Det gäller att hitta ett sätt att mala ner råtobak till rätt storlek(kaffekvarn). Sedan ska man tillsätta en liter vatten per kilo malen tobak, tillsammans med 100 g salt.
Detta vispas kraftigt och ska fermenteras i mellan 24 till 60 timmar, beroende på dentemperatur man har i snusugnen. 60 timmar på 50 grader eller 24 timmar på 90 grader.
När en första fermenteringen är klar skall en halv liter vatten med 70g
natriumkarbonat eller kaliumkarbonat(pottaska) tillsättas och vispas ordentlig, för att fermenteras halva den tid man använt tidigare med samma temperatur.
Nu är snusen klar, men det bör tillsättas ca 40 ml glycerol och eventuella smakämnen som anis eller konjak.
Packas i dosor hårt och förvaras svalt.
Ett kilo tobak ger ca 2,5 kg prima snus till en kostnad av 200-400:- beroende på hur du köper eller odlar tobak.
ca 50 dosor som kostar mellan 1500 och 2000 i handeln.
Spisen är inte alltid det bästa sättet att fermentera, dyrt och kanske inte så populärt i familjen.
Du kan bygga en snusugn enkelt, för ett pris av ca 150:-.
En frigolitlåda och en temometer tillsammans med en lampa på 60 watt.
Lådan kan även användas för att göra t.ex rostbiff.
http://friwebb.se/images/snus1.jpghttp://friwebb.se/images/snus2.jpgBilder på min snusugn.
Till höger finns termometern, en digital sådan med en spets som jag köpte för 79:-.
Ugnen håller 80 grader.