Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Vegfärs och tzatziki  (läst 5541 gånger)

Kivi

  • Inlägg: 58
    • Hälsingland
Vegfärs och tzatziki
« skrivet: 23 jun-08 kl 21:18 »
Hej!
Tänkte bara höra om nån har något tips på en "självhushållar-vegfärssås"? Min sambo är nämligen vegetarian och vi gör alltid vegfärssås av linser - vi har inte kommit så långt i vår självhushållardröm. Men jag hoppas på att inte behöva handla linser i framtiden. Jag funderar över bönor men det känns som att det mest kommer bli en enda gegga. Man vill ju gärna ha något att tugga på också.

Sen så är hon beroende av tzatziki också. Borde ju funka med västeråsgurka, men hur kan man ta tillvara på den för det ändamålet då? Om man lägger in den kanske det inte blir en så lyckad tzatziki?

Tacksam för tips!

/Kivi
Men djur är faktiskt ena jävla klantar
som jämt och samt gör bort sig överallt
Och inte har dom vett att bära vantar när det om vintern blåser kallt

marymae

  • Inlägg: 1552
    • Västerbotten
    • Det jag tänker
SV: Vegfärs och tzatziki
« Svar #1 skrivet: 24 jun-08 kl 17:12 »
Om hon vill ha traditionell tzatsiki får hon nog nöja sig med att äta det när gurkorna är mogna. Vanliga gurkor kan man ju odla i växthus. Tror inte att det är gott att göra med inlagd gurka, möjligen om det är saltgurka, inte sådan med ättika och sådant. Om man ska bli självhushållare får man göra uppoffringar, annars får man leva som alla andra...

Gällande färs, har för mig att man kan göra seitan själv (av gluten) det borde kunna gå att göra till något köttliknande.
elliha.blogspot.com

Kivi

  • Inlägg: 58
    • Hälsingland
SV: Vegfärs och tzatziki
« Svar #2 skrivet: 25 jun-08 kl 00:09 »
Hej och tack för svaret!

Självklart krävs det uppoffringar för att leva som självhushållare. Men det hindrar inte en ifrån att försöka se sig om efter alternativ till saker och ting.

Seitan! Att jag inte hört talas om det tidigare! Satte genast igång att leta efter recept och tillagade mig en liten klump ikvällst. Det smakade ju ljuvligt. Mycket bättre än soja och quorn och tjafs. I morgon ska jag laga till en redig sats och prova köra en del i köttkvarnen. Det kan nog bli en smaklig "kött"-färs!
Tack för det!
Men djur är faktiskt ena jävla klantar
som jämt och samt gör bort sig överallt
Och inte har dom vett att bära vantar när det om vintern blåser kallt

marymae

  • Inlägg: 1552
    • Västerbotten
    • Det jag tänker
SV: Vegfärs och tzatziki
« Svar #3 skrivet: 25 jun-08 kl 11:04 »
Kul att vara till hjälp, har aldrig gjort seitan själv, men måste väl testa nu. Angående gurkan, kanske du kan odla något annat, sälja och använda dessa pengar till "gurkpengar" även om det är lite fusk. Men jag antar att ni inte kommer vara helt självhushållande direkt så lite fusk kan väl vara OK...
elliha.blogspot.com

Kimma

  • Inlägg: 17138
  • De beste spiegel is een oude vriend
    • -
    • Klockarens Kaningård
SV: Vegfärs och tzatziki
« Svar #4 skrivet: 25 jun-08 kl 12:22 »
Åh seitan, jag har hittat svaret på mina böner..men var hittar jag glutenmjöl???
"Följ hjärtat, inte logiken, logiken gör dig inte lycklig den får dig bara att stå ut lite längre."

Storlyckans Anna

  • Inlägg: 4492
  • Tankspridd flicktant
    • Östergötland
SV: Vegfärs och tzatziki
« Svar #5 skrivet: 25 jun-08 kl 23:33 »
Förlåt en stackars okunnig, men vad är detta seitan för ngt?
Jag är inte tjock - jag har humlemidja.

Våmhuskullan

  • Inlägg: 1519
    • -
SV: Vegfärs och tzatziki
« Svar #6 skrivet: 26 jun-08 kl 09:01 »
vegetarisk färssås har jag brukat göra på :
morötter
Paprika i olika färger
lök
lite kålrot
detta hackas fint, ja t den storlek man vill ha.
kokas med lite vätska så det fortfarande har tuggmotstånd.
krydda efter behag.fyll på vätska och red av så du får en sås i lagom konsistens efter din smak.

själva färsen hade jag:
morötter
paprika
lök
kålrot och lite vitkål.
kryddor
ägg och potmjöl eller potatis.
lite vätska så du får ihop en färs att steka
man kan blanda i sådant som couscous också

vanliga gurkor har jag odlat ute utan växthus...fungra bra.

Kivi

  • Inlägg: 58
    • Hälsingland
SV: Vegfärs och tzatziki
« Svar #7 skrivet: 26 jun-08 kl 10:53 »
Kul att vara till hjälp, har aldrig gjort seitan själv, men måste väl testa nu. Angående gurkan, kanske du kan odla något annat, sälja och använda dessa pengar till "gurkpengar" även om det är lite fusk. Men jag antar att ni inte kommer vara helt självhushållande direkt så lite fusk kan väl vara OK...

Så vill jag inte göra. Om inlagd gurktzatziki inte smakar bra så får det va, förutom över sommaren.
Men djur är faktiskt ena jävla klantar
som jämt och samt gör bort sig överallt
Och inte har dom vett att bära vantar när det om vintern blåser kallt

Kivi

  • Inlägg: 58
    • Hälsingland
SV: Vegfärs och tzatziki
« Svar #8 skrivet: 26 jun-08 kl 10:55 »
http://www.oxon.se/seitan/ där kan ni läsa om seitan. Det står hur man gör, lite historia och lite recept med seitan i.

Allt mjöl innehåller ju gluten, såvida det inte är glutenfritt. Det är bara att köpa ett paket vanligt vetemjöl.


Färnäskullan tack för receptet. Ska prova det!
Men djur är faktiskt ena jävla klantar
som jämt och samt gör bort sig överallt
Och inte har dom vett att bära vantar när det om vintern blåser kallt

Storlyckans Anna

  • Inlägg: 4492
  • Tankspridd flicktant
    • Östergötland
SV: Vegfärs och tzatziki
« Svar #9 skrivet: 26 jun-08 kl 13:49 »
http://www.oxon.se/seitan/ där kan ni läsa om seitan. Det står hur man gör, lite historia och lite recept med seitan i.



Tack så mycket för länken! Detta ska jag prova på.
Jag är inte tjock - jag har humlemidja.

Byracka

  • Inlägg: 1561
    • -
SV: Vegfärs och tzatziki
« Svar #10 skrivet: 26 jun-08 kl 17:38 »
Åh seitan, jag har hittat svaret på mina böner..men var hittar jag glutenmjöl???
Ta en sväng förbi ditt lokala bageri.
Detta är givetvis inget dom säljer över disk men bagerier köper in det i säckvis och efter lite överläggning och tjat borde du komma ut med 30 kg gluten under armen.
Gluten används för att förstärka jäsförmågan i vissa bröd och är en biprodukt ifrån brännvinsindustrin.

Kimma

  • Inlägg: 17138
  • De beste spiegel is een oude vriend
    • -
    • Klockarens Kaningård
SV: Vegfärs och tzatziki
« Svar #11 skrivet: 26 jun-08 kl 17:51 »
Ta en sväng förbi ditt lokala bageri.
Detta är givetvis inget dom säljer över disk men bagerier köper in det i säckvis och efter lite överläggning och tjat borde du komma ut med 30 kg gluten under armen.
Gluten används för att förstärka jäsförmågan i vissa bröd och är en biprodukt ifrån brännvinsindustrin.

Aha...aah så lärorikt alternativ är trots flera års medlemsskap, tack!  :D
"Följ hjärtat, inte logiken, logiken gör dig inte lycklig den får dig bara att stå ut lite längre."

Nying

  • Inlägg: 82
SV: Vegfärs och tzatziki
« Svar #12 skrivet: 01 jul-08 kl 21:16 »
Hej!

Vi är också tokiga i tzatziki  och vi odlar en massa gurka, både västeråsgurka och slanggurka på friland. Det vi inte äter upp brukar vi riva och lägga i frysen! :D Det fungerar alldeles utmärkt att göra "vintertzatziki" på. Det är bara att ta upp dagen innan så det får tina och sedan krama ur vätskan och göra som vanligt. Våra gäster brukar inte märka någon skillnad utan tycker det är jättegott. Så gurka går faktiskt att frysa!

Veg färssås brukar vi bla göra på morötter istället för köttfärs. Hacka råa morötter i matberedare till "köttfärsstora" korn. Fräs tillsammans med hackad lök och krydda och gör sedan som med vanlig köttfärssås -säger jag som varit vegetarian i hela mitt liv och aldrig tillagat köttfärssås överhuvudtaget... Sojasås, vitlök, tomatpuré, oregano och en skvätt grädde eller mjölk! Blir jättegott! Lite kokta bönor i på slutet så får man proteinet också!

Lycka till!
Kram Maria 

Fritzious

  • Inlägg: 78
SV: Vegfärs och tzatziki
« Svar #13 skrivet: 08 jul-08 kl 15:01 »


Om man gör på vetemjöl så använd Vetemjöl Special eftersom glutenhalten, eller egentligen proteinhalten, är högre.
Annars tror jag det går att köpa färdig mjölmix för att göra seitan i hälsokostbutiker. I Madrid köpte jag det färdigt!

Kivi

  • Inlägg: 58
    • Hälsingland
SV: Vegfärs och tzatziki
« Svar #14 skrivet: 11 jul-08 kl 20:40 »
Hej!

Vi är också tokiga i tzatziki  och vi odlar en massa gurka, både västeråsgurka och slanggurka på friland. Det vi inte äter upp brukar vi riva och lägga i frysen! :D Det fungerar alldeles utmärkt att göra "vintertzatziki" på. Det är bara att ta upp dagen innan så det får tina och sedan krama ur vätskan och göra som vanligt. Våra gäster brukar inte märka någon skillnad utan tycker det är jättegott. Så gurka går faktiskt att frysa!

Veg färssås brukar vi bla göra på morötter istället för köttfärs. Hacka råa morötter i matberedare till "köttfärsstora" korn. Fräs tillsammans med hackad lök och krydda och gör sedan som med vanlig köttfärssås -säger jag som varit vegetarian i hela mitt liv och aldrig tillagat köttfärssås överhuvudtaget... Sojasås, vitlök, tomatpuré, oregano och en skvätt grädde eller mjölk! Blir jättegott! Lite kokta bönor i på slutet så får man proteinet också!

Lycka till!
Kram Maria 

Åh, perfekt! Det var minsann ett jättebra tips! Det trodde man inte att det skulle funka så bra. Det ska minsann testas nästa år då vi förhoppningsvis har lyckats med att odla lite gurka!
Men djur är faktiskt ena jävla klantar
som jämt och samt gör bort sig överallt
Och inte har dom vett att bära vantar när det om vintern blåser kallt

LillaMor

  • Inlägg: 219
SV: Vegfärs och tzatziki
« Svar #15 skrivet: 14 nov-08 kl 22:38 »
Jag har ett hyss för mig, som funkar bra.
Brukar koka bönor, främst soja, och frysa in i lagom påsar till en middag. När det är färs-dax, tar jag fram vitlökspressen, och pressar bönorna genom den. Det tar ca 5 minuter för 4 personer. Sen steker jag den på samma sätt, och med samma råvaror som jag använder i vanlig köttfärssås+ lite buljung. Detta är väl så naturligt det bara går. Funkar säkert på andra kokta bönor också. Använder även denna teknik för att göra vanliga biffar! Men löken steker jag innan den stoppas i biff-smeten tillsammans med ströbröd, och vätska, salt och peppar(som vanlig köttbulle-smet)!
Vem behöver färdigmat, om man kan fixa till det på ett så enkelt vis? Smakar tippen! Går bra att frysa. (Fryser även färsen innan tillagning ibland.) Stoppar inte vare sig sojakorv, Quorn etc.  i munnen. Har gjort det en gång, och det känns inte nyttigare än annan animalisk färdigmat... 

Gurkan4

  • Inlägg: 205
SV: Vegfärs och tzatziki
« Svar #16 skrivet: 15 nov-08 kl 15:12 »
jag provade att göra seitan efter konstens alla regler. Det är egentligen bara en deg som får kokas i buljong. Smaken är ju som baken men seitan blir det aldrig mer här! Jag klarade inte av konsistensen.
Så jag har ett kilo vetegluten här hemma om någon är intresserad av att prova att göra seitan?

 

LillaMor

  • Inlägg: 219
SV: Vegfärs och tzatziki
« Svar #17 skrivet: 16 nov-08 kl 17:50 »
Lägg lite glutan i bröddegen, så får du fluffbröd!


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

511 gäster, 2 användare
Torkel, ärt

* Forum

* Om tidningen Åter



Vilken underbar inspiration!
/Anneli Ullergård

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser