Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Jag vill veta hur man gör hemystad mögelost.  (läst 4622 gånger)

Putte

  • Inlägg: 62
Jag vill veta hur man gör hemystad mögelost.
« skrivet: 19 feb-08 kl 23:53 »
Jag pratade för ett tag sedan med en dam som gjorde egen mögelost som påminde om Kvibille grönmögelost. Supergod!!!
Hon sa att man bara blandar in en bit av sin favorit mögelost i mjölken och vips så blir det en mögelost som är färdig att ätas efter cirka 2 månader...

Det lät väldigt smidigt men jag misstänker att det är lite bökigare än så.

Är det någon som kan bekräfta detta och kanske dela med sig med ett recept och goda råd. Jag vet att det finns fina och bra kurser i ÖSTERSUND men dit är det rätt långt från Trollhättan... :(

Min mormor gjorde ostar inför varje jul när hon levde, men de stank, förlåt luktade väldigt fränt, och är en rätt stark ost. Vad jag vet hade hon bara mjölk och löpe, inga kryddor. Hade de blivit "godare" om man rört ner en grönmögelost?

Mvh Putte ostälskare

Gruff

  • Inlägg: 4550
    • Östergötland
    • Caprifool
SV: Jag vill veta hur man gör hemystad mögelost.
« Svar #1 skrivet: 20 feb-08 kl 11:12 »
Det hade blivit en ANNAN ost. Man ska vara rädd om traditionerna. Var det get eller koost hon gjorde? Hade hon något nerskrivet. Ta väl vara på det i så fall.

Det finns ju lite böcker i ämnet. Gör din egen ost av  Anne Nilsson t.ex. Eller Ost till husbehov av Ingrid Dam.

Du kan mkt. väl mosa ner en pyttebit färdigost i filen när du syrar. Rör längre än normalt vid ystningen. När osten dränerat och torkat i någon dag, gör du genomgående hål i osten med trubbig "pinne" av något slag. Trubbig för att hålet inte ska gå igen. Man vill ha in luft i osten.

Det "kan" bli bra från början. Eller så får du säkra tillgången till mjölk och träna dig fram. Höns är också ostälskare, men inte lika kritiska. Som tur är  :-[

Putte

  • Inlägg: 62
SV: Jag vill veta hur man gör hemystad mögelost.
« Svar #2 skrivet: 23 feb-08 kl 02:15 »
Det var getost som hon använde. Tyvärr har jag inte några papper eller recept.
Jag ska se om jag kan få tag på boktipsen. Tack för dem.

Getmjölk har jag svårt för att få tag på men komjölk kan jag fixa. Är det någon skillnad i ystningsegenskaper på ko- respektive getmjölk?

Men det är väl bara att börja experimentera. Och köpa höns  ;D.


 

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
SV: Jag vill veta hur man gör hemystad mögelost.
« Svar #3 skrivet: 26 feb-08 kl 15:00 »
Har man inte getmjölk så ta komjölk, osten kan bli god även om "efterapningen" misslyckas.
Att sno mycel från en annan ost kan gå bra och är oftast mycket billigare.
Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

499 gäster, 1 användare
gorlan

* Forum

* Om tidningen Åter



- Hittade den tidning hemma hos en vän. Fångade mitt intresse och jag uppskattade den bredd av artiklar. Har själv nu påbörjat en prenumeration
/Martin

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser