Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Hemslakt av får  (läst 4751 gånger)

torparna

  • Inlägg: 17
    • Skåne
Hemslakt av får
« skrivet: 10 okt-07 kl 21:41 »
 Är det någon som har erfarenhet av att klippa lammen före slakten, för att slippa få ull på köttet? ::)
Bättre med lite skit i hörnen än ett rent helvete

GuGu

  • Inlägg: 75
    • Nytorps gård
Re:Hemslakt av får
« Svar #1 skrivet: 23 nov-07 kl 18:05 »
Slöseri på fina skinn, att klippa dem före slakt!!
Håll undan pälsen bara.
MVH GuGu

Gräbban

  • Inlägg: 674
    • -
Re:Hemslakt av får
« Svar #2 skrivet: 23 nov-07 kl 19:44 »
Hos oss hade ullen aldrig kontakt med köttet, för mellan kött och ull= isolerande lager fett... :P
Om det går som en anka, ser ut som en anka och låter som en anka- då är det mycket troligt att det ÄR en anka...

leifhh

  • Gäst
Re:Hemslakt av får
« Svar #3 skrivet: 03 dec-07 kl 12:49 »
om jag vill använda ullen till något så brukar jag klippa mina lamm någon månad innan slakt. Då hiner pälsen växa ut något så att även fällarna blir av OK längd.... Men att klippa direkt före slakt tycker jag verkar helt onödigt, det är ju bara attt hålla undan ullen så att köttet inte får kontakt. Detta tycker jag går enklast om man flår slaktkroppen när den hänger med köttkroken genom underkäken, dvs flå framifrån istället för bakifrån. Givetvis skall den vara urtagen först.

Har man haft mycket kontakt mellan ull och slaktkropp kan man rengöra med ättika. Tar bort oönskade smaker men lämnar inga egna smakspår eftersom det hinner dunsta bort medan kroppen mognar. Allt för smutsiga partier skär man enklast bort för att hålla så god hygien på slaktkroppen som möjligt.

gimskogen

  • Inlägg: 1477
    • gimskogen.se
SV: Hemslakt av får
« Svar #4 skrivet: 05 feb-08 kl 23:44 »
om du flår lammet som man flår en räv så får du ingen ull på köttet. så gör alltid jag...
Hånger fået i bak förretna, flår av benen så klart.  skär upp mellan bak benen, för sen in handen o lossa skinnet från kroppen uppifrån o ner.. runt hela kroppen och sen så är det "bara" att dra skinnet utoin ...av fårkroppen..

 det blir inge hål i ksinnet efter som jag nästan bara flår med händerna... och ingen ull på köttet.. ;D
Mjölkbonde i norra hälsingland, Rödkullor, Fjällkor. Några Roslagsfår och Svärdsjöfår samt våra Linderödsgrisar och Gotlandskaniner o 3 Isländskafårhundar

leifhh

  • Gäst
SV: Hemslakt av får
« Svar #5 skrivet: 07 feb-08 kl 21:27 »
om du flår lammet som man flår en räv så får du ingen ull på köttet.

Det skall jag nog testa nästa gång tror jag. Även om det känns lite avogt att ta ur djuret efter att det flåtts. Hur är det bäst att ha djuret hängande när man sedan tar ur det? I framfötterna eller i käken är min spontana gissning, men det kanske kan göras hygieniskt och bra även i bakbenen? Jag skulle ju definitivt inte lägga det ner i flått tillstånd, så bra hygien håller inte min slaktlokal  :-\

Byracka

  • Inlägg: 1561
    • -
SV: Hemslakt av får
« Svar #6 skrivet: 07 feb-08 kl 22:02 »
Jag gör såhär, efter bedövning lägger jag fåret/lammet på rygg i en upponervänd europall, där jag avblodar det.
Sedan snittar jag det från halsen till anus och från bakben till bakben respektive framben till framben. I samband med detta lägger jag även ett snitt runt benet så att skinnet inte längre sitter ihop med tassarna.
Sedan lossar jag matstrupe och luftstrupe., så att dom senare är lätta att rycka ut.

När jag börjar flåningen står jag med djuret brevid mig på höger sida med huvudet  riktat bakåt.
Jag går in med kniven mella hud och kött strax nedanför bröstbenet. När jag med kniven pillat en lite ficka går jag över till att "tumma" köttet. Jag pressar helt enkelt in handen med tummen som en spets under huden ner över sidan till ryggraden och ut efter bakkroppen och låret.
Efter detta slår jag en sling runt vardera bakklöven , sätter en plankbit mellan benen och hänger djuret i taljan. Är det ett tyngre djur winchar jag upp det, annars lyfter jag helt enkelt upp det.
När lammet hänger fortsätter jag att tumma loss skinnet runt bakbrenen och snittar loss analregionen som jag lämnar tillsvidare. Jag jobbar mest med handkraft och det är bara vid höftknölen eller jag märker att hinnorna börjar hänga med som jag måste kniva.
När svansen och båda bakbenen är lossade tar jag tag i skinnet med vänsterhanden lägger höger underarm på skinnet och trycker till vilket får skinnet att släppa, tar ett nytt grepp och återupprepar proceduren, kniven tar jag aldrig till om inte flåningen  börjar löpa in i köttet.
Först när hela djuret är flått tar jag ur det.

 

gimskogen

  • Inlägg: 1477
    • gimskogen.se
SV: Hemslakt av får
« Svar #7 skrivet: 09 feb-08 kl 17:41 »
fåret hänger ju i bak benen. hela tiden... först flår jag sen tar jag ur... då är de jätte enkelt..
du skär ju först runt snalöppningen "sotar" som jägarna säger.. ser till att ändtarmen är loss in mot bäckenet...  jag brukar knyta ihop ben med ett litet snöre eller ta en strips / råttsvans..
sen öppnad r du buken bakifrån o fram...  var försiktigt i början så du inte skär sönder urin blåsan... lirkar fram änd tarmen,
har du inte buköppnare så använder du ju en vanlig bra slakt kniv,  o håller den andra handen innan för buk väggen o har knivspetsen mellan dina fingrar så du inte skär hål på magarna...man försöker skära ända ner till bröstbenet direkt... sen "ramlar ju inävlorna ur mer eller midre.. o sen ramlar ju allt ner på golvet... eller i baljan eller skottkärran ...

Handen son du hålle innanför buk väggen i början håller ju även tillbaka inälvorna innan du är färdig..

sen skär man in i hals gropen för att få ut ev blod som kan ha smalats där... jag brukar även skära upp bröst benet vid detta stadium.. dä är de sen lätt att dra ner strupen o skära loss de från halsen ända ner till huvudet...
man skär sen av huvudet...
o de är klart...

sen tar man ju vara på lever o hjärta osv om man vill.. skär försiktigt loss gallblåsan på levern..

har över gått till detta sätt att slakta då de går fort o bra tar inte lång stund alls då man fått lite träning...

läste om de i en jakt tidning för ett antal år sen.
en kille jobbade på slakteri o flådde massor av lamm för hand varje höst.... sen flådde han älg under älgjakten..likadant... men älgar så är mycke större skar han även ett snitt mellan fram benen o för in handen där ifrån också...
Mjölkbonde i norra hälsingland, Rödkullor, Fjällkor. Några Roslagsfår och Svärdsjöfår samt våra Linderödsgrisar och Gotlandskaniner o 3 Isländskafårhundar


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

496 gäster, 3 användare
Själv är bäste dräng, Häggblomma, Hantverkaren

* Forum

* Om tidningen Åter



- Fantastisk tidning, börjat prenumerera nu xoxo
/Robbin

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser