Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Libbsticka  (läst 9856 gånger)

hemmamamman

  • Inlägg: 492
    • Närke
    • http://hemmamammansliv.blogspot.com/
Libbsticka
« skrivet: 27 jun-06 kl 22:33 »
Vi har massor av libbsticka som växer precis utanför tomten och det känns dumt att inte ta tillvara den. Jag vet att man kan använda libbsticka till egen buljong. Men det jag undrar är om man kan använda libbsticka själv som buljong eller om man måste ha i andra saker oxå? ??? Om det går att använda själv slänger man då i ett blad i maten ungefär som man gör med lagerblad? Hur förvarar man den bäst över vintern, är det bäst att torka eller frysa? ???
Hemmamamma, tre barn, en gubbe, 4 marsvin, extraknäcker som sjuksköterska. Samlar på spartips.

Potatisblomma

  • Inlägg: 2404
    • Södermanland
Re:Libbsticka
« Svar #1 skrivet: 27 jun-06 kl 23:19 »
Jag torkar libbstickan. Lägger luftigt på en torkolla i någon vecka, sedan ner i en glasburk som förvaras på mörkt ställe. Använder bladen smulade i kötträtter och soppor... med andra kryddor jag gillar. Tycker det smakar bättre än buljongkuberna från knorr  ;)

Jag har aldrig frusit in, tycker den behåller smaken ypperligt som torkad.
Landsflykting i storstan...

asta

  • Inlägg: 332
Re:Libbsticka
« Svar #2 skrivet: 10 jul-06 kl 10:29 »
Vi har massor av libbsticka som växer precis utanför tomten och det känns dumt att inte ta tillvara den. Jag vet att man kan använda libbsticka till egen buljong. Men det jag undrar är om man kan använda libbsticka själv som buljong eller om man måste ha i andra saker oxå? ??? Om det går att använda själv slänger man då i ett blad i maten ungefär som man gör med lagerblad? Hur förvarar man den bäst över vintern, är det bäst att torka eller frysa? ???

Libbsticka används till annat än förbrukning. Libbstickan ska fungera som ett stopp för huggorm (och oknytt, men jag tror bara på huggormen   ;) )

Annars smakar libbstickan bra i grytor. Jag brukar torka. Libbstickan håller smaken även efter torkning och det är så lite man behöver.

leifhh

  • Gäst
Re:Libbsticka
« Svar #3 skrivet: 10 jul-06 kl 10:47 »
Libstickan skall väl, om jag minns min folkloristik rätt, stå på var sida om ingången till huset eller gårdsplan och därigenom skydda mot oknytt (som nämnts i tidigare inlägg).

Libsticka passar framför allt till rätter med griskött, tycker jag.
« Senast ändrad: 10 jul-06 kl 10:48 av leifhh »

martinki

  • Inlägg: 413
    • ljuspunkt
Re:Libbsticka
« Svar #4 skrivet: 23 aug-06 kl 18:52 »
... eller så kan man göra en buljong av det genom att krossa massor med libbsticka, persilja, morötter, salt, persiljerot, sellerie, lök och sånt i köttkvarnen. Packa allt i lufttäta glas och dosera teskedvis. Mums mums. Har själv alltid min buljong i kylen (och i nästan varje maträtt).

Martin

 

åsnan

  • Inlägg: 30
    • Gotland
SV: Libbsticka
« Svar #5 skrivet: 17 feb-08 kl 16:06 »
om du är ovan med libsticka, tänk på att det är en stark ört ett halvt färskt blad räckeroftast långt. Minsak på saltet i maten då den ger en salt smak. tänk på att ta bort alla blommor om den står nära där du vistas, getingar älskar dem och de blir förmånga. och den gamla folktron med att man skulle plantera libstickan vid dörren för att häxor inte kan gå förbi den, fungerar inte. tre av mina assistenter är häxor och de kommer in. ;D


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

549 gäster, 1 användare
ärt

* Forum

* Om tidningen Åter



- Reportaget om ostkursen gör att man blir så sugen!
/Sanna h

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser