Ett relativt snabbt recept saffransbullar..
Jag rekommenderar att du rappar på eleverna som i ett riktigt resturangkök..
Annars får de nog ta med sig bullarna hem istället:P
Snabba Saffransbullar med nötfyllning
7 dl vetemjöl
3 msk strösocker
225 g smör
50 g jäst
3 dl mjölk
0,5 g saffran, 1 paket
Fyllning
100 g Mandelmassa (Till nötallergiker rekommenderar jag bakmassa, finns i de flesta stora matbutiker i samma hylla som mandelmassa och baknings-ingrdienser)
Rivet skal och saft från ½ stor apelsin
25 st aluminiumformar
1 st ägg, uppvispat, till pensling
Glasyr
1 dl florsocker
2 tsk vatten
Saffransbullarna görs med kallt degspad och jäser bara en gång,
antingen 1 timme i rumstemperatur eller över natten i kylskåp.
Ta fram bullarna ur kylen den tid ugnen värms upp för gräddning.
Gör så här
1. Blanda mjöl, socker och kallt smör i klickar och hacka samman till
en grynig massa, gärna i matberedare.
2. Finfördela jästen i en skål och lös upp den med den kalla mjölken.
Rör ner saffranet i jäst- och mjölkblandningen och tillsätt det till
mjölblandningen. Arbeta samman till en deg.
3. Klicka ut degen i formar. Gör ett hål med mjölad tumme i varje
bulle och lägg i ca 1 tsk hasselnötsmassa.
4. Låt jäsa under bakduk 1 timme eller i kylskåp över natten.
5. Sätt ugnen på 225°. Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i
ugnen 8-10 minuter. Låt bullarna svalna.
6. Rör ihop en glasyr av florsocker och vatten och glasera bullarna
före servering.