Väldigt bra tips av Gruff. Men mjölka inte från lillfingret mot tummen utan tvärtom!! Om juvret är spänt så kan det vara svårt att få tag med något annat än tummen och pekfingret. Muta henne med lite havre ovanpå en högiva, så ägnar hon sej åt det och känner inte för att sparka lika mycket. Egentligen borde Du aldrig ha rört juvret om Du inte är beredd att mjölka till sensommar/höst, men nu har Du gjort det, så då är infektionsrisken redan där. Det VORE bra om Du kunde hindra bakterier utifrån att få fäste i mjölken. De KAN komma in genom spenkanalen, störst är risken en halvtimme efter mjölkning. Jag har inte en enda gång lyckats att få en get att sina så här års! Betet är för gott, och "mjölkdrivande". Så om Du kan lära Dig att mjölka så är det nog bäst för Din vän. Räkna med att göra det dagligen till i augusti/september. Knepet är att inte släppa mjölken tillbaka upp genom tumgreppet, utan tvinga den igenom slutmuskeln i spenspetsen. Den är olika stark på olika getter, och alltid mest stängd innan man fått igenom de första strålarna.
Bäst om Du har en hylla att locka upp henne på, så att Du kan stå med rak rygg. Om det är svårt, så börja med en hand och en spene, men försök att träna båda händerna så snart som möjligt. Om juvret är mycket spänt, kan puffandet göra ont, då får Du smeka försiktigt i stället. Bra om Du kan tömma juvret varje gång (så att bakterierna inte får någon mat under den första halvtimmen), och det sker enklast genom att massera juvret en liten stund när Du tror att Du fått ut allt.
LYCKA TILL, och glöm inte att göra pannkakor, vetebröd, filmjölk, keso ...