Lamm som intensivuppföds på kraftfoder får ju en "mildare" smak, men dessutom innehåller de låga halter omega-3. Djur som slaktas direkt efter en betessäsong är "smakligare" och innehåller höga halter omega-3.
Intensivuppfödda djur består ju till stor del av spannmål, kanske en anledning till att kött från olika djurslag smakar mer likt vartannat också?
Vad gäller köttfåren så har de ju en snabb tillväxt och sätter mycket muskler, men min upplevelse av det (haft oxford down och texelkorsning) är att de har ett kort "bäst-före datum" efter det sätter de fett och då smakar de lätt "får", "kofta" eller vad man nu benämner det.
Lantrasen har tydliga årstidscykler, växer långsammare och sätter ett "späcklager" på hösten. Detta för att klara hårdare liv på vintern. Detta fettet ligger mest ovanpå, är lätt att skära bort och smakar inte kofta på samma sätt. Samma sak gäller äldre lantrasfår. Under förutsättning att de inte intensivuppföds, för det hanterar de dåligt enligt min erfarenhet. De blir då lätt överfeta och får även problem som framfall, lamningsförlaming osv.
En ryggmuskel på en gutetacka ska inte kännas på samma sätt som en ryggmuskel på en texel. Det är två helt olika typer av får. Vad gäller smaken, får man ju själv avgöra vad man föredrar
![Wink ;)](https://www.alternativ.nu/Smileys/classic/wink.gif)