Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Hur göra med stelnad, ej rörd honung?  (läst 4922 gånger)

Vallenius

  • Inlägg: 3
Hur göra med stelnad, ej rörd honung?
« skrivet: 28 dec-08 kl 16:02 »
Hej!  Har p g a en mängd olika orsaker en bytta med ca 30 kg stelnad, orörd honung.
Hur göra med detta?  Skall man sakta men säkert försöka med hjälp av värme "tina" upp honungen, eller.....? Jag har en ymp färdig i svalen....?

Tacksam för all hjälp och råd!

wictor

  • Inlägg: 763
SV: Hur göra med stelnad, ej rörd honung?
« Svar #1 skrivet: 29 dec-08 kl 02:23 »
Helt rätt, sakta värme. 35 grader, ej mer, tar en tre-fyra dygn att smälta en 30 kilos klump.

Finns flera möjligheter, ett gammaldags torkskåp är bra, man får mixtra lite med timern och termostaten.
Ett annat alternativ är en garderob och en kupévärmare, en sån man har i bilen på vintern. Även här måste man använda en termostat så det ej blir för varmt, Clas Ohlson har billiga termostater.
En bastu fungerar också.

Sen finns det ju fina doppvärmare att köpa från biredskapsfirmorna som man ställer ovanpå honungen och sakta smälter sig ner. Kanske lite dyrt alternativ om det bara rör sig om 30 kilo.

Däremot skall du skaffa en omrörare som du sätter på borrmaskinen, låga varv. Det kostar inte mycket men underlättar väldigt.

Lycka till.

Vallenius

  • Inlägg: 3
SV: Hur göra med stelnad, ej rörd honung?
« Svar #2 skrivet: 29 dec-08 kl 22:23 »
Tack Wiktor!!!!!

Som f d mjölkbonde har vi ju kvar en "doppvärmare", som användes till att värma upp råmjölken.
Skall skura upp den och sakta men säkert "tina" upp min honung.

Åter igen TACK!

Roger H

  • Inlägg: 208
  • Biodlare sedan 1984
    • Västergötland
SV: Hur göra med stelnad, ej rörd honung?
« Svar #3 skrivet: 30 dec-08 kl 22:54 »
När du har värmt upp honungen igen kan det ta tid att den stelnar på nytt, ibland behöver du ympa till den igen. Allt beror på hur mycket du har värmt upp den.

Troligtvis behöver du värma den så att den nästan går ur sin kristalliserade form för att kunna göra den slät igen.

MVH Roger

Siljansringen

  • Inlägg: 41
SV: Hur göra med stelnad, ej rörd honung?
« Svar #4 skrivet: 20 jan-09 kl 19:29 »
Enklast är det att få honungen användbar (bredbar) om man
kör den genom en köttkvarn och undviker
skadlig värmebehandling ( över 40grader) .

 

poze

  • Inlägg: 630
    • Östergötland
SV: Hur göra med stelnad, ej rörd honung?
« Svar #5 skrivet: 30 jan-09 kl 22:56 »
så här gör jag:

värmer upp till 35 grader - håler i 10 % ymp vid 25 grader - tappar direkt - låter det stå i 2-3 dagar i 10 grader - sedan mogna i 2-3 veckor i rumstemp.

Why make it fast when you can make it beautiful ? Jag har alltid rätt, är min provisoriska bedömning tills motsatsen gjorts trolig.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

557 gäster, 1 användare
nordictinkerer

* Forum

* Om tidningen Åter



- Så mysig, inspirerande och härlig tidning! Sätter igång en känsla av att allt är möjligt. Vill bli självhushållare nu! I framtiden ska vi ha våran gård och Jag längtar så! Livet kan vara bra underbart och det är värt att kämpa för sin dröm så vi kan leva på riktigt. Inte i samhällets ekorrhjul utan ta tillvara på livet till fullo.
/ Linda

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser