Gran på betesmark blir sällan bra, varken virkeskvaliteten eller granarnas hälsa blir något vidare.
Varför inte sätta, eller använda naturlig föryngring av Björk istället? På de flesta betesmarker i Götaland, så passar lövträd bättre, och ger en kortare omloppstid än gran.
Gillar man inte björk, så kan man ju prova något annat lövträd istället, beroende på vad som växer naturligt bra i området.
Hybridasp är ett annat möjligt trädslag på betesmark. Ger både tändsticksvirke och massaved.
I Götaland så betalas björkmassaved lika bra, eller bättre än granmassaved, och om man jobbar ett uns med björken så kan man få fram björktimmer också.
Vi har snart avvecklat åtskilliga hektar med gran som planterades på betesmark under perioden 1985 till 1990 ungefär.
Det är mycket röta i granen på betesmark, den växer för fort, så mycket så att den självspricker, och den här 40-åriga granen har varit mycket känslig för barkborreangreppen de senaste åren. Vi har äldre friska bestånd av gran på lämplig granmark, men den yngre granen på f.d. betesmark har fått avverkas i förtid p.g.a. barkborreangrepp.
Dessutom växer en hel del träd för fort, vilket innebär att den har volym men att det är en mycket låg kvalitet som timmer, med långt mellan årsringarna.
Om någon undrar så är granen skött och varit 2:a gallrad, den har fått granbarkborre angrepp efter 2018.
Eventuellt, om man absolut vill ha gran på betesmark, så kan det vara en idé att blanda björk och gran, de hjälper då varandra till bättre kvalitet.
Jag vet inte hur man ska kunna plöja en betesmark? Det brukar ju finnas sten och markytan är långt ifrån jämn så att det blir svårt att köra? Definitionen av betesmark är väl att det är mark som olämpligt eller omöjlig att plöja?
Är det i själva verket en lågavkastande åker som betats det handlar om?
Jag har också tillämpat metoden med en grund markberedning (rispa lite) med enkelt redskap och sedan naturlig föryngring, precis som @fri.
Men jag har kört med 100-pinnarsharv istället för "granruska".