Cafu - Jag tar bort mina ungtuppar när de är allt mellan 18 veckor och upp till ett halvår gamla, och enstaka är till och med äldre än så. Det beror på flera faktorer, bl.a. när under säsongen de kläcks, hur många de är (alltså hur bråttomt jag måste göra mig av med dem pga trängsel i hönshuset), osv. Jag har inte haft några problem med ungtuppar som börjar slåss och bråka bara för att de når könsmognaden, men däremot vaknar ju intresset för hönorna. Det intresset kan leda till oro i flocken om ungtupparna är alltför många, eftersom de gärna jagar hönsen, medan hönsen ilsket säger ifrån att de inte är intresserade av några unga tuppspolingar. Men jag behåller dem åtminstone till 18 veckor för att få så mycket utbyte som möjligt på dem när vi slaktar. Men även för att få ett hum om hur ungtupparna verkar arta sig, om jag har en tanke på att behålla någon. Om du har en storvuxen ras som växer snabbare kan du säkert slakta bort dem i ett tidigare stadium än mig.
Pagus - Koka tupparna lite längre så ska du se att även en ettåring (och även äldre djur än så) blir så möra att köttet smälter i munnen på en! Vi låter hönan/tuppen puttra på svag värme i stekgryta under lock tills köttet släpper från benen. Då är det klart och mycket mört.