Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Saftfrågor!  (läst 1605 gånger)

Nettus

  • Inlägg: 2672
  • Gör inte som alla andra - tänk själv!
    • Småland
Saftfrågor!
« skrivet: 18 jun-08 kl 17:04 »
Hur mycket citronsyra motsvarar 30 g vinsyra? Är det bara att byta rakt över? Och hur hållbar är egentligen safter utan bensoat, t ex fläderblomssaft? Ska man göra mycket är det väl bäst att frysa in det... Funkar det att frysa in i glasflaska? Hur mycket kan man fylla dem i så fall?
Stadsbo med akut längtan ut på landet med djur och odlingar

Sommartorparn

  • Inlägg: 2834
SV: Saftfrågor!
« Svar #1 skrivet: 18 jun-08 kl 17:19 »
Vet inte var jag läste det (här?), men ngn föreslog att frysa in saften i burkar och sen ta ut  så mycket man behöver till en karaff med saft. Det är inte hårt alls, p g a sockret. Nu gör jag det så. Praktiskt. Har inget recept med konserveringsmedel och undviker sånt.

Byracka

  • Inlägg: 1561
    • -
SV: Saftfrågor!
« Svar #2 skrivet: 18 jun-08 kl 17:44 »
När jag gör fläderbloms-saft tar jag först halva vattenmängden i receptet.
Detta ger en saft som håller sig utan att mögla i kylskåp.

Sedan slår jag på en fjärdedel av ursprungliga vattenmängden, detta ger eftersaft som bör drickas inom några veckor.

Sedan slår jag på ytterligare en fjärdedel vatten, detta ger färdigutspädd saft som bör drickas inom några dar.

skånetösen

  • Inlägg: 553
    • Skåne
SV: Saftfrågor!
« Svar #3 skrivet: 28 jun-08 kl 07:59 »
Vet inte hur det funkar med flädersaft men när det gäller tex jordgubbssaft och vinbärssaft som hälls kokhet på flaskorna så använder jag ALDRIG konserveringsmedel. Om flaskan är riktigt ren och fylls ända upp till toppen ( skruva på korken med en gång ) så bildas ett vaccum i flaskan och därmed finns inget syre för mögel eller bakterier.  ;D Jag har haft rödvinbärssaft liggande i jordkällaren i flera år, något som dock inte rekommenderas, utan att bli dålig. Normalt räknar jag med 6 månaders garanterad hållbarhet för jordgubbssaft och 12 månader för övriga. Nema problema. Natriumbensoat behövs absolut inte. Blä för konserveringsmedel. >:(
Det jag inte hinner idag kanske jag hinner imorgon.

 

Sommartorparn

  • Inlägg: 2834
SV: Saftfrågor!
« Svar #4 skrivet: 28 jun-08 kl 10:02 »
Håller med dig Skånetösen, men just fläderblomssaft (som inte kokas som annan saft) är ökänd för sin mögelbenägenhet.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

484 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



Kan verkligen rekommendera denna utmärkta matnyttiga publikation! Blir förvånad varje gång den dimper ner hur bra och detaljerade artiklarna är. Dessutom mycket inspirerande. :)
/Anders Ö

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser