Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Någon som har recept på gott matbröd?  (läst 5556 gånger)

Moraggarn

  • Inlägg: 599
    • -
Någon som har recept på gott matbröd?
« skrivet: 30 sep-08 kl 15:26 »
Efterlyser recept på gott matbröd.

tonebender

  • Inlägg: 201
    • Västergötland
SV: Någon som har recept på gott matbröd?
« Svar #1 skrivet: 30 sep-08 kl 15:42 »


Jag brukar bli väldigt poppis när jag bakar följande bröd.
ur: Baka matbröd, Ica provkök

Italienska bröd

2-4 stycken
25 gram jäst
6dl ljummet vatten
3/4 msk salt
1,5 liter vetemjöl

Lös upp jästen i lite av vattnet. Tillsätt resten, saltet och mjölet. Knåda degen tills den släpper från kanten i degbunken eller ca 10 min. på bakbordet.
Dela degen i två eller fyra delar och rulla ut dem till limpor. Skär en skåra på längden i varje med vass kniv.
Låt dem jäsa ca 1 tim. till dubbel storlek.
Grädda limporna i 275 graders ugnsvärme 15 - 20 min.
Limporna penslas med vatten efter gräddningen om man inte vill ha knaprig skorpa.
Limporna går bra att frysa.



Har bakat det säkert 100gr. Det är ju inte många promille fibrer i det härna receptet men auran blir väl jätteglad!
Jag gör alltid två bröd och är noga med att det inte blir för mycket mjöl i. Det härna brödet håller inte så särskilt länge. Brukar grädda bröden på en mjölad plåt istället för en med fett på.
1. Lättare att diska
2. Mjölet börjar osa innan bröden blir brända så jag har inte bränt vid bröden mer än typ 2 ggr under femton års tid.
( däremot tjuter brandvarnaren varje gång! )

Lycka till     8)
« Senast ändrad: 23 mar-09 kl 20:58 av tonebender »

Spinn dimma

  • Inlägg: 74
    • Gästrikland
    • Assint Rämmil
SV: Någon som har recept på gott matbröd?
« Svar #2 skrivet: 23 okt-08 kl 17:32 »
Hej!

TRÄDGÅRDSBRÖD

50 g jäst
5 dl ljummet vatten
2 msk matolja
1/2 msk honung
1 stor gul lök, finhackad
500 g squash, grovriven
1 dl solrosfrö
1 tsk timjan
1 tsk salt
ca 14-16 dl vetemjöl

Blanda ut jäst, honung, olja och salt i vattnet. Ha i resten av ingredienserna och knåda runt det tills det har blandats riktigt ordentligt.
Jäs under duk i 30 minuter.
Forma två limpor av degen och lägg på plåt.
Jäs ytterligare 30 minuter.
Pensla med olja och garnera med solrosför och grovsalt.
Grädda i 200 grader i 35-40 minuter.

Lycka till!

Vurre

  • Inlägg: 1972
SV: Någon som har recept på gott matbröd?
« Svar #3 skrivet: 23 okt-08 kl 18:43 »
Gott bröd får du med lite jäst och långa jästider och inte snåla på saltet. Jag tar ca max 1/4 pkt jäst till 1-1,5 l vatten. Grovt mjöl, gärna fullkornsdinkel. En knapp msk salt per 5 dl vatten. Jäser över natten i bunke och sen ett par timmar i formar, som man kan ströa med solrosfrön om man vill.
snus? vad är priset på en pris?

färnevik

  • Inlägg: 2389
  • inte längre vingklippt
    • Västergötland
    • Älebergs lantbruk
SV: Någon som har recept på gott matbröd?
« Svar #4 skrivet: 23 okt-08 kl 20:37 »
Gott bröd får du med lite jäst och långa jästider och inte snåla på saltet.

Håller med till fullo!!
"helst skulle varje människa ha en egen liten höna. en höna som tar tillvara på mat som blivit över, som ger ett ägg om dagen och gödsel till en blomsterrabatt..."

http://storaaleberg.blogspot.com

Suresh

  • Inlägg: 14101
    • -
SV: Någon som har recept på gott matbröd?
« Svar #5 skrivet: 26 okt-08 kl 17:39 »
Recept med surmjölk som degvätska?

ChristinaR

  • Inlägg: 5562
    • Västergötland
    • Elins trädgård
SV: Någon som har recept på gott matbröd?
« Svar #6 skrivet: 26 okt-08 kl 18:01 »
Recept med surmjölk som degvätska?

Väldigt gott med syrligt degspad när man bakar rågbröd. Mycket råg, lite vete/dinkel för jäsningen, låt jäsa lääänge. Grädda långsamt. Låt svalna. Skiva tunt, ät med smör och njuut  :)

Terese

  • Inlägg: 221
  • Gårdsmor, nu mera mor på riktigt!
    • Ångermanland
    • Min Blogg!
SV: Någon som har recept på gott matbröd?
« Svar #7 skrivet: 26 okt-08 kl 19:54 »
Jag har ett recept på ett gott lite annorlunda bröd... vet inte om det klassar sig som matbröd, men gott är det iaf =)

Norrlandsguldets fågelfrölimpa

1 dl solroskärnor
½ dl linfrö (hela)
2,5 dl Havregryn
3/4 dl vetekross
2 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
1 tsk salt
1 tsk bikarbonat
(1 dl russin)

4 dl filmjölk
1 dl mörk- eller brödsirap


Blanda de torra ingredienserna med varandra, tillsätt filmjölken och sirapen. Rör om till en ganska så kladdig deg.
Smöra en brödform i lämplig storlek (brödet sväller inte så mycket).

ca 50-60 min längst ned i ugnen på 175 grader C.

Ett jätte gott saftigt och mastigt bröd som är dundergott, till både frukost, soppan eller pajen.
Solroskärnor, russin och linfrön går såklart att byta ut efter familjens vanor och smaklökar. Själv tycker jag om att ha mycket russin i mitt bröd :D
Ett stycke Gårdsmor som numera är mor på riktigt!

http://gardsmor.blogspot.se/

färnevik

  • Inlägg: 2389
  • inte längre vingklippt
    • Västergötland
    • Älebergs lantbruk
SV: Någon som har recept på gott matbröd?
« Svar #8 skrivet: 28 okt-08 kl 08:06 »
Något som är riktigt riktigt gott är bröd med grönkål i! Gjorde det igår, och oj vad gott det blev!

50g jäst
ca 13 dl vatten
1kg durumvetemjöl
fint dinkelmjöl
3dl fint hackad grönkål
1dl solrosfrön
2-3 msk olivolja
Regält med havssalt

Lös upp jästen i kallt vatten. Blanda i grönkål och solroskärnor samt durumvetet. Fyll på med dinkelmjöl tills degen har bra konsistens, den ska vara fast men kladdig... Arbeta i maskin ngnstans runt 8 minuter, tillsätt sedan salt och olivolja och kör ytterligare 8min.

Låt jäsa iaf 3 timmar, gärna över natten i kylskåp.

Ta upp degen på ett bakbord och dela i 4 delar, forma till längder med hjälp av dinkelmjöl och lägg i brödformar.

Låt jäsa ytterligare minst 2-3 timmar.

Grädda i 250 grader 10min, sänk sedan tempraturen till 200 grader. Grädda tills temperatureni brödet är 96-98 grader.

Alla mängder är bara höftade då jag "uppfann" recepten igår.  :-[
"helst skulle varje människa ha en egen liten höna. en höna som tar tillvara på mat som blivit över, som ger ett ägg om dagen och gödsel till en blomsterrabatt..."

http://storaaleberg.blogspot.com

Bluelady

  • Inlägg: 101
    • Dalarna
    • Mitt sekelskifteshus
SV: Någon som har recept på gott matbröd?
« Svar #9 skrivet: 28 okt-08 kl 19:05 »
Det här brödet är ett verkligt gott vardagsbröd:

En slurk honung för jäsningen (ngn matsked)
½ msk salt
½ msk anis och/eller fänkål
25 g smör, smält
½ liter vatten
25 g jäst
Ca 1, 4 l rågsikt eller annat mjöl (ha inte alltför mycket grovt mjöl utan att förlänga jäsningen )

Smält smöret och tillsätt vattnet, det ska vara fingervarmt, då du rör ut jästen i litet av det.
Tillsätt resten samt alla andra ingredienser, mjölet sist. Spara ca 4 dl mjöl till utbakningen.
Arbeta degen en god stund, 5 min om du har maskin.
Jäs minst två timmar, baka ut till två limpor, jäs ytterligare 30 min- 1 timme. (Brödet ska inte spricka, då får du baka ut det igen och jäsa om)
Grädda i 30 minuter i 175 grader.

Börja gärna med detta recept om du är nybörjare, sen kan man prova olika mjölsorter, eller blanda och ha i frön, russin, andra kryddor, torkade nässlor, etc.

Lycka till!


Islandshästar, Blekingeanka och Hedemorahöns i genbank, Bichon Bolognese och bondkatter.
Ekologisk gård med turridning, odling och framåtskridande självhushållning.
Skriver blogg om alltihop och om renoveringen av ett sekelskifteshus.

Humleblomster

  • Inlägg: 1684
    • Södermanland
    • Sanduddens djur
SV: Någon som har recept på gott matbröd?
« Svar #10 skrivet: 02 nov-08 kl 17:53 »
Stompa

5 dl filmjölk
1,5 dl sirap
2 tsk fänkål
2 tsk anis
2 tsk bikarbonat
1,5 l rågsikt

Alla ingredienser blandas samman och delas i 20-25 bitar, Varje bit kavlas ut med kruskavel och gräddas i osmord stekpanna ca 1 min på vardera sida eller gräddas i våffeljärn ca 1 min.
Här finns både barn och djur, alla unika på sitt sätt. Innehar genbank för en del av dom.
Citat från min gammelfarmor: "En kan leva hur länge som helst, bara inget kommer åt en"
http://humleblomstret.blogspot.com

ivigtut

  • Inlägg: 713
  • Ett leende och ett vänligt ord kan göra någon glad
SV: Någon som har recept på gott matbröd?
« Svar #11 skrivet: 02 nov-08 kl 22:36 »
 :)

mikroba

  • Inlägg: 9
SV: Någon som har recept på gott matbröd?
« Svar #12 skrivet: 26 nov-08 kl 21:53 »
Jag håller med: lite jäst (1/2 kub för två stora bröd), lång jäsningstid (tryck gärna ner några gånger) och ganska mycket salt. Jag tar en liten hög orafinerad hafssalt på handflatan och löser upp det i ca. 1 l varm vatten först. Då går det lät att blanda.
Men nu kommer min special tip: istället för socker som mat för jästen tar man organiskt sokkerrörsmelass (mycket nyttigare!!!) och så ca. 1 msk EM-1  (grundvätskan i Effektiva Mikroorganismer) som skjuts. Degen går super bra: brödet blir utomordentligt gott!!!
Hälsningar
 ;)

Vurre

  • Inlägg: 1972
SV: Någon som har recept på gott matbröd?
« Svar #13 skrivet: 27 nov-08 kl 00:07 »
Jag tar en liten hög orafinerad hafssalt på handflatan och löser upp det i ca. 1 l varm vatten först. Då går det lät att blanda.


Men nu kommer min special tip: istället för socker som mat för jästen tar man organiskt sokkerrörsmelass (mycket nyttigare!!!) och så ca. 1 msk EM-1  (grundvätskan i Effektiva Mikroorganismer) som skjuts. Degen går super bra: brödet blir utomordentligt gott!!!
Hälsningar
 ;)

Hey! Och här har man gått och varit slarvig i många decennier utan att känna till att det finns hafssalt! Och ändå trott att man var en salt kille....

Men socker eller melass eller annat sötat kommer aldrig in i brön som jag suger på.

För att för ett ögonblick bli allvarlig: varför ha socker i degen? Finns det nåt skäl till det?
snus? vad är priset på en pris?

mikroba

  • Inlägg: 9
SV: Någon som har recept på gott matbröd?
« Svar #14 skrivet: 27 nov-08 kl 22:19 »
Det finns det, så klart: snabb tillgänglig mat till alla dina kompisar jäst-mikroorganismerna så att de ska frodas och föröka sig och vara flittiga!!!!
Och apropos så har melass enorma mängder mineralier som är väldigt nyttiga! ;)

Vurre

  • Inlägg: 1972
SV: Någon som har recept på gott matbröd?
« Svar #15 skrivet: 28 nov-08 kl 09:27 »
Det finns det, så klart: snabb tillgänglig mat till alla dina kompisar jäst-mikroorganismerna så att de ska frodas och föröka sig och vara flittiga!!!!
Och apropos så har melass enorma mängder mineralier som är väldigt nyttiga! ;)

Nä, jag låter mina polare jobba lite noggrannare, tror jag. De får nöja sig med vad som finns i mjölet men hålla på desto längre. Fram för slowfood!
snus? vad är priset på en pris?

emeralda

  • Inlägg: 84
    • Västergötland
SV: Någon som har recept på gott matbröd?
« Svar #16 skrivet: 29 dec-08 kl 19:01 »
Det här har blivit standardbröd hemma, som jag bakar flera gånger i veckan.

2 dl grahamsmjöl
9 dl vetemjöl (+ ca ½ dl extra till utbaket)
1 påse torrjäst
½ msk salt
knappt ½ msk brödsirap
½ dl olivolja
5 dl vatten

Mjöl, jäst och salt häller jag i matberedaren och kör ihop snabbt. Häller sedan i brödsirap och olivolja. Värmer vattnet (ska vara varmare än fingervärme vid torrjäst). Häller i vattnet medan maskinen går på högsta hastighet och kör knappt 1 min (rekommenderad tid på min maskin, vet inte hur länge det rekommenderas på andra maskiner). Degen ska vara ganska lös (är nog svår att arbeta för hand av den anledningen). Låt jäsa ca 40-45 min.

Sätt ugnen på 225 grader. Lägg bakplåtspapper med lite mjöl på, mjöla hänerna och strö lite mjöl över degen. Den ska nu ha jäst till ca dubbel storlek. Häll ut degen på plåten och dela i 16 delar. Rulla varje del till en rund bulle. Låt jäsa ca 30-35 min under bakduk.

Sätt in i ugnen, vrid ner värmen till 200 grader efter 5-10 min. Grädda tills de har fått en lagom brun skorpa. Låt svalna under bakduk.   

Ibland blir det olika varianter, t ex:
- Enbart vetemjöl och pensla med ägg innan de sätts in i ugnen.
- Byt ut 1 dl vetemjöl mot rågsikt, pensla med vatten och rulla i fiberberikad havregryn innan jäsningen.
- Byt ut 1 dl vetemjöl mot skållad havrekli.
Etc... Lite beroende på vad brödet ska användas till.

Det är gott och lättbakat tycker jag, och blir inte så kompakt utan ganska luftigt inuti.

 

tonebender

  • Inlägg: 201
    • Västergötland
SV: Någon som har recept på gott matbröd?
« Svar #17 skrivet: 17 jan-09 kl 19:33 »
Edit! - Bild flyttad till min första post i början av tråden...
« Senast ändrad: 23 mar-09 kl 21:00 av tonebender »


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

367 gäster, 1 användare
Bibbi

* Forum

* Om tidningen Åter



- Bääästa julklappen!
/Emma

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser