Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Olika smak på olika raser?  (läst 1460 gånger)

hippoteket

  • Inlägg: 83
    • Småland
    • Hippoteket
Olika smak på olika raser?
« skrivet: 29 feb-08 kl 01:02 »
Jag äter själv inte kött så jag har gett bort mina (lagligt hem-) slaktade finullsfår till familjer med större konsumtion.
Det har varit tackor ca 4-6 år gamla som slaktats och båda familjerna har sagt att det smakat jättebra, trots att de var skeptiska från början pga tackornas ålder.
En av familjerna har egna köttrasfår också och av det de slaktat av dem så har köttet inte alls smakat lika bra - enligt dem.

ÄR det så att det skiljer i smak mellan olika får-raser? Nån med koll?

birgit

  • Gäst
SV: Olika smak på olika raser?
« Svar #1 skrivet: 29 feb-08 kl 07:36 »
Det skiljer en hel del. Framförallt fettansättningen som är större hos köttraserna. Det är ju fettet som "smakar". Dessutom har de mer oförädlade lantraserna, under förutsättning att de även hålls på i huvudsak bete och grovfoder ett kött som mer liknar viltkött.
Har själv haft först oxford down (oätliga som äldre) finull (skapliga som äldre) nu gute och roslag och där har jag ätit gute tacka på 4 år. Toppenbra. Rosorna har vi inte slaktat än, men har hört av ndra att de är jättebra de också.
Däremot hade jag en finull,  vi misstänkte var korsning, som vi hemslaktde. Henne ville inte ens hundarna äta. Det var enorma mängder "späck" och det luktade verkligen får!
Så min slutsats är: ras spelar roll, men även uppfödningsmetoden.

Henning

  • Inlägg: 706
SV: Olika smak på olika raser?
« Svar #2 skrivet: 29 feb-08 kl 10:33 »
Jag håller med Birgit om att det finns skillnader. Det har förekommit en del ovetenskapliga smaktester både i Sverige och i Danmark. Allmogeraserna har inte varit med men gotlandsfåren hävdade sig väl gentemot köttraserna.

Köttfåren, ffa allt texel har avlats under lång tid för att inte ge mycket fett i förhållande till muskler. Ett tacklamm av lantras sätter ofta tidigt mer fett än köttraserna. Nu har man genom muskelscanning börjat avla på senare fettansättning. Vi svenskar är ju hysteriskt rädda för fett. Mycket av den goda smaken sitter ju dock i fettet. Det är en fara med att avla på köttfåren som man gör idag. Visserligen får man lamm med mindre fett men det blir ett torrare och mer smaklöst kött.

Ett ungt djur smakar mindre men är mörare. De vårlamm som intensivuppföds i dag tilltalar konsumenten genom sitt låga fettinnehåll och sin mörhet.  Jag själv föredrar dock lite fetare lamm som är lite äldre. Då blir det en perfekt lammsmak. Om de får hänga lite så blir de möra också.

Man kan jämföra med broilers. Ungtuppar på ett halvår smakar mycket mer än 6 veckors broilers men är lite segare.

Jag tror att uppfödningsmetoden spelar större roll än rasen. En överfet gammal tacka eller bagge är ingen höjdare. Men har de normalt hull går det bra att äta >10-åriga får av alla raser. Jag har provat många gånger.


gimskogen

  • Inlägg: 1477
    • gimskogen.se
SV: Olika smak på olika raser?
« Svar #3 skrivet: 29 feb-08 kl 17:55 »
på en "blind test" för några år sen som hölls på en chark o kött kurs här i hälsingland så var roslagsfår med... mn hade med verkan av gorme kockar...

de var många olika köttras kombinatoner och gotlandsfår o en stek från vår lille roslagsbagge på 12 kg..

Man stekte ett antal stekar i ung o sen provsmakades de... man tittade ju på smak, mörhet osv...

bäst betyg fick gotlandsfåret o roslagsbaggen!!! :D

sÅ DE VAR JU ROLIGT... Tror själv att smaken kommer mycket från vilket bete djuren går på innan slakt...

och  mörhet o köttstruktur  har ju säker endel med att djuren växer sakta... samt att de är slaktade på ett bra o lugnt sätt.. hängning osv...


man gjorde även test med olika temperaturer... o de visade sig att laämm kom bäst till sin rätt vid stekning i låg temperatur under e längre tid..
Men de känner ju de flesta redan till.. ;) 
Mjölkbonde i norra hälsingland, Rödkullor, Fjällkor. Några Roslagsfår och Svärdsjöfår samt våra Linderödsgrisar och Gotlandskaniner o 3 Isländskafårhundar

hippoteket

  • Inlägg: 83
    • Småland
    • Hippoteket
SV: Olika smak på olika raser?
« Svar #4 skrivet: 01 mar-08 kl 00:02 »
Jag tror att uppfödningsmetoden spelar större roll än rasen. En överfet gammal tacka eller bagge är ingen höjdare. Men har de normalt hull går det bra att äta >10-åriga får av alla raser. Jag har provat många gånger.
Den senast slaktade tackan var 6 år och groteskt fet, det var riktigt läskigt att se när den flåddes, sa de... Men när fettet var bortputsat var det tydligen delikat. Hon var iofs inte 100% finull utan hade ett inslag av Suffolk i fjärde led, fast det borde inte spela så stor roll.

Mina får äter normalt inget annat än grovfoder och mineraler, får bara extra tillskott vid högdräktighet - vilket bara är vartannat år här...

hustran

  • Inlägg: 1803
SV: Olika smak på olika raser?
« Svar #5 skrivet: 01 mar-08 kl 10:01 »
Det verkar individuellt. Kanske har det med "tiden" att göra också. Ngn. gång har det hänt att vi fått "äckel smak" när vi slaktat tacklamm, små sådana på tillväxt sent på hösten. Kanske var de brunstiga?

louise

  • Gäst
SV: Olika smak på olika raser?
« Svar #6 skrivet: 02 mar-08 kl 21:57 »
Hur är det med muskelfibrer på olika raser? Har fattat det som att korta fibrer ger mört kött.

 

birgit

  • Gäst
SV: Olika smak på olika raser?
« Svar #7 skrivet: 03 mar-08 kl 07:34 »
Lamm som intensivuppföds på kraftfoder får ju en "mildare" smak, men dessutom innehåller de låga halter omega-3. Djur som slaktas direkt efter en betessäsong är "smakligare" och innehåller höga halter omega-3.
Intensivuppfödda djur består ju till stor del av spannmål, kanske en anledning till att kött från olika djurslag smakar mer likt vartannat också?
Vad gäller köttfåren så har de ju en snabb tillväxt och sätter mycket muskler, men min upplevelse av det (haft oxford down och texelkorsning) är att de har ett kort "bäst-före datum" efter det sätter de fett och då smakar de lätt "får", "kofta" eller vad man nu benämner det.
Lantrasen har tydliga årstidscykler, växer långsammare och sätter ett "späcklager" på hösten. Detta för att klara hårdare liv på vintern. Detta fettet ligger mest ovanpå, är lätt att skära bort och smakar inte kofta på samma sätt. Samma sak gäller äldre lantrasfår. Under förutsättning att de inte intensivuppföds, för det hanterar de dåligt enligt min erfarenhet. De blir då lätt överfeta och får även problem som framfall, lamningsförlaming osv.
En ryggmuskel på en gutetacka ska inte kännas på samma sätt som en ryggmuskel på en texel. Det är två helt olika typer av får. Vad gäller smaken, får man ju själv avgöra vad man föredrar ;)


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

445 gäster, 2 användare
MiaK, von tratt

* Forum

* Om tidningen Åter



-  Nya tidningen "goare" att läsa. Innehållet lika intressant som det varit de 14 år vi haft den. Lycka varje gång den kommer i lådan ! :-D
/Magdalena Gustavsson

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser