex.

Man kan ha smultron i stället för blommor i balkonglådan - det är lika vackert. Mangold med röda blad är också en idé. Och gräslök förstås - får fina lila bollar till blommor.

karsan


Tack för bra svar och tips!
Visste inte att man kunde äta allt på rädisan, kul att du sa det  :)
Grönkål får det bli! Supergott!  Hur stor kruka kan behövas per huvud?

Har precis varit iväg och köpt 10liters kruka till tomaterna, så idag blir det omplantering!

Tack igen!

Ha en härlig dag!  //Patrik
Bakom molnen lyser alltid solen!
www.djurratt-veganism.blogspot.com

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
SV: Grönsaker i blomlåda/på balkong.
« Svar #5 skrivet: 23 mar-09 kl 12:12 »
Mycket beror på vad man använder sig av i kosthållet. Purjolök är mer eller mindre något man får odla, priset är idag över 35 kr kilot, för konventionellt odlad.
Prisökning med 84% på ett år. 

Jag brukar prioritera det som kostar mest att köpa, och jag har möjlighet att odla ganska lätt.


Balkonger kan ge en hel del om fingrarna är gröna, min syrra bor i lägenhet och får ut mer än man kan tro på ett litet utrymme.
Odla med olika trasser, så ytan utnyttjas, använd krukor, lådor och amplar, även på utsidan, det går att packa in en hel del.

Vissa grönsaker kan sättas på hösten och övervintra, det kommer tidigare och man kan skörda mer än en gång.

Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!

 

karsan

  • Inlägg: 1931
    • Södermanland
SV: Grönsaker i blomlåda/på balkong.
« Svar #6 skrivet: 23 mar-09 kl 22:09 »
Jag brukar odla grönkålen  på balkongen för den är rådjurssäker i motsats till trädgården. Ett måste med egen grönkål till jul!  Jag brukar så rätt många frön vid midsommar i en eller två stora krukor,  10 liter, eller odlingshink. Sedan skördar jag småplantor efterhand, men låter den största i varje kruka utvecklas.  Ett alternativ är att så i mindre krukor och plantera om till större efterhand (fast som flera har påpekat finns det risk för torkdöd i små krukor på balkong).

Jag tycker det verkar som att grönkål behöver stark sol i början, men som stora plantor kan växa i novemberljus, fastän långsamt då.  I december växer de inte hos mig, noll solsken på min balkong då, men plantorna håller sig fräscha och fina och blir bara bättre efter frost.
karsan


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

603 gäster, 1 användare
nordictinkerer

* Forum

* Om tidningen Åter



- Har tappat räkning på alla år vi läst denna. En av FÅ vettiga skrifter/guider till ett roligare o uthålligare liv. Aldrig tråkig. En idealisk present till alla som "vill själv" Tack Petter. (Behåll tian :-) )
/Allan o Kajsa

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser