Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Surdegsbrödet smakade illa  (läst 2981 gånger)

Long Life

  • Inlägg: 1084
  • Vid datorn
Surdegsbrödet smakade illa
« skrivet: 29 aug-08 kl 07:06 »
jag har bakat det i många år men ätit köpebröd över sommaren, när svärisarna varit här som inte äter mitt bröd. Nu tyckte jag mitt första bak på länge smakade konstigt, van vid sötat bröd eller kanske gegga i ugnen?
Obs. "Netiketten" gäller även här men är inte inlagd än vet jag. Enligt Netiketten får man inte lägga ut några spår till privata uppgifter om någon här, som inte lagt ut det själv. Den som gör det kan raderas precis som med personangrepp eller avvikelser från ämnet. Sänd PM om du inte förstår detta!

Elin G

  • Inlägg: 370
    • Uppland
    • Radhusträdgården - köksträdgård på radhustomten
SV: Surdegsbrödet smakade illa
« Svar #1 skrivet: 30 aug-08 kl 18:14 »
Vad smakade det då? Jag bakade med dåligt mjöl en gång och det blev äckligt ::)
Köksträdgård på radhustomten
http://radhustradgarden.blogspot.com

Long Life

  • Inlägg: 1084
  • Vid datorn
SV: Surdegsbrödet smakade illa
« Svar #2 skrivet: 31 aug-08 kl 08:47 »
Vad smakade det då? Jag bakade med dåligt mjöl en gång och det blev äckligt ::)
Ja det var gammalt och jag tog det sista, men det egna och köpta är ganska annorlunda, så jag inte kunnat låta bli när det köpts till gäster :-[
Obs. "Netiketten" gäller även här men är inte inlagd än vet jag. Enligt Netiketten får man inte lägga ut några spår till privata uppgifter om någon här, som inte lagt ut det själv. Den som gör det kan raderas precis som med personangrepp eller avvikelser från ämnet. Sänd PM om du inte förstår detta!

Anders S

  • Inlägg: 6171
    • -
    • Fröodling.se
SV: Surdegsbrödet smakade illa
« Svar #3 skrivet: 03 sep-08 kl 02:37 »
Om du använde din gamla surdegskultur så kanske den möglat eller urartat på något sätt? Jag förvarar min torrt, men ibland är den inte tillräckligt torr, och då kan det bli svart äckligt inuti större klumpar. Om man inte sorterar bort dessa smakar brödet väldigt illa och är troligen inte heller nyttigt.

Man kan dock oftast rädda urartade surdegar genom att slänga det mesta, spara bara lite, sätta till nytt vatten och mjöl och vid behov upprepa detta tills man får en frisk deg. Degen ska lukta friskt!

Long Life

  • Inlägg: 1084
  • Vid datorn
SV: Surdegsbrödet smakade illa
« Svar #4 skrivet: 03 sep-08 kl 06:11 »
Om du använde din gamla surdegskultur så kanske den möglat eller urartat på något sätt? Jag förvarar min torrt, men ibland är den inte tillräckligt torr, och då kan det bli svart äckligt inuti större klumpar. Om man inte sorterar bort dessa smakar brödet väldigt illa och är troligen inte heller nyttigt.

Man kan dock oftast rädda urartade surdegar genom att slänga det mesta, spara bara lite, sätta till nytt vatten och mjöl och vid behov upprepa detta tills man får en frisk deg. Degen ska lukta friskt!
Jag gör ny varje gång, hett vatten på och stå ett dygn etc. Gjort i tiotals år :D
Obs. "Netiketten" gäller även här men är inte inlagd än vet jag. Enligt Netiketten får man inte lägga ut några spår till privata uppgifter om någon här, som inte lagt ut det själv. Den som gör det kan raderas precis som med personangrepp eller avvikelser från ämnet. Sänd PM om du inte förstår detta!

Eufemia

  • Inlägg: 446
    • Skåne
    • Naturlig Dressyr
SV: Surdegsbrödet smakade illa
« Svar #5 skrivet: 05 sep-08 kl 08:31 »
Jag gör ny varje gång, hett vatten på och stå ett dygn etc. Gjort i tiotals år :D

Kan du förklara lite närmare hur du gör för jag har misslyckats med min surdeg varje gång... :(
Brinner för Naturlig Dressyr och Natural horsemanship. Uppfödare av Brittisk Korthår. Kindahöns och ryafår!

 

Long Life

  • Inlägg: 1084
  • Vid datorn
SV: Surdegsbrödet smakade illa
« Svar #6 skrivet: 06 sep-08 kl 06:08 »
Kan du förklara lite närmare hur du gör för jag har misslyckats med min surdeg varje gång... :(
Såg en tråd jag inte läst här om surdegsbröd. Men jag tar C:a 1 dl grahamsmjöl, 1 dl grovt rågmjöl, i min Elux assistents stålskål, häller på ½L vatten som kokats till pärlstadiet, kör maskinen på högsta fart utan att peta i det, står ett dygn med handduk på och får inte stå kallt, då slår jag i kanske ½ L vetemjöl och kör med blandaren, det jäser upp på ett dygn. Vetemjöl har jag inte mätt på länge men det ser du och beror på hur tungt bröd man vill ha.
Sedan ner med det i en rapsoljad helst refflad form om du hittar någon, låt stå och jäsa lite utan duk och se upp så det inte jäser över. När det höjt sig lite, in i ugn på 50 grader någon timma(?) så det höjer sig mer och se upp igen, lås höjningen på 100 grader ett par timmar och fixa skorpa på 150 grader en liten stund till slut.

Blir kanongott, billigt och kan väga 2 kg, men kan bli väldigt syrligt på sommaren. Tar tid men bara mjöl och vatten. 8)
Alternera med havregryn eller vad som helst ätbart.
« Senast ändrad: 06 sep-08 kl 06:12 av LL (Long Life/Lev länge) »
Obs. "Netiketten" gäller även här men är inte inlagd än vet jag. Enligt Netiketten får man inte lägga ut några spår till privata uppgifter om någon här, som inte lagt ut det själv. Den som gör det kan raderas precis som med personangrepp eller avvikelser från ämnet. Sänd PM om du inte förstår detta!


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

462 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



Vilken underbar inspiration!
/Anneli Ullergård

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser